img
Drepturile companiilor farma sau necesitățile pacienților: Moldova este în căutarea unui compromis 21 Decembrie 2020

Astăzi în Parlamentul Republicii Moldova s-a discutat despre influența legislației care reglementează producerea medicamentelor asupra tratamentului pacienților în contextul pandemiei COVID-19. Discuția a avut loc în cadrul conferinței naționale „Proprietatea intelectuală și asigurarea pacienților cu medicamente în contextul pandemiei COVID-19: concluzii și perspective pentru Republica Moldova”, organizată de Asociația Obștească „Inițiativa Pozitivă” în parteneriat cu Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală.

La conferință a fost abordat subiectul accesului fizic și economic a populației la medicamente și influența politicilor din domeniul proprietății intelectuale asupra acestuia. Participanții au evidențiat realizările Republicii Moldova în asigurarea pacienților, au menționat provocările existente în domeniu, au identificat lacune noi în legislație și au venit cu soluții concrete pentru înlăturarea lor și crearea unui sistem orientat spre necesitățile pacienților și sănătatea publică. A fost decisă crearea unei liste cu soluțiile propuse pentru analiza și implementarea ulterioară a acestora.

Ruslan Poverga, directorul general al A.O. „Inițiativa Pozitivă”: „Discutăm acum prin prisma a două interese: interesele companiilor farmaceutice, deținătoare de patente, și interesele pacienților. Or, interesele celor din urmă sunt cu totul altele – acestea sunt viața și calitatea vieții. Reieșind din contextul actual al țării și provocările aduse de pandemia de COVID-19, dialogul de azi este mai actual ca niciodată. Scopurile lui fundamentale sunt ca legislația să echilibreze interesele companiilor farmaceutice, luând în considerație interesele pacienților, și ca statul să poată folosi mecanismele necesare la timpul necesar pentru a găsi soluții pentru a salva viețile oamenilor.”​

Situația din țară a fost analizată din perspectiva utilizării flexibilităților acordului TRIPS din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății, care la moment este implementat doar parțial Republica Moldova. Acest acord reprezintă o balanță între drepturile deținătorilor de brevete pentru producerea medicamentelor și asigurarea prețurilor optime a acestora pentru a le face accesibile tuturor pacienților. La moment una din problemele cheie sunt prețurile ridicate la medicamente, datorită brevetelor, care creează monopolul de producere a acestora și nu permit producerea preparatelor generice, care au un preț cu cel puțin 30% mai scăzut.

În 2019, Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală și Asociația Obștească „Inițiativa Pozitivă” au lansat un proces de analiză și optimizare a legislației în domeniul eliberării brevetelor și tratarea pacienților. Rezultatele acestui studiu au fost prezentate la conferința de astăzi și acestea reprezintă unele din soluțiile aplicabile în viitor.

Comunitatea terapeutica in Moldova - Positivepeople.md