img
Fără a rata nici o doză de administrare. Tot ce trebuie să știți despre tuberculoza multidrog-rezistentă 16 Decembrie 2015

Tuberculoza multidrog-rezistentă este printre puținele maladii care a apărut datorită ”străduințelor” omului. Din cauza neglijenței noastre, a atitudinii iresponsabile față de propria sănătate și lipsei de încredere în medicină în sine, în anul 2014 în lume s-au înregistrat în jur de 480 000 de cazuri de tuberculoză multidrog-rezistentă. Potrivit estimărilor specialiștilor, aproximativ 9,7 la sută din aceste cazuri au fost cazuri cu rezistență medicamentoasă extinsă.

 

Comentează Valentin Vilc, asistent universitar, catedra de Pneumoftiziologie a Universității de Stat de Medicină și Farmacie ”Nicolae Testemițanu”.

Ce este tuberculoza multidrog-rezistentă?

Tuberculoza multidrog-rezistentă (TB-MDR) este provocată de bacteriile rezistente la cele mai eficiente medicamente antituberculoase: izoniazida şi rifampicina.
Tuberculoza drogrezistentă extinsă apare în cazurile când se dezvoltă rezistență la medicamentele de linia a doua (la oricare dintre fluorochinolone și la cel puțin unul dintre preparatele injectabile de linia a doua utilizate în tratamentul tuberculozei – amikacina, kanamicină sau capreomicina) adițional la TB-MDR (rezistență la izoniazida și rifampicină).

Inițial la om apare tuberculoza multidrog-rezistentă, iar ulterior se poate dezvolta tuberculoza cu rezistență medicamentoasă extinsă dacă medicamentele de linia a doua sunt administrate sau prescrise incorect.

Din ce cauză apar aceste două forme ale bolii?

Există două cauze principale care provoacă tuberculoza multidorg-rezistentă. Prima cauză este tratamentul necorespunzător (pacientul a întrerupt tratamentul înainte de termenul stabilit, a administrat medicamentele neregulat sau le-a administrat selectiv). Cea de-a doua cauză este infectarea omului cu bacterii deja rezistente la medicamente antituberculoase. Este important să conștientizăm că nimeni nu este protejat de oricare din tipurile de tuberculoză.

Kozzi-young-scientist-working-in-laboratory-2387-X-1591_2

Cine se află în grupul de risc?

• Persoanele care s-au aflat sau se află în contact cu bolnavii de tuberculoză multidrog-rezistentă sau TB drogrezistentă extinsă. Este de menționat că riscul crește dacă contactul cu bolnavul de tuberculoză s-a produs într-o încăpere închisă timp îndelungat.

• Persoanele care trăiesc cu HIV.

• Persoanele cu maladii asociate care favorizează tranzitul rapid sau malabsorbția substanțelor.

• Rezidenții și angajații din cadrul instituțiilor cu prevalență înaltă a TB DR (spitalele specializate, penitenciare, aziluri).

• Pacienții care au avut deja tuberculoză și care au tratat-o cu întreruperi, au administrat scheme incomplete, nu au respectat un regim adecvat.

Tuberculoza multidrog-rezistentă poate fi tratată?

În principiu, orice formă de tuberculoză poate fi tratată, însă cel mai simplu se tratează forma sensibilă. Cura standard de tratament durează în jur de 6-8 luni. Dacă tratăm tuberculoza drogrezistentă extinsă, cura poate dura până la 2-3 ani, pacientul este spitalizat pentru început și nu există o garanție sută la sută că în cele din urmă se va ajunge la vindecare completă. Dacă pacientul, pe lângă terapia antituberculoasă, administrează și tratament ARV sau metadonă, dozarea medicamentelor trebuie ajustată în conformitatea cu tratamentul de bază.

Care sunt simptomele tuberculozei cu rezistență medicamentoasă extinsă?

Simptomele tuberculozei cu rezistență medicamentoasă extinsă nu se deosebesc prin nimic de simptomele tuberculozei obișnuite: tusea cu spută, uneori cu striuri de sânge, care persistă mai mult de două săptămâni, febră, frisoane, transpirație nocturnă, slăbiciune, pierdere în greutate, uneori dificultăți de respirație și durere în piept. Prezența unuia sau a câtorva simptome nu înseamnă neapărat că persoana are tuberculoză, însă acesta este un pretext întemeiat de a se adresa la medic și a face investigații. Suspecție la TB drogrezistentă poate aparea la pacienți cu sputa BAAR (bacili acido-alcoolo-rezistenți) pozitivă la 2-a sau 3-a lună de tratament, agravarea simptomelor, apariția unor acuze noi, dinamica negativă la examenul radiologic pe fundalul tratamentului în cazul administrării medicamentelor de linia întâi.

