img
Galina Rotaru, proprietara hotelului ”Villa DOR Bukovel” și ”La DOR-ul din Vadul lui Vodă”: ”Viam supervadet vadens” sau ”Dacă acționezi, vei reuși!” 07 Аugust 2015

Astăzi vă prezentăm un alt participant al campaniei de caritate ”Faptele bune au culoare”, prietenul și partenerul nostru fidel, Galina Rotaru: femeie de afaceri, proprietara hotelului ”Villa DOR Bukovel” și ”La DOR-ul din Vadul lui Vodă”.

 

Galina, de ce ați decis să Vă alăturați campaniei ”Faptele bune au culoare? Or, participați în premieră în proiecte de acest gen.

Când am primit invitația la întrunirea partenerilor campaniei ”Faptele bune au culoare”, am mers cu interes și dorința de a afla mai mult despre această boală și despre persoanele care trăiesc cu HIV. Este o boală specifică, întrucât este percepută de cei din jur ca și ”ciuma secolului al XX-lea”, iar cei bolnavi sunt separați de societate și oamenii îi evită și refuză să îi observe. La întâlnirea partenerilor au fost prezenți mulți oameni minunați, printre care și persoane pe care le cunosc, cărora le pasă de soarta acestor bolnavi. La întâlnire s-a discutat despre proiecte și planuri, despre lucrul efectuat, precum și despre necesitatea acestei campanii pentru societatea noastră, despre numărul de persoane care trăiesc cu HIV care au revenit la o viață normală datorită acestor oameni cu suflet mare, cărora le pasă de durerea altora, care au răspuns îndemnului de a ajuta și a face bine. Eu am hotărât să mă alătur acestei cauze nobile comune de interes social, pentru a aduce bucurie în viețile acestor oameni și a face bine. Astfel am devenit partener al campaniei ”Faptele bune au culoare”.

Până a deveni parte a campaniei, știați ceva despre HIV?

Eu știam ce este HIV, însă nu întâlnisem niciodată oameni care trăiesc cu această infecție. O primă întâlnire de acest fel a fost când l-am cunoscut pe Ruslan Poverga, care a avut un discurs ce m-a inspirat foarte mult. După ce am făcut cunoștință cu el, am simțit că am mai mult respect atât față de voi ca și organizație, cât și nemijlocit față de persoanele care luptă cu această boală, trăind, în același timp, o viață plină de sens și de valoare. Și eu îmi doresc foarte mult să pot fi utilă, oricât de mică ar fi contribuția mea. Chiar și în Biblie scrie că omul trebuie să ofere a zecea partea din ceea ce are acelor care au nevoie de ajutor și sprijin. Eu mă străduiesc să respect această regulă.

Ați învățat aceasta de la părinți sau de una singură ați ajuns la aceasta?

În familia noastră a existat regula de a nu fi nepăsători față de necazul altuia. Am văzut aceasta la părinții mei. Ei sunt niște oameni foarte mărinimoși și receptivi. De când mă țin minte, ei dintotdeauna ajutau pe cineva, mai ales mama, care e plecată deja la Domnul.

Această atitudine, de a nu fi nepăsătoare față de necazul altora, părinții au cultivat-o și în mine, iar eu, la rândul meu, am cultivat-o în feciorul meu. A face bine este un lucru mare, mai ales dacă Dumnezeu ți-a dat o asemenea posibilitate.

Campania ”Faptele bune au culoare” nu este prima Dumneavoastră experiență de caritate, este adevărat?

unnamed (4)

În măsura posibilităților, eu mă străduiesc întotdeauna să ajut. Una dintre cele mai profunde impresii pentru mine a fost vizita unui grup de copii de la orfelinatul din Chișinău ”Gavroș”, cărora le-am oferit posibilitatea de a se odihni la ”Villa DOR Bukovel”. Pentru prima oară în viața lor au văzut munți, au simți bucuria odihnei și a impresiilor de la excursii și dansuri în jurul rugului. În semn se recunoștință ei au pregătit un concert excepțional și chiar au compus un imn pentru ”Villa DOR Bukovel”. A fost o deosebită satisfacție să fiu alături de ei în cele câteva zile. Fiecare dintre ei dorea să stea lângă mine, să mă țină de mână, să-mi povestească despre sine, să îmi dea întrebări. Ei erau pur și simplu fericiți și fericirea lor nu avea margini. Toate acestea m-au impresionat până la lacrimi. A fost o experiență de neuitat.

Dar conceptul de caritate, în general, ce înseamnă pentru Dumneavoastră?

Fiecare o înțelege în felul său, important este ca această caritate să existe. Pentru mine aceasta presupune să fiu alături de persoana care s-a pomenit în necaz, să dau dovadă de bunătate, receptivitate, să ajut celor în nevoie, să îi susțin moral și, dacă este posibil, material.

Să vorbim puțin despre ”Villa DOR Bukovel”. Denumirea acesteia nu are analogii în nicio altă limbă din lume. Cum le explicați străinilor ce semnificație are cuvântul ”DOR” în limba română?
”Villa DOR Bukovel” este un mic hotel situat în munții Carpați din Ucraina. El este destinat pentru odihnă și remedii curative datorită aerului montan, liniștii și priveliștilor pitorești. Aici am investit o parte din sufletul meu. Am adus cu multă dragoste aici o părticică din Moldova: cultura, tradițiile și obiceiurile ei. Noi îi încântăm pe vizitatorii noști prin bucătăria tradițională moldovenească și prin bucatele pregătite într-un cuptor de stil vechi, precum și prin vinurile moldovenești prin propriile pivnițe.

