În jur de treizeci de deținuți din trei penitenciare din Moldova învață să confecționeze manual diferite articole hand-made, care sunt parte a proiectului ”Reintegrarea deținuților vulnerabili prin accesul la învățământ”, sponsorizat de organizația ”DVV International Moldova”. Proiectul în sine se apropie de finalul său logic, de aceea noi am hotărât să vă prezentăm câte ceva din cele realizate și i-am adresat câteva întrebări Innei Vutcariov, coordonatorul proiectului și persoana care pe parcursul acestor luni a supravegheat buna desfășurare a acestuia.
Inna, cu ce scop ați inițiat acest proiect?
Prin acest proiect ne-am propus să arătăm oamenilor și publicului larg că deținuții, printre care sunt și dependenți de droguri și persoane care trăiesc cu HIV, în pofida lucrurilor care li s-au întâmplat în viață, nu încetează să fie oameni. Acești oameni au potențial, ei sunt creativi, înzestrați, sunt pur și simplu niște persoane minunate. Datorită acestui proiect ei au reușit să-și valorifice calitățile, capacitățile și să-și exprime emoțiile, trăirile în cele câteva zeci de articole de lucru manual, care vor fi prezentate curând la expoziție (expoziția este preconizată pentru mijlocul lunii octombrie 2015. Detalii despre eveniment căutați pe site-ul: www.old.positivepeople.md – nota redacției).
Cine s-a ocupat de toate acestea?
Echipa prietenoasă a asociației ”Viața Nouă”: Irina Postica, trainer confecționare articole hand-made; Maxim Climenco, trainer terapie psihosocială; Liubovi Ivanovna, contabilă și eu, în calitate de coordonator al proiectului.
Cât de mult ați muncit asupra acestui proiect?
Am început în aprilie curent. Aș vrea neapărat să menționez că pe lângă lucrul asupra articolelor în sine, noi am discutat cu băieții aspecte importante ale vieții lor, relațiile în cadrul echipei și ne-am străduit să menținem o atmosferă binevoitoare. În general, întreg procesul a fost orientat nu doar spre confecționarea articolelor de lucru manual, ci și spre crearea liniștii sufletești și a unor relații interpersonale bune și puternice.
Cine sunt autorii acestor lucrări?
Sunt deținuții din trei penitenciare (№4, №9, №15), care au comis cândva greșeli și acum plătesc pentru ele prin privațiunea de libertate. Însă zidurile închisorii nu limitează capacitatea de a aprecia frumosul și a încerca să îl creeze cu mâinile proprii, de aceea ei s-au implicat cu mare entuziasm în acest proiect. Aceștia sunt oameni care, în pofida greutăților și privărilor zilnice, și-au păstrat capacitatea de a se dedica complet procesului de creație. Aceștia sunt oameni care, atunci când își creează operele de artă, se gândesc la acei care le vor procura, le vor păstra în casele lor, le vor dărui celor dragi, de aceea fiecare articol este creat cu multă dragoste.
Care este articolul tău hand-made preferat?
Casele în miniatură și cufărașele, dar în general îmi place totul.
De ce aceste lucrări merită să fie procurate?
În primul rând, acesta este lucru manual, de aceea fiecare articol este unic. În al doilea rând, în spatele fiecărui articol confecționat se ascunde o istorie unică de viață a persoanei care l-a realizat, de aceea fiecare obiect este creat cu o anumită semnificație și frumusețe. În al treilea rând, procurând aceste articole, motivăm deținuții să creeze în continuare și să-și dezvolte abilitățile. În al patrulea rând, achiziționând aceste articole, noi ne exprimăm atitudinea noastră tolerantă față de acei care s-au pomenit în închisoare, manifestăm faptul că îi acceptăm ca și membri ai societății, ca și cum le-am spune: ”Noi nu am uitat de voi și foarte mult ne dorim ca toate lucrurile să mă meargă bine”.