img
Eu am dreptul la aceasta! Totul despre felul în care funcționează programul național pentru tratamentul hepatitei în Moldova 03 Iulie 2015

40 de mii de persoane din Moldova trăiesc cu virusul hepatitei în sânge. Astăzi hepatita nu este o sentință de moarte, deoarece aceasta poate fi tratată, iar unele forme ale acesteia, de exemplu, hepatita C, chiar poate fi vindecată. Totuși să realizezi aceasta de sine stătător este aproape ireal. Tratamentul costă zeci de mii de euro. În schimb, există posibilitatea de a te înscrie pentru tratamentul gratuit în cadrul programului național pentru hepatită care activează în Moldova din anul 2007. Astăzi vă vom povesti cum are loc aceasta în baza exemplului unei istorii reale.

 

Relatează lucrătorul outreach al AO ”Viața Nouă”, Alexandru Corotaev

”Eu trăiesc cu hepatita C deja 16 ani. Din acest an eu am decis să mă ocup serios de sănătatea mea și să mă înscriu în lista programului național pentru tratamentul gratuit al hepatitei. M-am adresat medicului de familie care m-a referit la medicul infecționist. Aici este de menționat că toată informația cu privire la diagnostic și tratament a trebuit să o scot cu cleștele de la medic. Ea nu prea era dispusă să mă informeze și nu mi-a oferit detalii. În cele din urmă ea totuși mi-a scris o notă de referire pentru analiza necesară. Cu această referire am mers la Spitalul Clinic Republican, unde în acel moment nu erau reactivele necesare. Eu îi telefonam în fiecare săptămână, însă reactivele nu apăreau. În această așteptare s-au scurs două luni. După ce am făcut multașteptata analiză, s-a constatat că pe lângă toate trebuie să fac o analiză biochimică a sângelui. Adică medicul meu infecționist pur și simplu nu mi-a spus despre aceasta de la bun început.

Bineînțeles, am făcut analiza și, cu certitudinea că toate impedimentele au rămas în trecut, m-am îndreptat la SCR pentru a mă înscrie în lista pentru programul de tratament la care visam. Acolo însă mi s-a spus că am nevoie de un formular super-special. O soră medicală, în secret, mi-a spus că acesta se eliberează într-o oarecare clinică cardiologică… M-am dus acolo, dar mi s-a spus că nu mă pot primi fără îndreptarea medicului infecționist. Cred că nu trebuie să vă spun că am fost nevoit să aștept să nimeresc la medicul de familie, iar apoi la cel infecționist. Când, în cele din urmă, am ajuns la medic, m-au anunțat că în afară de cele două analize pe care le-am făcut la început, trebuie să fac vreo zece, printre care și gastroscopia, USG ficatului etc. Iar cele două analize le pot arunca, deoarece sunt valabile doar pe parcursul unei luni de la eliberarea rezultatelor. În consecință, am revenit la punctul de unde începusem.

Mulți mă întreabă de ce am hotărât să îmi iau în serios sănătatea doar acum? Deoarece doar acum eu încep să îmi vin cu încetul în fire după mulți ani de dependență, am un serviciu stabil, acum un an mi s-a născut cea de-a doua fiică, s-au reglat relațiile în familie. Și doar acum am început să conștientizez că hepatita este într-adevăr o boală gravă, care te erodează treptat, celulă cu celulă. Deja acum am început să simt unele simptome ale bolii: în fiecare dimineață mă trezesc obosit, am grețuri, în gură permanent simt un gust amar, permanent vreau să dorm. În plus, s-a majorat în progresie geometrică încărcătura virală: acum doi ani era 300 000, acum – 1000600. Eu însă vreau să trăiesc o viață lungă și sănătoasă, pentru că am dreptul la aceasta”.

Cu regret, istorii de felul acesta sunt multe la număr. Mulți pacienți, știind despre obstacolele pe care le au de înfruntat, renunță la șansa de a se vindeca de hepatită. Între timp, potrivit programului național de luptă cu hepatitele, unul dintre obiectivele de bază ale acestuia este asigurarea anuală cu tratament antiviral a peste 300 de pacienți cu hepatita virală B, 300 – cu hepatita virală C și 100 de pacienți cu hepatita virală D.

