Asociația Promo-LEX trage alarma și spune că este îngrijorată de lipsa de reacție și de asigurare a accesului la asistență medicală în penitenciarele din regiunea transnistreană. Asta după ce au apărut informații despre existența unui focar de infectare cu COVID-19 în Penitenciarul nr. 2 din orașul Tiraspol, dar și despre un număr mare de persoane cu simptome ale bolii în Penitenciarul nr. 1 din satul Hlinaia. Asociația susține că aceste informații au fost confirmate de familiile mai multor deținuți din aceste instituții, transmite agora.md
„Nu se cunoaște numărul real al persoanelor cu simptome, dar, potrivit surselor date, estimarea ar fi de circa 100 de persoane în ambele penitenciare, ceea ce reprezintă în jur de 5% din numărul total al persoanelor condamnate sau aflate în arest”, menționează Promo-LEX într-un apel public adresat autorităților.
„Asociația reiterează că instituțiile penitenciare reprezintă zone de risc sporit pentru transmiterea maladiilor infecțioase. Deținuții se află permanent într-o situație de mare promiscuitate, fie în celule, ateliere de producție, curți etc. Toate aspectele vieții în detenție implică deplasarea deținuților în grupuri, într-un număr mai mult sau mai puțin mare. Celulele de detenție sunt adesea slab ventilate și suprapopulate”, a adăugat asociația.
În aceste condiții Promo-LEX îndeamnă autoritățile competente ale Republicii Moldova și reprezentanții formatului de negocieri „5+2” să inspecteze locurile de detenție din regiunea transnistreană, să insiste asupra monitorizării în continuu a situației drepturilor omului în această regiune, precum și să informeze opinia publică, organizațiile și instituțiile abilitate despre situația reală.
Amintim că Biroul politici de reintegrare a anunțat că îi va cere Organizației Mondiale a Sănătății să întreprindă o vizită tehnică în stânga Nistrului. Asta după ce reprezentantul special al președinției în exercițiu la OSCE pentru reglementarea conflictului transnistrean a refuzat solicitarea Chișinăului, privind convocarea unei ședințe de urgență în formatul „5+2”.
Cât despre o eventuală vizită a OMS în regiunea transnistreană, ex-vicepremierul pentru Reintegrare din Guvernul Chicu, Alexandru Flenchea, a spus că un „cadou mai mare pentru Tiraspol nici nu se poate”.
Anterior, și viceprim-ministra pentru Reintegrare, Cristina Lesnic, acuzase Tiraspolul de abuzuri, menționând că admite existența unui bilanț negru al cazurilor de coronavirus din stânga Nistrului.