Doctor examining a lung radiography

Dacă persoana a fost în contact cu un pacient bolnav de tuberculoză drogrezistentă, este cazul să întreprindă ceva?

Există două tipuri de contacte, prezența cărora trebuie să fie un pretext de a ne adresa la medic: contact intradomiciliar și contact apropiat. Contactul intradomiciliar: o persoană care a partajat același spațiu de locuit închis cu bolnavul de TB timp de o noapte sau mai multe nopți sau perioade frecvente sau prelungite în timpul zilei în ultimele 3 luni. Prin contacte apropiate se subînțeleg contactele cu persoana bolnavă într-un spațiu închis, cum ar fi un loc de adunare socială sau locul de muncă pentru perioade îndelungate în timpul zilei în ultimele 3 luni.

Persoanele care trăiesc cu HIV trebuie evaluate clinic la fiecare 6 luni timp de 2 ani de la ultima lor expunere la TB MDR, indiferent de faptul dacă simptomele se manifestă sau nu.

În general, dacă am depistat un bolnav de tuberculoză, trebuie să ne întoarcem cu trei luni în urmă și să investigăm pe toți acei care cu fost în contact cu cel bolnav pe parcursul acestor trei luni. Dacă este vorba despre forme mai grave de tuberculoză, este cazul să ne întoarcem cu un an în urmă, deoarece noi îi căutăm nu doar pe acei pe care el i-a infectat, ci și pe acei de la care el s-ar fi putut infecta.

Copiii se află în grupul de risc?

Doar în cazul dacă în familia lor unul dintre părinți a fost bolnav de tuberculoză sau a fost în contact cu un bolnav de tuberculoză. Cu regret, și la copii se depistează asemenea formă de tuberculoză. Schema de tratament pentru copii este aceeași, însă doza medicamentelor corespunzătoare.
Copiii care s-au aflat sau se află în contact cu bolnavul de TB DR, sunt în evidență timp de doi ani din ziua ultimului contact cu sursa de tuberculoză.

Există măsuri de prevenție a tuberculozei mutidrog-rezistentă?

Sunt aceleași măsuri ca și în cazul tuberculozei obișnuite: modul sănătos de viață, alimentația adecvată, plimbările frecvente în aer liber, somnul sănătos, renunțarea la deprinderile nocive.

shutterstock_76529791

Ce analize sunt necesare pentru a confirma diagnosticul?

Pentru început, trebuie să vă adresați medicului de familie. Acesta s-ar putea să vă direcționeze la microscopia sputei și examenul radiologic al plămânilor. Pentru confirmarea diagnosticului de tuberculoză MDR, trebuie de efectuat testul la rezistența medicamentoasă. De asemenea, există metoda Xpert MTB/RIF care permite depistarea rapidă a tuberculozei și rezistența la unul dintre medicamentele antituberculoase de linia întâi – rifampicina. Stabilirea definitivă a diagnosticului ar putea dura 2-3 săptămâni.

Tuberculoza multidrog-rezistentă poate provoca decesul?

Cu regret, dacă nu te tratezi, da. Tuberculoza se vindecă extrem de rar în mod spontan sau prin remedii populare. Tuberculoza se tratează doar prin administrarea unui tratament antituberculos special și doar în cazul dacă persoana îl administrează de la început până la sfârșit, fără a rata nici o doză de administrare, respectând toate prescripțiile medicului.

Câte persoane cu tuberculoză sunt înregistrate în Moldova?

În anul 2014, în Moldova au fost înregistrate 3604 de cazuri noi de tuberculoză, printre care 24 la sută sunt cazurile cu rezistență medicamentoasă primară (rezistență identificată la pacienții care nu au administrat anterior medicamente antituberculoase). În acest caz se presupune că bolnavul s-a infectat anume de această tulpină Mycobacterium tuberculosis.

Elena Derjanschi

Comunitatea terapeutica in Moldova - Positivepeople.md