Cozi sunt peste tot

Care este situația în realitate, ne-a relatat Eugen Tcaciuc, medic – gastroenterolog, doctor în științe, docent, președinte al comisiei de specialitate în domeniul gastroenterologiei și hepatologiei de pe lângă Ministerul Sănătății: ”Pentru a beneficia de tratament gratuit, bineînțeles, dacă persoana este asigurată, aceasta trebuie să se adreseze la medicul de familie care, împreună cu gastroenterologul și medicul infecționist va confirma diagnosticul, apoi pacientul va fi trimis la policlinica SCR unde va fi examinat de către medicul gastroenterolog – hepatolog, acesta va prescrie investigații suplimentare pentru ca după colectarea tuturor analizelor să prezinte istoria pacientului unei comisii speciale. Anume comisia examinează fiecare caz aparte și decide dacă este indicat tratamentul sau nu. Dacă maladia nu este la un stadiu avansat, atunci, posibil, se merită puțin de mai așteptat până apar scheme de tratament mai eficiente. Da, procesul de pregătire a tuturor documentelor necesare pentru tratament durează câteva luni, totuși aceasta nu este imposibil. Dificultăți apar în cazul când persoana are nevoie de investigații suplimentare pentru care, de regulă, trebuie să stai la coadă. Însă cozi sunt peste tot, trebuie să recunoaștem și acest fapt. Pe de altă parte, trebuie să realizăm că costurile aferente sunt acoperite de către compania de asigurare, care achiziționează medicamentele. De la începutul programului care a fost lansat în anul 2007, au fost tratați peste 1000 de pacienți, a fost cheltuită o cantitate foarte mare de bani. La tratamentul dublu rândul nu este atât de mare, adică timp de an pacientul îl primește. Luând în considerare faptul că hepatita este o maladie care progresează lent, se poate uneori de așteptat puțin. Totuși aș vrea să menționez faptul că tratamentul antiviral trebuie administrat tuturor pacienților infectați cu hepatită, fără excepție. De aceea nu trebuie să aștepte până când boala va progresa”.

Totuși lucrurile nu sunt atât de simple cum par. Tratamentul hepatitei care în popor se mai numește chimioterapia ficatului poate genera numeroase efecte secundare. Pe parcursul ultimilor 15 ani, hepatita C în Moldova se tratează și continuă să fie tratată cu tratament dublu care include interferon pegilat și ribavirină. Eficacitatea acestui tratament în întreaga lume și țara noastră este de 60%, care este, o sută de pacienți vindecat complet 60, restul de 40 acest tratament nu ajuta. Eficacitatea acestui tratament per total în lume și în republica noastră constituie 60 la sută, adică dintr-o sută de bolnavi se tratează complet 60. Celorlalți 40 la sută acest tratament nu le ajută.

”Totuși în ultimii ani au apărut medicamente care oferă o eficacitate în 90 la sută din cazuri, acesta este un rezultat foarte bun. Acestea încă nu au ajuns în Moldova, însă pe parcursul anului viitor, acestea vor fi probabil accesibile, cel puțin câteva companii farmaceutice au promis că vor înregistra aceste medicamente și le vor livra”, a adăugat domnul Tcaciuc.

Despre contraindicații

Potrivit Galinei Chiriacov, medic infecționist, șefa secției de terapie intensivă a spitalului de boli infecțioase ”Toma Ciorba”, în unele cazuri tratamentul hepatitei poate fi contraindicat. Astfel, de exemplu, înainte de a începe tratamentul, este foarte importantă consultația medicului endocrinolog, deoarece în cazul în care pacientul este predispus spre proces autoimun, tratamentul poate lansa o reacție inversă și persoana se va simți mai rău, se pot dezvolta complicații. Tratamentul în sine nu este atât de simplu: la unele persoane acesta poate provoca căderea părului, scăderea bruscă în greutate până la 15-20 kg., precum și la schimbări vădite în analize, când scade nivelul leucocitelor și al trombocitelor. ”Am avut tineri care timp de 48 de săptămâni au parcurs tratamentul fără a-l observa, a adăugat Galina Chiriacov, dar au fost și dintre acei cărora am fost nevoiți să le întrerupem tratamentul deja peste câteva injecții. Există pacienți care timp de trei luni nu se pot debarasa de erupții. Mai mult decât atât, pe mulți îi neliniștește faptul că atât în timpul tratamentului, cât și o anumită perioadă după, este interzisă conceperea copiilor. În ceea ce ține de foștii utilizatori, un asemenea tratament poate duce la înrăutățirea fundalului psiho-emoțional, inclusiv până la predispoziția la suicid. Toate acestea trebuie luate în considerare, de aceea înainte de inițierea tratamentului este foarte importantă analiza minuțioasă a stării de sănătate”.
Cu privire la încărcătura virală, potrivit medicilor, acest indicator este foarte important, dar nu este cel mai important. Astfel, de exemplu, la unele persoane încărcătura virală este relativ joasă – până la 300 000, însă alți indicatori (indicatorii citolizei – nivelul de distrugere a celulelor hepatice) sunt nesatisfăcători. În același timp, există persane cu o concentrație foarte înaltă a virusului – până la 30 000 00, însă cu probe ideale ale ficatului. Iată de ce medicii nu recomandă autoanaliza, ci vă îndeamnă să lăsați această povară pe seama profesioniștilor.

