Începând cu 30 ianuarie 2020, OMS declară epidemie cauzată de un nou tip de coronavirus iar la 11 martie deja se caracterizează ca pandemie astfel încercîndu-se diverse metode pentru atenuarea răspândirii infecției. La un an distanță practic toate țările au în prim scop obținerea imunității colective (vaccinarea a minim 70% din populație) pentru a combate infecția COVID-19 și a reveni la modul de viață obișnuit de până la pandemie.
Goana după vaccin antiCOVID-19 a creat o concurență foarte mare pe piața internațională cu creștere extremă a cererii iar companiile farmaceutice nu fac față asigurări rapide cu produsul necesar.
În Republica Moldova de la 13.01.2021 prin Hotărârea Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică se aprobă Planul Național de imunizare anti-COVID-19 în care se menționează cantitățile de vaccin necesare pentru a obține imunitate colectivă, etapele de vaccinare, aspecte legale și manageriale pentru instituțiile medico-sanitare publice. La fel se menționează că Republica Moldova va recepționa cu titlu gratuit(donație), prin intermediul COVAX, vaccin anti-COVID-19 pentru 20% din populația totală, 30% vor fi achiziționate la un preț preferențial prin intermediul programului de Cost Sharing COVAX, o altă cantitate de vaccin va fi sub formă de donații iar în caz de necesitate se vor procura adițional doze necesare pentru vaccinarea populației din sursele disponibile ale bugetului de stat, fondurilor de urgență ale Guvernului, fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală, precum și prin acorduri bilaterale cu producătorii sau partenerii internaționali.
- La data de 18 martie 2021 este publicată licitația deschisă (cu opțiunea de licitație electronică) nr. ocds-b3wdp1-MD-1616075654229 privind Achiziționarea vaccinului antiCOVID-19, pentru utilizarea în cadrul planului național de imunizare COVID-19, cantitatea anunțată fiind 400 000 de doze ceea ce corespunde la 200 000 mii de cursuri complete de vaccinare per persoană, care ulterior la data de 30.03.2021 a fost modificat în 100 000. În aceeași perioadă de timp au fost anunțate negocieri cu producătorii de vaccin.
- Luând în considerație piața vaccinurilor, încercarea de a efectua o procedură de achiziții deschisă a fost o decizie destul de ambițioasă. Coaliția organizațiilor societății civile pentru respectarea principiilor de transparență și eficiență în utilizarea banilor publici activ s-a implicat în acordarea ajutorului tehnic pentru Centrul pentru Achiziții Publice Centralizate în Sănătate, cu menținerea unui dialog deschis privind analiza pieții și informarea populației pentru maximalizarea difuzării informației veridice. Pe perioada clarificărilor în cadrul licitației deschise au fost identificate o serie de întrebări către autoritatea contractantă cum ar fi:
- În urma licitației deschise până la data de 8 aprilie 2021 nu a fost depusă nicio ofertă, dar negocierile cu producătorii și reprezentanții oficiali al companiilor farmaceutice producătoare de vaccin au continuat. De la anunțarea intenției de achiziție a vaccinului antiCOVID-19 pentru populația Republicii Moldova A.O. Inițiativa Pozitivă a informat constant societatea civilă prin platformele media disponibile privind situația pieții internaționale a vaccinurilor aprobate și prețurile de distribuție a lor. Întreg procesul a fost organizat de instituțiile de stat responsabile cu un nivel înalt de transparență și implicarea societății civile la toate etapele.
- La 13 aprilie curent conform comunicatului Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Republica Moldova inițiază procedura de procurare a vaccinului împotriva COVID-19 prin mecanismul de cost sharing, lansat de platforma COVAX care vine să faciliteze în continuare accesul echitabil la vaccin, adițional la dozele oferite gratuit pentru 20% din populația țării, pentru a spori gradul de acoperire a populației cu vaccin împotriva COVID-19. În același comunicat se mai menționează că livrarea vaccinului va fi efectuată în funcție de stocurile disponibile, iar platforma COVAX va comunica despre cantitatea de doze disponibile pentru a fi livrate pe parcursul anului 2021. Totodată, prețul per doză a fost estimat la 7$, care include cheltuielile de transport, taxele de procurare și alte taxe.
