Sâmbătă, 22 octombrie curent, activistele proiectului ”Devianța pozitivă” care trăiesc deschis cu HIV au participat la elaborarea Strategiei Naționale pentru prevenirea și eliminarea violenței în familie și a violenței față de femei.
Șase reprezentante ale sexului frumos, sub conducerea trainerului Natalia Vozian, au învățat să elaboreze în comun strategii, ascultând și luând în considerare opinia fiecăreia. Împreună au reușit să formuleze problemele fundamentale în contextul violenței cu care se confruntă femeile care trăiesc cu HIV, precum și să-și împărtășească experiența pozitivă de depășire a acestor probleme. Documentul întocmit în cadrul întrunirii va fi pus la baza Strategiei Naționale pentru prevenirea și eliminarea violenței în familiei și a violenței față de femei, care se află deja în curs de elaborare.
Participantele la întrunire au menționat importanța deosebită a problemei discutate, exprimându-și speranța că propunerile lor vor fi luate în considerare și îi vor ajuta pe autorii strategiei să întocmească un document cu adevărat util.
Întrunirea a fost organizată de UN Women Moldova (ONU Femeile în Moldova).
Notă: fiecare a șasea femeie din Moldova este supusă violenței și umilinței în familie. Potrivit datelor raportului întocmit de Centrul ”Sotiopolis”, în ultimii 14 ani numărul cazurilor de violență sexuală în Moldova s-a majorat cu 40 la sută. Cauza principală a acestei realități este concepția patriarhală și stereotipă cu privire la rolul femeii în societatea moldovenească.