Soluția de alternativă a problemei

Există în această istorie o portiță de salvare. În Moldova există posibilitatea de a primi o cură de tratament al hepatitei C în calitate de recompensă pentru acordul de a participa în studiile pe care le efectuează companiile farmaceutice. La rugămintea persoane care a acceptat să ne povestească despre o asemenea experiență, nu vom numi intenționat denumirea companiei farmaceutice, iar eroului însuși îi vom atribui un prenume inventat – Andrei.

”Eu am 29 de ani, dintre care șase ani trăiesc, de fapt, am trăit, cu hepatită. La un tratament gratuit al hepatitei puteam doar să visez, pentru că despre programul național auzisem doar comentarii negative, iar tratamentul cu bani este prea costisitor. Acum jumătate de an am găsit o soluție alternativă: participarea la un studiu în cadrul căruia se testează eficacitatea noilor medicamente, după care tu ești asigurat cu o cură gratuită de tratament obișnuit”, relatează Andrei. ”După numeroase consultații cu medicul, m-am decis. De dragul acestui studiu am fost nevoit să petrec o săptămână în staționat, administram pastile, zilnic mi se măsura tensiunea, mi se prelevau analize de sânge, urmăreau cele mai mici schimbări în starea de sănătate. Dar totul a decurs bine, nu am avut reacții sau efecte secundare. După aceasta, timp de patru luni am așteptat să încep tratamentul meu obișnuit. Bineînțeles, acesta nu a fost unul simplu: în primele luni se ridica temperatura, aveam o stare permanentă de infecție virală. Apoi, când organismul s-a obișnuit, am simțit influența tratamentului asupra sistemului nervos: a apărut o stare de anxietate, dureri de cap, erupții alergice, iritabilitate crescută, insomnie, deprimare. În aceasta perioadă m-a ajutat foarte multe suportul prietenilor, a rudelor și oamenilor dragi. Astăzi totul deja a rămas în urmă, încărcătura virală este zero, treptat îmi revin și mă bucur că am reușit să fac cura de tratament pentru că sănătatea e mai scumpă decât toate”.

Potrivit datelor oficiale, prejudiciul economic în urma îmbolnăvirii de hepatitele virale în Republica Moldova în perioada 1997-2010 a constituit 962541 mii de lei. Iar în rezultatul complicațiilor produse de hepatita cronică și ciroza hepatică de etiologie virală în republică mor aproximativ 3000 de persoane, iar 200 devin invalizi.

În timp ce scriam acest articol, nu am reușit să găsesc nici o persoană în Moldova care să fi parcurs tratamentul gratuit al hepatitei în cadrul programului național. În schimb am ascultat istoriile oamenilor care luni la rând au bătut pragurile policlinicilor pentru a devenit al 1157 sau 1589 la rând.

Sper că situația se va schimba în bine și îndemn pe toți bolnavii de hepatită să nu se dea bătuți și să nu rabde, ci să meargă să bată în toate ușile solicitând tratamentul la care au tot dreptul.

Experiență personală:

 

Alexei Lahov, colaborator al organizației obștești ”Е.В.А”, Sanct-Petersburg, Rusia

”Eu am 35 de ani. Despre faptul că am hepatita C am aflat în anul 2001, pe când aveam 21 de ani. În anul 2009 am nimerit în programul național de tratament al hepatitei ”Sănătate”. Am venit la secția dispensarului de observație din cadrul spitalului de boli infecțioase ”Botkin” din Sanct-Petersburg, am făcut analizele, am fost luat în evidență. Pentru a începe tratamentul, trebuia să iau un certificat de la medicul infecționist din policlinica raională, pus să fac niște analize de sânge suplimentare la genotip, PCR calitativ și cantitativ etc. Unele analize au fost contra plată. Tratamentul însuși a fost gratuit. Acum un asemenea tratament este posibil doar pentru pacienții care trăiesc cu co-infecția HIV/hepatita C. Pentru pacienții care au doar hepatita C, în Sanct-Petersburg sunt prevăzute reduceri la tratament pe cote.

