Recent, lumea întreagă a fost cuprinsă de un val de acțiuni prin care s-a solicitat producătorilor de medicamente să reducă prețurile curei de tratament al Hepatitei C. Sute de oameni au ieșit în fața sediilor companiilor farmaceutice în Rusia, Ucraina, Georgia, Armenia, India, Tailanda, Letonia, SUA și multe altele, în speranța de a produce o schimbare a situației create.
Persoanele care suferă de hepatită sunt nevoite să procure medicamentele necesare contra unei sume de-a dreptul fabuloase – în mediu, 15 000 de dolari pentru o cură de tratament, în timp ce în Egipt, de exemplu, aceasta costă 2000 de dolari. Și dacă până și în America oamenii se revoltă, ce să mai spunem despre țările din spațiul ex-sovietic?! Este evident că nici în Moldova, nici în altă țară din Europa de Vest, o persoană simplă, care suferă de o boală gravă, nu își poate permite să se trateze contra acestei sume de bani, adică nu își poate permite să trăiască.
Deși mulți nu se așteptau că în urma acțiunilor de protest desfășurate companiile farmaceutice vor accepta să-și reducă semnificativ profiturile, spre surprinderea tuturor, rezultatele au început totuși să se manifeste treptat. În Ucraina, reprezentanții a două dintre cele mai mari companii producătoare de medicamente antihepatice au declarat că sunt gata să micșoreze costurile de două ori. La 4 septembrie 2013, Cabinetul de Miniștri al Ucrainei, pentru prima dată în istorie, a alocat resurse financiare pentru procurarea medicamentelor antihepatice. Gheața s-a spart și în Georgia. La 25 septembrie curent, Ministerul georgian al Sănătății a anunțat o licitație publică pentru achiziționarea a 1000 de cure de tratament al Hepatitei C. Prețul inițial al curei de 48 de săptămâni va costa 5000 de dolari în loc de precedentele 12 000. Astfel, acum orice locuitor georgian își poate procura de sine stătător tratamentul, fără a face coadă la programele guvernamentale.
În țara noastră statul alocă resurse bugetare pentru tratamentul hepatitei doar pentru 300 de cetățeni anual, dintre care mulți își așteaptă rândul la tratament încă din anul 2007. Deoarece furnizarea medicamentelor antihepatice în Republica Moldova este monopolizată, costul unei cure de tratament constituie 15 000 de dolari. În momentul de față, nu se știe nimic despre eventuale schimbări în politica de prețuri a companiei farmaceutice din Moldova, care este în afara oricărei concurențe. Rămâne totuși să sperăm că acel vânt minunat al schimbărilor, care a trecut prin țările Europei de Vest, va ajunge și în Moldova.