Nivelul discriminării în Moldova a crescut, consideră 45 la sută din cetățenii intervievați în rezultatul studiul efectuat de către Institutul de Politici Publice (IPP) cu sprijinul financiar al Fundației Soros Moldova și organizația suedeză pentru ajutor individual (SOIR Moldova).
Potrivit directorului IPP Arcadie Barbăroșie, timp de patru ani starea de lucruri nu s-a schimbat ”în pofida adoptării în anul 2010 a Legii privind asigurarea egalității de șanse, precum și a înființării în anul 2013 a Consiliului pentru prevenirea şi eliminarea discriminării şi asigurarea egalităţii (CPEDAE)”.
Conform datelor experților, nivelul percepției de către societate a persoanelor HIV-infectate a scăzut de la 5% la 2%, a romilor – de la 21% la 12%, a persoanelor aflate sub pragul sărăciei – de la 68% la 61%. Practic nu s-a schimbat deloc situația minorităților sexuale (de la 2% la 1,7%). Schimbări pozitive în societate se observă doar față de persoanele cu posibilități mintale (de la 7% la 12%) sau fizice (de la 23% la 44%) limitate.
Preponderent cu discriminarea se confruntă persoanele cu nevoi speciale (71%), persoanele aflate sub pragul sărăciei (67%), persoanele HIV-infectate (54%), romii (48%), bătrânii (47%) și femeile (28%).
În anul 2014 fiecare al cincilea locuitor al Moldovei s-a confruntat cu discriminarea. De cele mai multe ori aceasta s-a întâmplat la policlinică, la locul de muncă, în stradă, la primărie sau la poliție. Potrivit datelor statistice, în majoritatea cazurilor discriminarea provine de la bărbați (58%) și de la funcționarii diferitor instituții (73%).
Pentru a reduce nivelul de discriminare, experții propun să fie introduse în Legea privind asigurarea egalității de șanse criterii de protecție privind orientarea sexuală, starea de sănătate, asigurarea materială și apartenența națională; să fie stabilite amenzi mai aspre pentru autoritățile publice care nu respectă deciziile Consiliului pentru prevenirea şi eliminarea discriminării şi asigurarea egalităţii și să fie extinsă lista de acțiuni care pot fi calificate drept discriminatorii.