Costul, de asemenea, variază. O cunoștință de-a mea face acum tratament și acesta costă în jur de 7000 de ruble lunar. Un alt prieten s-a tratat cu PegIntron și o injecție îl consta peste 10 000 de ruble dacă nu mă înșel. În cazul meu tratamentul a durat un an. Când mi-au făcut prima injecție, am fost internat pe noapte pentru a vedea reacția la injecție. Ulterior, o dată pe lună veneam la spital după medicamente. Injecțiile mi le făceam de sine stătător. Am fost tratat după schema Roferon-A (trei injecții pe săptămână) plus ribavirină. În ultimele trei luni mi-au dar și Interal (de asemenea, trei injecții pe sîptămână) plus ribavirină. Și astăzi sunt de părerea că așa cum începi tratamentul, așa îl vei parcurge. Efecte secundare au fost: după fiecare injecție se ridica temperatura, creștea nivelul de agresivitate, mă simțeam obosit, frânt, îmi scărpinam tare picioarele, pe față îmi apăruseră erupții cu care mă lupt și acum. Dar în general totul a fost suportabil.

Bineînțeles, acum mă simt mult mai bine. Înainte de tratament eram într-o asemenea stare, încât îmi era greu să mă ridic dimineața de pe pat, atât de obosit și distrus mă simțeam. După tratament aceasta a trecut. Hepatita m-a determinat să îmi iau în serios sănătatea și acum eu fac investigații medicale periodice la diferiți medici. În ce privește hepatita C, am un răspuns virusologic susținut deja de peste 5 ani”.

Alla Hasanov, liderul Grupului de inițiativă ”Phoenix – comunitatea oamenilor care trăiesc cu hepatita C în Kîrgîzstan”, Kîrgîzstan:

”Eu am fost diagnosticată cu hepatită acum șase ani. În Kîrgîzstan nu există program național de tratament al hepatitei, de aceea eu m-am tratat din cont propriu. Per total, tratamentul m-a costat aproximativ 8000$, inclusiv diagnosticarea. Tratamentul nemijlocit a durat 54 de săptămâni. M-am tratat acasă, injecțiile mi le făceam singură. Mi s-a prescris o cură cu interferon ”Roferon-A”, am procurat medicamentul original. În general, tratamentul a decurs normal. Este adevărat că am avut multe efecte secundare, aproape toate care sunt indicate în instrucțiunea de utilizare, până și gânduri de suicid am avut. Părul îmi cădea cu o putere incredibilă, de aceea mult timp am purtat peruci. În afară de aceasta, o stare permanentă de frisoane, uscăciune în gură. În Kîrgîzstan bolnavii de hepatită se tratează singuri, deoarece nu avem programe naționale. Este adevărat că acum există posibilitatea de a te trata cu medicamente generice și rezultatele sunt foarte bune. Medicamentele sunt achiziționate din India sau China”.

Tatiana Afanasiadi, președintele consiliului administrativ al Asociației ”Uniunea «Разом за життя»”, Ucraina

”Eu trăiesc cu hepatită din anul 2000. În martie anul trecut ”Alianța Internațională pentru HIV/SIDA în Ucraina” a lansat programul gratuit pentru tratamentul hepatitei pentru o sută de persoane din grupurile social-vulnerabile în care am nimerit și eu. Tratamentul cu ”Pegasys” a durat 48 de săptămâni, dintre care două luni am fost internată în spital. În ceea ce ține de efectele secundare, bineînțeles că acestea au fost: am scăzut foarte mult în greutate, mi-a căzut foarte tare părul, aveam o stare psihoemoțională foarte instabilă, când orice emoție se umfla până la proporții uriașe. Dar am depășit toate acestea, pentru că știam că se merită. În Ucraina a fost adoptat programul național pentru hepatită, în cadrul căruia se achiziționează medicamente și se livrează în regiunile Ucrainei. Aceste medicamente trebuie să fie gratuite pentru oameni, însă nu în toate regiunile se întâmplă așa. De regulă cauza se ascunde în corupția din sistemul de sănătate. Acum Alianța a început programul cu safusbuviră și potrivit pronosticurilor, până la sfârșitul anului de tratamentul anti-hepatic gratuit vor beneficia 1500 de persoane”.

