img
”Discriminarea este slăbiciunea unui om mărginit”. Serghei Abalin, Stela Moldovanu, Dafina Gherceva, Ian Feldman, Lucia Berdos și Natalia Morari: de ce discriminarea este ceva rău? 01 Martie 2016

Astăzi lumea întreagă marchează ziua ”Zero discriminare”. În această zi de obicei se vorbește despre discriminare: ce reprezintă aceasta și de ce trebuie să luptăm cu ea. Ne-am propus să abordăm într-un mod specific această zi și am rugat câteva persoane publice să răspundă la întrebarea ”De ce discriminarea este ceva rău și cum să luptăm cu ea?”. În același timp, am fotografiat aceste personalități cunoscute alături de persoane care trăiesc cu HIV, foști utilizatori de droguri și persoane care și-au ispășit cândva pedeapsa în detenție.

 

Serghei Abalin, prezentator TV, redactor-șef al canalului TV ”СТС”:

IMG_7528

”Libertatea unei persoane se sfârșește acolo unde începe libertatea altuia. Oamenii prea des uită despre aceasta, de aceea, în opinia mea, apare discriminarea. Anume aici este pericolul. Eu consider că în lumea contemporană este imposibil să reducem discriminarea la zero, fiindcă noi suntem oameni, iar oamenii sunt supuși greșelii și calității de a nu accepta anumite realități. Poate dacă societatea s-ar transforma într-un torent de ființe programate, atunci ar dispărea și fenomenul discriminării. Însă în acest caz vor dispărea sentimentele ca atare, iar omenirea aspiră totuși spre alte culmi”.

Stela Moldovanu, proprietara salonului de artă ”molDeco”:

IMG_7372

”Fiecare om este o personalitate. Noi nu suntem în drept să decidem cine este mai bun și cine este mai rău. Discriminarea este slăbiciunea unui om mărginit. Pentru a reduce discriminarea, trebuie să fim mai deschiși, mai toleranți, să înțelegem mai mult, să ajutăm mai mult, să iubim mai mult”.

Dafina Gherceva, coordonatoare rezidentă ONU în Moldova și reprezentanta permanentă a Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) în Moldova:

IMG_7436

”Discriminarea îi privează pe oameni de demnitate și de șansa la o viață mai bună și mai fericită. Din anul 1948 (la 10 decembrie 1948 a fost adoptată Declarația Universală a Drepturilor Omului – nota redacției) lumea se construiește în baza unei idei noi: oamenii se nasc liberi și egali, iar limitarea sau negarea libertății și egalității altor oameni este inacceptabilă. Ce putem face pentru reduce discriminarea la zero? Să începem de la noi înșine, reducând discriminarea în familie, la locul de muncă, în stradă. În afară de aceasta, noi trebuie să luăm măsuri pentru asigurarea egalității și respectării drepturilor omului: să scriem plângeri, să informăm societatea prin mijloacele de informare în masă și să fim, de asemenea, solidari cu alții în lupta pentru protecția drepturilor omului. În loc să blestemăm întunericul, mai bine să aprindem o lumânare!”.

Ian Feldman, președintele Consiliului pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității:

IMG_7412

”Acceptându-l pe om așa cum este, îl putem ajuta să prelucreze acea traumă care poate fi orice maladie cronică severă, spre exemplu, infecția HIV. Aceasta este o șansă unică pentru creștere personală, o șansă de a înțelege despre tine însuți și despre viață ceva foarte important. O șansă și pentru el, și pentru noi. Trebuie să ne apărăm drepturile. Cu cât mai mulți oameni își apără drepturile, cu atât mai mult aceste drepturi vor fi respectate de stat și de societate. Eu întotdeauna repet în asemenea cazuri: ”Este inadmisibil să dormi pe drepturile tale! Picătură cu picătură, piatra se tocește”.

Natalia Morari, jurnalistă, prezentatoarea canalului TV7, coproprietara restaurantului ”Propaganda”:

IMG_7573

”Societatea care trăiește după principiul excluderii din cercurile sale, întotdeauna sfârșește rău. Nu putem exclude persoanele cu dizabilități doar pentru că ne incomodează în transportul public. Nu putem exclude persoanele cu HIV doar pentru că ne este frică să ne infectăm. Nu putem exclude copiii cu sindromul Down doar pentru că s-ar putea să țipe pe neașteptate în restaurant. Trebuie să îi includem pe toți. Noi nu putem fi la fel. Nu există societăți în care totul este perfect”.

Lucia Berdos, proprietara salonului de frumusețe ”Cristis”, președintele fondului de caritate ”Felicia”:

IMG_7409

”Eu cred că într-o societate avansată este absolut firesc să vorbim despre problemele existente. Noi nu trebuie să fim orbi, surzi și muți față de problemele altor oameni. Trebuie să înțelegem că dacă vom trăi după principiul ”Homo homini lupus est” (omul este lup pentru om), în consecință ne vom alege cu o haită de lupi. Și ce face o haită de lupi? Se devorează unul pe altul și în cele din urmă rămâne singur, al nimănui și fără un scop în viață”.

A întrebat și a fotografiat Elena Derjanschi

Comunitatea terapeutica in Moldova - Positivepeople.md