img
Iar eu stăteam alături… Totul despre dauna fumatului pasiv de Ziua Internațională împotriva fumatului 31 Маi 2015

Anual, pe data de 31 mai se marchează Ziua Internațională împotriva fumatului. Mi-ar plăcea să spun în continuarea acestei propoziții: ”Deci este momentul oportun să renunți la fumat”, însă înțelegem cu toții foarte bine că dacă cineva fumează, poți să te dai și cu capul de pereți, la fumat el nu va renunța. Deoarece, după cum mi-a răspuns unul dintre intervievații mei care își aprindea o țigară: ”Îmi place și gata”.

 

De aceea articolul de astăzi nu este despre modalitatea de a te elibera rapid și ieftin de dependența nicotinică. Materialul de astăzi este despre dauna fumatului pasiv sau, după cum este numit de către americani, ”secondhand smoke” de care mor prematur aproximativ 600 000 de persoane anual.

Ce este fumatul pasiv?

Este un amestec din fumul unei țigări aprinse, pipe sau narghilele (kalian), precum și a aerului expirat de fumător în timpul procesului de fumat.
Oare chiar este atât de periculos?

Veți fi surprinși să aflați că în fumul pe care îl inspiră un fumător pasiv sau, cu alte cuvinte, acel care a hotărât pur și simplu să stea alături, se conțin în jur de 4000 de substanțe chimice nocive, iar uneori chiar periculoase, printre care:

Benzoaperina – o substanță care se conține în gudronul de cărbune și care este recunoscută drept cancerigenă, adică care cauzează cancerul.

Formaldehida – substanță folosită pentru incinerarea morților.

Acid cianhidric – folosit în calitate de otravă pentru șobolani.

Amoniacul – substanță care se adaugă în ”oalele de toaletă” spitalicești, precum și, prin cumul, în vopselele de păr.

Persoana care se află alături de un fumător inhalează aproximativ două treimi din fumul pe care îl inhalează fumătorul însuși când trage fumul din țigară.

De ce este inadmisibil să fumezi în prezența copiilor?

Deoarece copiii fumătorilor suferă mai des decât ceilalți de bronșite, astm și pneumonie. De regulă, statura lor este mai joasă decât a semenilor ai căror părinți nu fumează. Copiii mamelor fumătoare suferă de două ori mai des de obezitate decât copiii mamelor nefumătoare. La acești copii sunt reduse funcțiile naturale ale plămânilor, ei lipsesc mai des de la școală din cauza problemelor de sănătate și se supun riscului de dezvoltare a infecției urechii medii. La copiii fumătorilor mai frecvent apar simptome precum tusea, rinoreea, congestia nazală.

Fumatul pasiv este deosebit de nociv pentru nou-născuți și pentru cei nenăscuți care se află în uterul mamei care fumează. La acești copii există un risc sporit pentru sindromul morții infantile subite (engl.SIDS). Acest sindrom de obicei este calificat drept deces subit pe cauze de insuficiență respiratorie la un copil aparent sănătos. Copilul moare în somn. De obicei, nu sunt observate careva indicii care să preceadă apariția SIDS.

Cât de periculos este să te afli alături de o persoană care fumează?

Pericolul este de așa măsură, încât la inhalarea pasivă pe termen lung a fumului de țigară , riscul de a vă îmbolnăvi de cancer pulmonar crește cu 20-30%. Există, de asemenea, o mai mare probabilitate să muriți din cauza unei afecțiuni cardiovasculare, de exemplu, atac de cord, infarct sau atac vascular cerebral. Dacă locuiți în aceeași încăpere cu un fumător, crește brusc probabilitatea de a dezvolta cancer mamar, dacă sunteți femeie și cancer laringian, dacă sunteți bărbat. În afară de aceasta, veți suferi cu siguranță de rinoree cronică, tuse, precum și de infecții respiratorii acute.

Fumatul pasiv, deja peste câteva minute, cauzează perturbări în activitatea cardiacă și insuficiență de oxigen; peste 30 de minute provoacă îngroșarea sângelui și formarea unor depuneri de colesterol (placi ateromatoase), iar peste 2 ore crește riscul de dezvoltare a aritmiei și, în consecință, a atacului de cord.

Ce este de făcut când cineva fumează alături?

Să plecați din acest loc, este singurul lucru care vă poate salva. Dacă aceasta este imposibil, străduiți-vă să deschideți ferestrele, ușile, creând astfel curent de aer, în cazul în care vă aflați cu fumătorul în aceeași încăpere. Dacă însă sunteți în stradă – acoperiți-vă gura și nasul cu o batistă. Dacă locuiți cu un fumător într-un apartament, instalați un aparat special de purificare a aerului cu filtre substituibile. De asemenea, ar fi bine să aveți și un aparat umidificator. Dacă este vorba despre copii, avertizați personalul școlii sau al grădiniței să urmărească ca aceștia să nu se afle alături de persoane fumătoare. Dacă în prezența copilului fumează cineva dintre rude, rugați-o pe aceasta din urmă să se abțină de la fumat.

Dacă nici aceste măsuri nu au efectul scontat, chemați cu îndrăzneală poliția, or, potrivit Legii anti-fumat recent adoptate, în Moldova este interzis fumatul:

 în automobil și la balcon, dacă în apropiere se află copii;
 în toate tipurile de transport public;
 în stațiile de așteptare și în raza a 10 metri de la ele;
 în stadioane;
 pe terenurile de joacă;
 în instituțiile medicale și de învățământ;
 în ascensoare și încăperile de uz comun a blocurilor de locuit;
 pe terenurile pentru copii;
 în limitele teritoriilor ocupate de plaje;
 în încăperile serviciilor sociale;
 în stațiile de alimentare auto;
 la locurile de muncă.

Cât costă încălcarea legii? Până la 8 mii de lei pentru persoanele fizice și până la 10 mii de lei pentru persoanele juridice.
Bineînțeles, nimeni nu oferă garanția că la apelul dumneavoastră neapărat va veni o persoană din organele de drept și îl va aresta pe cel ce încalcă legea, însă trebuie oricum să luptăm pentru dreptul la aer curat, cel puțin pe motivul că dispunem de dreptul la acesta.

Elena Derjanschi
Surse: http://www.cdc.gov/ http://www.healthlinkbc.ca/ http://www.cancer.org/

Comunitatea terapeutica in Moldova - Positivepeople.md