Elena Derjanschi

40 de mii de persoane din Moldova trăiesc cu virusul hepatitei în sânge. Astăzi hepatita nu este o sentință de moarte, deoarece aceasta poate fi tratată, iar unele forme ale acesteia, de exemplu, hepatita C, chiar poate fi vindecată. Totuși să realizezi aceasta de sine stătător este aproape ireal. Tratamentul costă zeci de mii de euro. În schimb, există posibilitatea de a te înscrie pentru tratamentul gratuit în cadrul programului național pentru hepatită care activează în Moldova din anul 2007. Astăzi vă vom povesti cum are loc aceasta în baza exemplului unei istorii reale.

 

Relatează lucrătorul outreach al AO ”Viața Nouă”, Alexandru Corotaev

”Eu trăiesc cu hepatita C deja 16 ani. Din acest an eu am decis să mă ocup serios de sănătatea mea și să mă înscriu în lista programului național pentru tratamentul gratuit al hepatitei. M-am adresat medicului de familie care m-a referit la medicul infecționist. Aici este de menționat că toată informația cu privire la diagnostic și tratament a trebuit să o scot cu cleștele de la medic. Ea nu prea era dispusă să mă informeze și nu mi-a oferit detalii. În cele din urmă ea totuși mi-a scris o notă de referire pentru analiza necesară. Cu această referire am mers la Spitalul Clinic Republican, unde în acel moment nu erau reactivele necesare. Eu îi telefonam în fiecare săptămână, însă reactivele nu apăreau. În această așteptare s-au scurs două luni. După ce am făcut multașteptata analiză, s-a constatat că pe lângă toate trebuie să fac o analiză biochimică a sângelui. Adică medicul meu infecționist pur și simplu nu mi-a spus despre aceasta de la bun început.

Bineînțeles, am făcut analiza și, cu certitudinea că toate impedimentele au rămas în trecut, m-am îndreptat la SCR pentru a mă înscrie în lista pentru programul de tratament la care visam. Acolo însă mi s-a spus că am nevoie de un formular super-special. O soră medicală, în secret, mi-a spus că acesta se eliberează într-o oarecare clinică cardiologică… M-am dus acolo, dar mi s-a spus că nu mă pot primi fără îndreptarea medicului infecționist. Cred că nu trebuie să vă spun că am fost nevoit să aștept să nimeresc la medicul de familie, iar apoi la cel infecționist. Când, în cele din urmă, am ajuns la medic, m-au anunțat că în afară de cele două analize pe care le-am făcut la început, trebuie să fac vreo zece, printre care și gastroscopia, USG ficatului etc. Iar cele două analize le pot arunca, deoarece sunt valabile doar pe parcursul unei luni de la eliberarea rezultatelor. În consecință, am revenit la punctul de unde începusem.

Mulți mă întreabă de ce am hotărât să îmi iau în serios sănătatea doar acum? Deoarece doar acum eu încep să îmi vin cu încetul în fire după mulți ani de dependență, am un serviciu stabil, acum un an mi s-a născut cea de-a doua fiică, s-au reglat relațiile în familie. Și doar acum am început să conștientizez că hepatita este într-adevăr o boală gravă, care te erodează treptat, celulă cu celulă. Deja acum am început să simt unele simptome ale bolii: în fiecare dimineață mă trezesc obosit, am grețuri, în gură permanent simt un gust amar, permanent vreau să dorm. În plus, s-a majorat în progresie geometrică încărcătura virală: acum doi ani era 300 000, acum – 1000600. Eu însă vreau să trăiesc o viață lungă și sănătoasă, pentru că am dreptul la aceasta”.

Cu regret, istorii de felul acesta sunt multe la număr. Mulți pacienți, știind despre obstacolele pe care le au de înfruntat, renunță la șansa de a se vindeca de hepatită. Între timp, potrivit programului național de luptă cu hepatitele, unul dintre obiectivele de bază ale acestuia este asigurarea anuală cu tratament antiviral a peste 300 de pacienți cu hepatita virală B, 300 – cu hepatita virală C și 100 de pacienți cu hepatita virală D.

