În anul 2010 în Moldova a fost adoptată în premieră Legea voluntariatului. Tot ce trebuie să știți despre voluntariat am reușit să însumăm în zece punte.
1. Voluntariatul este participarea benevolă la oferirea de servicii, cunoştinţe şi abilităţi sau la prestarea unor activităţi în domenii de utilitate publică, din proprie iniţiativă, a persoanei denumită voluntar.
2. Domenii de utilitate publică, potrivit legii, sunt domeniile: social şi comunitar (comunități locale); de asistenţă şi protecţie socială; de protecţie a drepturilor omului; de ocrotire a sănătăţii; cultural; artistic; de protecţie a mediului; educaţional; ştiinţific; umanitar; religios; filantropic; sportiv; de organizare a activităţii de voluntariat, precum şi alte domenii de utilitate publică.
3. Voluntar, potrivit legii, este orice cetăţean al Republicii Moldova, cetăţean străin sau apatrid care în sprijinul solidarităţii civice se implică în activităţi de voluntariat organizate de persoane juridice de drept public sau de drept privat fără scop lucrativ (adică care nu urmăresc scopuri de profit).
4. Voluntariatul se poate desfăşura pe baza unui contract încheiat în formă scrisă între voluntar şi instituţia gazdă, în condiţii de libertate contractuală a părţilor şi cu respectarea dispoziţiilor Legii voluntariatului.
5. Instituţia gazdă este obligată să încheie cu voluntarul un contract de voluntariat dacă acesta este implicat în activitatea de voluntariat mai mult de 20 de ore lunar. Voluntariatului se poate realizat atât în baza contractului de voluntariat, cât și în lipsa unui asemenea contract.
6. Voluntariatul prestat în cadrul sectorului public și neguvernamental în domenii conexe profilului şi specialităţii de studiu, confirmat prin carnetul de voluntar şi certificatul nominal de voluntariat, va fi luat în considerare la înmatricularea în instituțiile de învățământ superior, în cazul acumulării punctajului egal de către doi sau mai mulţi candidaţi şi, respectiv, în cazul obţinerii de către doi sau mai mulţi studenţi a rezultatelor de egalitate evaluate anual.
7. Voluntariatul va fi considerat vechime în muncă dacă voluntarul a activat în acelaşi domeniu cu specialitatea deţinută, fapt confirmat prin carnetul de voluntar, certificatul nominal şi contractul de voluntariat.
8. Voluntariatul prestat de studenţi în scopul dezvoltării aptitudinilor şi formării experienţei profesionale, confirmat prin carnetul de voluntar, certificatul nominal şi contractul de voluntariat, va fi considerat practică de iniţiere sau practică de licenţă daca s-au confirmat cel puţin 40 de ore.
9. În semn de recunoştinţă şi apreciere a meritelor în promovarea şi desfăşurarea activităţilor de voluntariat, persoanelor fizice şi juridice le pot fi conferite distincţii de stat ale Republicii Moldova în condiţiile legii.
10. Voluntarilor cetăţeni străini li se va facilita obţinerea vizei de intrare în Republica Moldova şi a vizei de reşedinţă pe durata desfăşurării activităţii de voluntariat.