Iar denumirea ”DOR” vorbește de le sine, însemnând un sentimente profund și tandru. Este ca o simfonie a sufletului și corpului. Presupune dragoste, tandrețe și așteptarea fericirii. ”DOR”-ul există în fiecare om. Poporul nostru cântă ”DOR”-ul, căruia dintotdeauna i s-au dedicat cele mai frumoase cântece și poezii.

Față de cine sau față de ce aveți acest sentiment: DOR?

Față de fiul meu, față de mama mea care de mult nu mai este în viață. Întotdeauna mi-a dor de casă, de prietenii mei.

Dar de anumite clipe din copilărie Vă este dor?

unnamed (2)

Bineînțeles! Mai ales, de anii și școală, când eram o fetișcană bună de șotii! Mi-e foarte dor de serile când ne adunam întreaga familie împreună în jurul unei mese mari, comunicam, ne împărtășeam impresiile de peste zi și, desigur, probam noile bucate, gătite de mama și mătușa mea. Ele au fost niște gospodine de excepție!

Care sunt bucatele preferate ale Galinei Rotaru?

Aspicul (răcituri), sarmalele și rața umplută.

Judecând după felul în care povestiți despre vila Dumneavoastră, am inițiat această afacere pentru suflet, nu-i așa?

Bineînțeles. În tot ce creez investesc suflet și vila ”DOR” nu este o excepție. Fiecare obiect de mobilier, fiecare tablou, fiecare fel de bucate din meniu este o parte din sufletul meu. Și eu primesc o satisfacție de nedescris de la faptul că pot să împărtășesc aceasta cu alții.

În general, dacă urmărești cariera Dumneavoastră se creează impresia că ați fost dintotdeauna ocupată, ați muncit mult și ați tins să atingeți un rezultat. Cum de Vă reușesc toate?

Pentru că îmi place să muncesc. Dacă îți stabilești un scop, trebuie să lucrezi foarte mult și atunci neapărat vei reuși să atingi ceea ce ți-ai propus. În viață nimic nu ni se dă pur și simplu, de-a gata și această cale, de la scop până la rezultat, de fapt este viața însăși, în timpul căreia întâlnești oameni interesanți, acumulezi experiență, înveți lucruri noi și mergi mai departe. Eu mă aflu permanent pe această cale și dacă am realizat ceva, imediat îmi stabilesc scopuri noi.

Obosiți vreodată?

Da, se întâmplă. În asemenea momente trebuie să dorm suficient, să fac schi sau să alerg în jurul iazului de vreo două ori și oboseala dispare, revine dorința de a face ceva.

Galina, afacerea V-a schimbat cumva?

unnamed (5)

Desigur, pe orice om îl schimbă acea cale la care ne-am referit mai sus. În timp ce mergem spre scop, noi devenim mai înțelepți, mai blânzi, mai responsabili, mai răbdători și bineînțeles ne schimbăm. Dacă tu nu te schimbi însemnă că nu schimbi nimic.

Bărbatului care Vă este alături îi este dificil cu o așa femeie puternică?

Presupun că da, însă nici mie nu mi-e ușor cu bărbatul care este alături de mine (râde).

Vă sfătuiți cu el?

Nu îmi place să discut despre planurile mele. Eu îmi încep proiectul doar când am certitudinea că va fi aplicat cu succes. Nu îmi plac mulți consilieri în procesul de lucru, prefer să pătrund în toate de una singură. În toate începuturile sunt o mare optimistă, aceasta mă ajută să duc la bun sfârșit cele începute. Nu îmi place când cineva mă compătimește, mai ales atunci când eu consider că muncesc mult, pentru că aceasta mă frânează. Îmi place rezultatul final.

Și, în încheiere, câteva întrebări de la Marcel Proust, de care și mie, și Dumneavoastră, ne place foarte mult.

Ce apreciați cel mai mult în prieteni?

Sinceritatea.

Care este principalul neajuns pe care îl aveți?

Irascibilitatea.

Ocupația preferată?

Mișcarea.

Ce Vă displace cel mai mult în oameni?

Indiferența.

unnamed (3)

Ce virtute apreciați cel mai mult în oameni?

Receptivitatea.

Ultima carte pe care ați citit-o?

”Frida Kahlo” de Hayden Herrera

Filmul care Vi s-a întipărit în mod deosebit?

”Pacientul englez”. Întotdeauna îl vizionez cu plăcere.

Viciul față de care sunteți indulgentă?

Invidia.

Crezul vieții?

”Viam supervadet vadens” sau ”Dacă acționezi, vei reuși!”.

Campania de caritate ”Faptele bune au culoare” a fost lansată în august 2014. În momentul de față, parteneri ai campaniei sunt: rețeaua de farmacii ”Felicia”, salonul de artă ”MolDeco”, restaurantul ”Propaganda”, compania ”RihpangalPharma” (brandul ”Masculan”), magazinul ”Kheops”, ”Capital Energetic”, galeria de artă ”VikGalllery”, rețeaua saloanelor de frumusețe ”Micușa Still”, restaurantul ”C House Lounge Cafè Chișinău”, restaurantul ”Casa Albă”, magazinul de încălțăminte ”Irka Shoes” , MDFSA, ”Fresh & Joy”, magazinul vestimentar «Cosânzeana», villa ”DOR” Bukovel.

 

Co-organizatorii campaniei: ”AQA Logistic & Consulting” și ”Rotary Club Chișinău Cosmopolitan”
Parteneri media: www.locals.md și revista ”VIP-magazin”

Comunitatea terapeutica in Moldova - Positivepeople.md