Cozi sunt peste tot

Care este situația în realitate, ne-a relatat Eugen Tcaciuc, medic – gastroenterolog, doctor în științe, docent, președinte al comisiei de specialitate în domeniul gastroenterologiei și hepatologiei de pe lângă Ministerul Sănătății: ”Pentru a beneficia de tratament gratuit, bineînțeles, dacă persoana este asigurată, aceasta trebuie să se adreseze la medicul de familie care, împreună cu gastroenterologul și medicul infecționist va confirma diagnosticul, apoi pacientul va fi trimis la policlinica SCR unde va fi examinat de către medicul gastroenterolog – hepatolog, acesta va prescrie investigații suplimentare pentru ca după colectarea tuturor analizelor să prezinte istoria pacientului unei comisii speciale. Anume comisia examinează fiecare caz aparte și decide dacă este indicat tratamentul sau nu. Dacă maladia nu este la un stadiu avansat, atunci, posibil, se merită puțin de mai așteptat până apar scheme de tratament mai eficiente. Da, procesul de pregătire a tuturor documentelor necesare pentru tratament durează câteva luni, totuși aceasta nu este imposibil. Dificultăți apar în cazul când persoana are nevoie de investigații suplimentare pentru care, de regulă, trebuie să stai la coadă. Însă cozi sunt peste tot, trebuie să recunoaștem și acest fapt. Pe de altă parte, trebuie să realizăm că costurile aferente sunt acoperite de către compania de asigurare, care achiziționează medicamentele. De la începutul programului care a fost lansat în anul 2007, au fost tratați peste 1000 de pacienți, a fost cheltuită o cantitate foarte mare de bani. La tratamentul dublu rândul nu este atât de mare, adică timp de an pacientul îl primește. Luând în considerare faptul că hepatita este o maladie care progresează lent, se poate uneori de așteptat puțin. Totuși aș vrea să menționez faptul că tratamentul antiviral trebuie administrat tuturor pacienților infectați cu hepatită, fără excepție. De aceea nu trebuie să aștepte până când boala va progresa”.

Totuși lucrurile nu sunt atât de simple cum par. Tratamentul hepatitei care în popor se mai numește chimioterapia ficatului poate genera numeroase efecte secundare. Pe parcursul ultimilor 15 ani, hepatita C în Moldova se tratează și continuă să fie tratată cu tratament dublu care include interferon pegilat și ribavirină. Eficacitatea acestui tratament în întreaga lume și țara noastră este de 60%, care este, o sută de pacienți vindecat complet 60, restul de 40 acest tratament nu ajuta. Eficacitatea acestui tratament per total în lume și în republica noastră constituie 60 la sută, adică dintr-o sută de bolnavi se tratează complet 60. Celorlalți 40 la sută acest tratament nu le ajută.

”Totuși în ultimii ani au apărut medicamente care oferă o eficacitate în 90 la sută din cazuri, acesta este un rezultat foarte bun. Acestea încă nu au ajuns în Moldova, însă pe parcursul anului viitor, acestea vor fi probabil accesibile, cel puțin câteva companii farmaceutice au promis că vor înregistra aceste medicamente și le vor livra”, a adăugat domnul Tcaciuc.

Despre contraindicații

Potrivit Galinei Chiriacov, medic infecționist, șefa secției de terapie intensivă a spitalului de boli infecțioase ”Toma Ciorba”, în unele cazuri tratamentul hepatitei poate fi contraindicat. Astfel, de exemplu, înainte de a începe tratamentul, este foarte importantă consultația medicului endocrinolog, deoarece în cazul în care pacientul este predispus spre proces autoimun, tratamentul poate lansa o reacție inversă și persoana se va simți mai rău, se pot dezvolta complicații. Tratamentul în sine nu este atât de simplu: la unele persoane acesta poate provoca căderea părului, scăderea bruscă în greutate până la 15-20 kg., precum și la schimbări vădite în analize, când scade nivelul leucocitelor și al trombocitelor. ”Am avut tineri care timp de 48 de săptămâni au parcurs tratamentul fără a-l observa, a adăugat Galina Chiriacov, dar au fost și dintre acei cărora am fost nevoiți să le întrerupem tratamentul deja peste câteva injecții. Există pacienți care timp de trei luni nu se pot debarasa de erupții. Mai mult decât atât, pe mulți îi neliniștește faptul că atât în timpul tratamentului, cât și o anumită perioadă după, este interzisă conceperea copiilor. În ceea ce ține de foștii utilizatori, un asemenea tratament poate duce la înrăutățirea fundalului psiho-emoțional, inclusiv până la predispoziția la suicid. Toate acestea trebuie luate în considerare, de aceea înainte de inițierea tratamentului este foarte importantă analiza minuțioasă a stării de sănătate”.
Cu privire la încărcătura virală, potrivit medicilor, acest indicator este foarte important, dar nu este cel mai important. Astfel, de exemplu, la unele persoane încărcătura virală este relativ joasă – până la 300 000, însă alți indicatori (indicatorii citolizei – nivelul de distrugere a celulelor hepatice) sunt nesatisfăcători. În același timp, există persane cu o concentrație foarte înaltă a virusului – până la 30 000 00, însă cu probe ideale ale ficatului. Iată de ce medicii nu recomandă autoanaliza, ci vă îndeamnă să lăsați această povară pe seama profesioniștilor.

