Gravidele HIV-pozitive vor putea naște în toate secțiile maternale din Republica Moldova. Declarația a fost făcută de către avocații Institutului pentru Drepturile Omului, care pe parcursul câtorva ani au contestat ordinul emis de către Ministerul Sănătății privind gravidele HIV-pozitive, potrivit căruia acestea din urmă puteau naște doar în spitalele municipale din Chișinău și Bălți.
În anul 2016 Ministerul Sănătății al Republicii Moldova a pierdut cauza judiciară împotriva unei paciente HIV-pozitive, interesele căreia au fost reprezentate de către Institutul pentru Drepturile Omului (IDOM). Procesul de judecată a fost intentat de o locuitoare din Moldova care, în anul 2013, în luna a noua de sarcină, a fost direcționată să nască la Chișinău în loc să i se primească nașterea în localitatea unde își avea reședința. Decizia judecății stipulează că femeile HIV pozitive din Moldova timp de 12 ani au fost supuse unui tratament discriminatoriu din cauza ordinului ”Cu privire la profilaxia transmiterii materno-fetale a infecției HIV și organizarea profilaxiei specifice”.
După emiterea acestei decizii, Ministerul Sănătății a încercat să-l contexte în instanța de apel. Însă pe data de 19 ianuarie 2017, instanța de judecată a respins cererea ministerului, obligându-l să anuleze ordinul discriminatoriu. ”Recomandările internaționale stipulează clar că instituțiile medicale trebuie să asigure măsurile universale de prevenție pentru orice categorii de pacienți”, au menționat avocații IDOM în comunicatul oficial de presă.