Marți, 11 octombrie curent, Comunitatea Terapeutică ”Viața Nouă” a fost vizitată de reprezentanții ”DVV International Moldova”, care au văzut ”pe viu” cum se desfășoară un master-class în cadrul proiectului ”Parteneriatul pentru instruirea și reintegrarea persoanelor utilizatoare de substanțe psihoactive și persoanele HIV-pozitive”, realizat cu sprijinul financiar al ”DVV International Moldova”.
Băieții care au participat la master-class au împărtășit oaspeților impresiile sale, le-au povestit despre viețile lor, despre istoria comunității terapeutice, exprimându-și dorința și speranța că proiectul va continua.
Unul dintre actualii rezidenți ai comunității terapeutice, Artiom Mihailov, în trecut – deținut al IP nr.4 din Cricova, participă în proiect al doilea an consecutiv: ”În timpul atelierelor de creație sunt copleșit de o liniște sufletească ce nu poate fi exprimată prin cuvinte. Mama mea este așa: când este nervoasă, începe să croșeteze. Iată că și eu am îndrăgit lucrul manual. Le sunt foarte recunoscător băieților din organizația ”Viața Nouă” care încă pe când eram în detenție organizau cu noi grupuri de suport reciproc. Datorită sprijinului oferit de ei, imediat după eliberare am venit încoace. Astfel de activități ne unesc, ne apropie, ne învață să ne auzim unul pe celălalt, să ne ajutăm reciproc. În cadrul atelierelor, la toți se schimbă starea de spirit, noi reușim să ne distanțăm de anumite griji, probleme, frământări sufletești. Sincer, acum câțiva ani nici nu mi-aș fi putut imagina că aflându-mă în închisoare voi picta un tablou, care apoi va fi expus la un eveniment festiv, că acesta va fi admirat și apreciat de diferiți oameni și, mai mult, cineva chiar îl va procura. Este un sentiment extraordinar!”.
Acest proiect mai puțin obișnuit (care și-a propus drept scop să formeze prin confecționarea articolelor de lucru manual noi abilități și competențe și să contribuie la reintegrarea socială a utilizatorilor de substanțe psihoactive și a persoanelor HIV-pozitive care își ispășesc pedeapsa în detenție sau parcurg reabilitarea în baza comunității terapeutice) deja al doilea an consecutiv este realizat de către Asociația Obștească ”Viața Nouă”, cu sprijinul financiar al ”DVV International Moldova”.
”Pentru reintegrarea persoanei este nevoie de o societate pregătită și dispusă să accepte această persoană, sunt necesare anumite perspective, dar, în același timp, multe depind anume de persoana însăși care își dorește să fie acceptată. Este vorba despre anumite competențe, capacitatea de a face ceva, precum și o anumită poziție de viață care presupune să fii onest, să te comporți cu demnitate, să fii respectuos cu ceilalți, să nu provoci conflicte, să nu te cerți, să te poți controla. Toate aceste calități ne străduim să le cultivăm băieților în cadrul proiectului. De asemenea, proiectul conține și componenta relației cu sectorul de afaceri. În felul acesta, ne propunem să oferim celor care urmează să se elibereze din detenție sau să finiseze reabilitarea posibilitatea de a beneficia de anumite condiții, de sprijin pentru a se angaja în câmpul muncii și a avea un venit minim. De aceea, într-adevăr, asemenea activități contribuie la reintegrarea participanților. Bineînțeles, reintegrarea nu se produce doar datorită acestor activități, fiindcă reușita acestui proces depinde și presupune mai mulți factori”, explică esența proiectului Ina Vutcariov, psihologul Asociației Obștești ”Viața Nouă”.
”Astăzi am văzut cum oamenii puternici devin și mai puternici datorită sprijinului unor persoane cărora le pasă. Însăși comunitatea terapeutică ne-a impresionat foarte mult. Totul a fost foarte bine organizat. Am observat atitudinea plină de respect și înțelegere unul față de celălalt. Am văzut în realitate oameni care au fost cândva în proiectul nostru în calitate de deținuți, iar cum aceștia își reevaluează și își reconstruiesc viața, având scopuri luminoase pentru viitor. Ne dorim ca acest proiect comun să le confere încredere și să le dea forțe pentru realizarea intențiilor bune pe care le au și să le facă viața mai frumoasă și mai plină de sens”, a concluzionat Adela Scutaru, reprezentantul ”DVV International Moldova”.