Soluția de alternativă a problemei

Există în această istorie o portiță de salvare. În Moldova există posibilitatea de a primi o cură de tratament al hepatitei C în calitate de recompensă pentru acordul de a participa în studiile pe care le efectuează companiile farmaceutice. La rugămintea persoane care a acceptat să ne povestească despre o asemenea experiență, nu vom numi intenționat denumirea companiei farmaceutice, iar eroului însuși îi vom atribui un prenume inventat – Andrei.

”Eu am 29 de ani, dintre care șase ani trăiesc, de fapt, am trăit, cu hepatită. La un tratament gratuit al hepatitei puteam doar să visez, pentru că despre programul național auzisem doar comentarii negative, iar tratamentul cu bani este prea costisitor. Acum jumătate de an am găsit o soluție alternativă: participarea la un studiu în cadrul căruia se testează eficacitatea noilor medicamente, după care tu ești asigurat cu o cură gratuită de tratament obișnuit”, relatează Andrei. ”După numeroase consultații cu medicul, m-am decis. De dragul acestui studiu am fost nevoit să petrec o săptămână în staționat, administram pastile, zilnic mi se măsura tensiunea, mi se prelevau analize de sânge, urmăreau cele mai mici schimbări în starea de sănătate. Dar totul a decurs bine, nu am avut reacții sau efecte secundare. După aceasta, timp de patru luni am așteptat să încep tratamentul meu obișnuit. Bineînțeles, acesta nu a fost unul simplu: în primele luni se ridica temperatura, aveam o stare permanentă de infecție virală. Apoi, când organismul s-a obișnuit, am simțit influența tratamentului asupra sistemului nervos: a apărut o stare de anxietate, dureri de cap, erupții alergice, iritabilitate crescută, insomnie, deprimare. În aceasta perioadă m-a ajutat foarte multe suportul prietenilor, a rudelor și oamenilor dragi. Astăzi totul deja a rămas în urmă, încărcătura virală este zero, treptat îmi revin și mă bucur că am reușit să fac cura de tratament pentru că sănătatea e mai scumpă decât toate”.

Potrivit datelor oficiale, prejudiciul economic în urma îmbolnăvirii de hepatitele virale în Republica Moldova în perioada 1997-2010 a constituit 962541 mii de lei. Iar în rezultatul complicațiilor produse de hepatita cronică și ciroza hepatică de etiologie virală în republică mor aproximativ 3000 de persoane, iar 200 devin invalizi.

În timp ce scriam acest articol, nu am reușit să găsesc nici o persoană în Moldova care să fi parcurs tratamentul gratuit al hepatitei în cadrul programului național. În schimb am ascultat istoriile oamenilor care luni la rând au bătut pragurile policlinicilor pentru a devenit al 1157 sau 1589 la rând.

Sper că situația se va schimba în bine și îndemn pe toți bolnavii de hepatită să nu se dea bătuți și să nu rabde, ci să meargă să bată în toate ușile solicitând tratamentul la care au tot dreptul.

Experiență personală:

 

Alexei Lahov, colaborator al organizației obștești ”Е.В.А”, Sanct-Petersburg, Rusia

”Eu am 35 de ani. Despre faptul că am hepatita C am aflat în anul 2001, pe când aveam 21 de ani. În anul 2009 am nimerit în programul național de tratament al hepatitei ”Sănătate”. Am venit la secția dispensarului de observație din cadrul spitalului de boli infecțioase ”Botkin” din Sanct-Petersburg, am făcut analizele, am fost luat în evidență. Pentru a începe tratamentul, trebuia să iau un certificat de la medicul infecționist din policlinica raională, pus să fac niște analize de sânge suplimentare la genotip, PCR calitativ și cantitativ etc. Unele analize au fost contra plată. Tratamentul însuși a fost gratuit. Acum un asemenea tratament este posibil doar pentru pacienții care trăiesc cu co-infecția HIV/hepatita C. Pentru pacienții care au doar hepatita C, în Sanct-Petersburg sunt prevăzute reduceri la tratament pe cote.

