img
Împreună am reușit să prevenim întreruperea tratamentului pentru pacienții din programul de terapie substituitivă 11 Аugust 2020

În această săptămână, continuăm să arătăm recunoștința noastră persoanelor, a căror implicare are un impact deosebit asupra dezvoltării serviciilor vitale și care au un rol esențial în eforturile comune de combatere a epidemiei de HIV/SIDA în Moldova. În acest sens, astăzi dorim să-l menționăm pe șeful Direcției Antidrog a Inspectoratului Național de Investigații, Ion Țurcanu, care, datorită deschiderii sale spre cooperare, poziției active și sprijinului pe care îl oferă abordărilor progresive, de mai mulți ani contribuie semnificativ la reducerea ratei de răspândire a HIV.

Am dori să ne exprimăm recunoștința noastră profundă dlui Țurcanu pentru efortul depus în condițiile pandemiei COVID-19. Toată țara s-a aflat într-o situație dificilă în această perioadă, multe servicii fiind amenințate de sistare din diferite motive. Programul de terapie substituitivă pentru persoanele cu dependență de opioide nu face excepție. Din cauza restricțiilor provocate de pandemie, livrarea medicamentului dat nu putea fi efectuată. Cantitatea de metadonă (preparatul utilizat în terapia substituitivă) era pe terminate, punând astfel în pericol viața a aproximativ 550 de persoane.

„În această situație, a fost necesar să acționăm rapid, într-o manieră coordonată, pregătindu-ne în același timp pentru numeroase obstacole neprevăzute. Ministerul Sănătății, reprezentanți ai organizațiilor de pacienți, parteneri internaționali, a Oficiului ONU pentru Droguri și Crimă și, cât n-ar fi de straniu, reprezentanți ai organelor de drept și-au unit forțele, pentru a evita întreruperea tratamentului pentru pacienții din programul de terapie substituitivă. La mijloc erau destinele oamenilor, numărătoarea a fost redusă deja la zile. Rolul tuturor în acest proces a fost extrem de important, însă aș dori să menționez în special eforturile depuse de domnul Țurcanu, care a jucat un rol deosebit de semnificativ”, a spus Ruslan Poverga, directorul general al A.O. „Inițiativa Pozitivă”.

Pe parcursul mai multor ani, organizațiile care lucrează în domeniul HIV/SIDA colaborează îndeaproape cu Ministerul Afacerilor Interne și cu structurile din subordine. Această cooperare este axată pe creșterea nivelului de informare a publicului larg cu privire la problemele legate de HIV, reducerea nivelului de discriminare împotriva persoanelor care trăiesc cu HIV și reprezentanților grupurilor de risc. O atenție deosebită se acordă extinderii accesului la serviciile de reducere a riscurilor, dezincriminării consumului de droguri și promovării de măsuri alternative detenției în închisoare.

Premiul regional #EînPutereaTa, fondat de #SoS_project, este acordat oficialilor și politicienilor pentru parteneriate eficiente cu ONG-uri și pentru muncă responsabilă pentru îmbunătățirea durabilității financiare și a eficacității programelor HIV. Campania este susținută de oameni, comunități și organizații din întreaga lume.

Comunitatea terapeutica in Moldova - Positivepeople.md