img
Ieșind din limitele economisirii neeconome: Rezultate 25 Martie 2021

În ultimul deceniu, numărul de cazuri noi de HIV detectate anual în Republica Moldova a variat între 702-905. Când vorbim despre aceste numere, este important de ținut cont de următoarele:

În primul rând, dacă în Moldova rata de detectare a cazurilor noi va crește în următorii 3-5 ani, acesta nu este un lucru rău. Dimpotrivă, va fi un indicator al acțiunilor eficiente care vizează creșterea accesului la testare. La rândul său, acest lucru este extrem de important, deoarece la momentul actual, una dintre principalele probleme este depistarea târzie a HIV.

În al doilea rând, astăzi HIV este o boală cronică cu care poți trăi o viață deplină cu administrarea de preparate ARV, care în țara noastră sunt disponibile tuturor pacienților gratuit. Desigur, statul cheltuiește mulți bani pentru achiziționarea de medicamente, deoarece o persoană va avea nevoie de pastile pentru întreaga durată a vieții sale. Dar oricum, merită, pentru că prețul este viața omenească.

În al treilea rând, este recunoscut în întreaga lume că economisirea în profilaxie duce ulterior la investiții mai mari în tratament. Cu alte cuvinte, prevenirea este mai ieftină decât tratarea.

Cât de banal nu ar suna, dar totul se reduce la bani. Măsurile de prevenire și serviciile de reducere a riscului de infectare cu HIV costă bani și necesită finanțare continuă. Desigur, încercarea de a economisi bani pe sănătate pare inacceptabilă, atunci când este vorba de sănătatea publică și de viețile omenești. Dar, din păcate, aspectul financiar joacă un rol crucial în lupta împotriva HIV, astfel atrăgând atenția asupra eficienței economice în mod special.

În ultimii ani, datorită reducerii finanțării din partea Fondului Global, formatul serviciilor de prevenire în grupurile de risc s-a schimbat semnificativ și nu spre bine, fapt ce a afectat negativ calitatea. Astfel, la nivel național, au apărut concepte precum „pachetul de bază de servicii” și „pachetul extins de servicii”. În consecință, din cauza lipsei de finanțare, a fost asigurat accesul doar la pachetul de bază, care, după cum s-a dovedit, nu a fost suficient pentru o muncă eficientă.

Ce s-a schimbat?

În anul 2020, grație finanțării suplimentare din bugetul pentru profilaxie a Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, a fost pilotat un proiect care oferă acces la pachetul extins de servicii de prevenire a HIV pentru grupurile-cheie vulnerabile. Acest lucru permis extinderea semnificativă a gamei de servicii, oferirea de sprijin suplimentar și mai amplu beneficiarilor și introducerea unui nou format de interacțiune cu aceștia.

De asemenea, datorită faptului că serviciile sunt prestate în format de case management (gestionare a cazurilor), lucrul cu clienții s-a îmbunătățit, iar acum, pe lângă primirea serviciilor de bază (eliberarea seringilor, prezervativelor, șervețelelor antibacteriene etc.), beneficiarii primesc asistență calificată în rezolvarea problemelor lor de lungă durată (perfectarea actelor de dizabilitate, pregătirea documentelor pentru tratamentul hepatitei, restabilirea documentelor, pregătirea pentru programe de reabilitare, însoțirea către serviciile medicale etc.).

Astfel, în perioada scurtă de implementare a proiectului, s-au obținut următoarele rezultate:

• au fost oferite consultații psihologice în serie (mai mult de 3) pentru 30% dintre beneficiari (comparativ cu 0,3% dintre beneficiari în cazul finanțării de bază din 2019)

• au fost oferite consultații ”de la egal la egal” în serie (mai mult de 3) pentru 58% dintre beneficiari (comparativ cu 7% dintre beneficiari în cazul finanțării de bază din 2019)

• au fost oferite consultații de asistenți sociali în serie (mai mult de 3) pentru 25% dintre beneficiari (comparativ cu 0,4% dintre beneficiari în cazul finanțării de bază din 2019).

În plus, deja acum, într-o perioadă scurtă de timp, s-au obținut rezultate calitative și de lungă durată (datele doar uneia dintre cele trei organizații, A.O. „Inițiativa pozitivă” a rezolvat 40 de cazuri dificile):

  • 7 persoane au fost incluse în programul de terapie substituitivă
  • 7 persoane au fost incluse în programul de reabilitare în comunitatea terapeutică
  • 5 persoane au fost însoțite către evidența dispensarului în legătură cu HIV și au început să primească medicamente ARV
  • 2 persoane au restabilit documente
  • 2 persoane au fost angajate în câmpul muncii
  • 3 persoane au primit indemnizații sociale
  • 14 persoane au început examinarea pentru tratamentul ulterior al hepatitei C.

Numerele vorbesc de la sine!

Mai multe resurse = mai multe servicii = mai puține infecții noi cu HIV = o societate sănătoasă și sigură.

Datele reflectă rezultatele proiectului implementat de A.O. „Inițiativa Pozitivă”, A.O. „Pas cu Pas regiunea Sud” și O.O. „GENDERDOC-M” cu sprijinul financiar al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină din Republica Moldova.

Comunitatea terapeutica in Moldova - Positivepeople.md