Costul, de asemenea, variază. O cunoștință de-a mea face acum tratament și acesta costă în jur de 7000 de ruble lunar. Un alt prieten s-a tratat cu PegIntron și o injecție îl consta peste 10 000 de ruble dacă nu mă înșel. În cazul meu tratamentul a durat un an. Când mi-au făcut prima injecție, am fost internat pe noapte pentru a vedea reacția la injecție. Ulterior, o dată pe lună veneam la spital după medicamente. Injecțiile mi le făceam de sine stătător. Am fost tratat după schema Roferon-A (trei injecții pe săptămână) plus ribavirină. În ultimele trei luni mi-au dar și Interal (de asemenea, trei injecții pe sîptămână) plus ribavirină. Și astăzi sunt de părerea că așa cum începi tratamentul, așa îl vei parcurge. Efecte secundare au fost: după fiecare injecție se ridica temperatura, creștea nivelul de agresivitate, mă simțeam obosit, frânt, îmi scărpinam tare picioarele, pe față îmi apăruseră erupții cu care mă lupt și acum. Dar în general totul a fost suportabil.

Bineînțeles, acum mă simt mult mai bine. Înainte de tratament eram într-o asemenea stare, încât îmi era greu să mă ridic dimineața de pe pat, atât de obosit și distrus mă simțeam. După tratament aceasta a trecut. Hepatita m-a determinat să îmi iau în serios sănătatea și acum eu fac investigații medicale periodice la diferiți medici. În ce privește hepatita C, am un răspuns virusologic susținut deja de peste 5 ani”.

Alla Hasanov, liderul Grupului de inițiativă ”Phoenix – comunitatea oamenilor care trăiesc cu hepatita C în Kîrgîzstan”, Kîrgîzstan:

”Eu am fost diagnosticată cu hepatită acum șase ani. În Kîrgîzstan nu există program național de tratament al hepatitei, de aceea eu m-am tratat din cont propriu. Per total, tratamentul m-a costat aproximativ 8000$, inclusiv diagnosticarea. Tratamentul nemijlocit a durat 54 de săptămâni. M-am tratat acasă, injecțiile mi le făceam singură. Mi s-a prescris o cură cu interferon ”Roferon-A”, am procurat medicamentul original. În general, tratamentul a decurs normal. Este adevărat că am avut multe efecte secundare, aproape toate care sunt indicate în instrucțiunea de utilizare, până și gânduri de suicid am avut. Părul îmi cădea cu o putere incredibilă, de aceea mult timp am purtat peruci. În afară de aceasta, o stare permanentă de frisoane, uscăciune în gură. În Kîrgîzstan bolnavii de hepatită se tratează singuri, deoarece nu avem programe naționale. Este adevărat că acum există posibilitatea de a te trata cu medicamente generice și rezultatele sunt foarte bune. Medicamentele sunt achiziționate din India sau China”.

Tatiana Afanasiadi, președintele consiliului administrativ al Asociației ”Uniunea «Разом за життя»”, Ucraina

”Eu trăiesc cu hepatită din anul 2000. În martie anul trecut ”Alianța Internațională pentru HIV/SIDA în Ucraina” a lansat programul gratuit pentru tratamentul hepatitei pentru o sută de persoane din grupurile social-vulnerabile în care am nimerit și eu. Tratamentul cu ”Pegasys” a durat 48 de săptămâni, dintre care două luni am fost internată în spital. În ceea ce ține de efectele secundare, bineînțeles că acestea au fost: am scăzut foarte mult în greutate, mi-a căzut foarte tare părul, aveam o stare psihoemoțională foarte instabilă, când orice emoție se umfla până la proporții uriașe. Dar am depășit toate acestea, pentru că știam că se merită. În Ucraina a fost adoptat programul național pentru hepatită, în cadrul căruia se achiziționează medicamente și se livrează în regiunile Ucrainei. Aceste medicamente trebuie să fie gratuite pentru oameni, însă nu în toate regiunile se întâmplă așa. De regulă cauza se ascunde în corupția din sistemul de sănătate. Acum Alianța a început programul cu safusbuviră și potrivit pronosticurilor, până la sfârșitul anului de tratamentul anti-hepatic gratuit vor beneficia 1500 de persoane”.

Elena Derjanschi

 
Comunitatea terapeutica in Moldova - Positivepeople.md