- Iar la 15 aprilie Comitetul național de coordonare a imunizării a aprobat cantitatea de 2.074.742 doze de vaccin care urmează să fie achiziționate prin intermediul mecanismului de cost sharing al platformei COVAX. Conform comunicatului MSMPS se menționează că, la data de 30 decembrie 2020, a fost remis către COVAX, cererea prin care s-a solicitat acoperirea a 50% din populație cu doze de vaccin împotriva COVID-19, dintre care 20% oferite gratuit, iar 30% prin intermediul mecanismului de cost sharing cu prețuri preferențiale acordate Republicii Moldova.
- Conform Dispoziției nr. 5 din 21 aprilie 2021 s-a luat decizia de a fi achiziționate 100 000 doze de vaccin împotriva COVID-19 de tip CornoVac, prin procedura de contractare directă, toată cantitatea a fost livrată la data de 27.04.2021, iar prețul de achiziție a vaccinului dat nu este cunoscut publicului larg. Specialiștii au argumentat solicitarea unei cantități mai reduse de vaccin decît cea anunțată inițial în licitația deschisă, datorită acoperirii populației cu vaccin în proporție de 50% prin intermediul platformei COVAX, recepționării mai multor loturi de vaccin drept donații, dar și negocierii continue cu producătorii de vaccin. Procesul care inițial a fost foarte transparent s-a încheiat cu o decizie fără participarea societății civile, un contract închiat și lipsa datelor privind utilizarea banilor publici. Având în vedere că situația actuală la nivel internațional arată că contractele directe închiate pentru achiziționarea vaccinului antiCOVID-19 sunt absolut confidențiale este o practică obișnuită. Totodată este important să se țină cont de faptul că astfel de „punte gri” fără justificare și deschidere maximă în cadrul oportunităților existente pot avea riscuri de utilizarea ineficientă a banilor publici și prezența sсhemelor corupționale.
-
La data de 28.04.2021 Banca Mondială a aprobat Finanțarea Adițională în suma de 24,8 milioane EUR pentru Proiectul „Răspuns de urgență la COVID-19 în Republica Moldova” Toate achizițiile care au fost efectuate din sursele financiare oferite ca împrumut de Banca Mondială sunt publicate pe platforma electronică tender.health (Proposed Additional Financing (AF) includes financing for Component 1 and will enable affordable and equitable access to COVID-19 vaccines, help ensure effective vaccine deployment by strengthening the existing vaccination system, and further strengthen preparedness and response activities under the parent project).
-
Conform comunicatului din 05.05.2021 al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, concernul farmaceutic Pfizer a răspuns solicitării și urmează să fie inițiate negocieri de procurare a 700.000 de doze de vaccin COVID-19. La fel, pe parcursul lunii curente, prin intermediul platformei COVAX, e așteptat un lot de vaccinuri cu titlu de donație. Cu celelalte companii farmaceutice și producătoare de vaccinuri, ministerul se află la etapa solicitării și negocierii ofertelor.
Tab. 1 Donațiile de vaccin antiCOVID-19 către Republica Moldova
Fig. 1 Entitățile donatoare de Vaccin anti-COVID-19 către Republica Moldova Fig. 2 Denumirea vaccinului donat către Republica Moldova
Conform tipului de vaccin cea mai mare cantitate a fost sub denumirea AstraZeneca urmată de Sinopharm.
Vaccinurile au fost repartizate pe tot teritoriul Republicii Moldova, iar conform datelor cea mai mare cantitate a fost repartizată în CSP Chișinău.
Fig.3 Distribuția vaccinului antiCOVID-19 pe teritoriul Republicii Moldova
Tab.2 Ordinele de distribuție a vaccinului antiCOVID-19 pe teritoriul Republicii Moldova
Conform Planului Național de Imunizare anti-COVD-19, Republica Moldova își propune să atingă o acoperire de 70% a populației imunizate împotriva COVID-19 ceea ce corespunde la vaccinarea a 2 425 702 de persoane. Conform platformei oficiale https://vaccinare.gov.md/map până la data de 5 mai 2021 au fost administrate 160 476 de doze de vaccin.
Această cercetare/publicație a fost realizată în proiectul „Consolidarea statului democratic de drept: contribuţia societăţii civile” susţinut financiar de Ambasada Regatului Ţărilor de Jos. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat poziţia finanţatorilor.