Al doilea an consecutiv, Asociația Obștească ”Viața Nouă”, cu sprijinul financiar ar ”DVV International Moldova”, implementează un proiect neobișnuit. Acesta își propune drept scop ca prin intermediul articolelor de lucru manual să cultive abilități noi și să contribuie la reintegrarea persoanelor utilizatoare de substanțe psihoactive și a persoanelor HIV-pozivite care își ispășesc pedeapsa în detenție sau parcurg reabilitarea în baza comunității terapeutice. Denumirea oficială a proiectului este ”Parteneriatul pentru instruirea și reintegrarea persoanelor utilizatoare de substanțe psihoactive și a persoanelor HIV-pozitive”. Neoficial despre acest proiect ne povestește inițiatorul acestor activități – Ina Vutcariov, psihologul asociației obștești ”Viața Nouă”.
Ina, cum vă mai merge? La ce etapă e proiectul?
Toate ne merg de minune! Tot ce am planificat cu privire la activitatea în instituțiile penitenciare și în comunitatea terapeutică se realizează conform planului. Avem rezultate bune, grupurile de suport pe care le desfășurăm sunt stabile, băieții sunt interesați de noul proiect, ne mișcăm destul de ritmic, dar avem, în același timp, grijă ca să le reușim pe toate.
Câte persoane sunt implicate în noul vostru proiect?
Ultimele rapoarte indică 62 de persoane înregistrate. Periodic însă cineva iese, cineva nou aderă. În proiect participă beneficiari din trei instituții penitenciare și din cadrul comunității terapeutice ”Viața Nouă”.
Vedeți schimbări în băieții implicați în proiect?
Bineînțeles. Mulți participă la proiect deja al doilea an și noi vedem cum își dezvoltă ei abilitățile, cum devin mai experimentați, mai selectivi. Ei deja au cunoștințe, experiență. În acest an observăm un interes mult mai mare, grupurile noastre de suport au crescut numeric. Dacă anul trecut era necesar ca noi să ținem totul sub control, pentru ca toate să fie la locul lor și să nu dispară nimic, acum grupul însuși și-a asumat această răspundere, ei înșiși și-au formulat reguli și verifică de sine stătător respectarea acestora. Dacă pentru comunitatea terapeutică aceasta este de la sine înțeles, pentru penitenciare aceasta este o performanță deosebită.
Confecționarea articolelor de lucru manual într-adevăr contribuie la reintegrare?
Pentru ca persoana să se reintegreze este nevoie de o societate pregătită, este nevoie de anumite perspective în această societate, însă, de asemenea, multe depind de persoana concretă care vrea să fie acceptată. Este vorba despre anumite competențe, capacitatea de a face ceva, precum și despre o anumită poziție de viață – de a fi onest, demn, de a te comporta respectuos în grup, de a nu intra în conflict, a nu te certa, a avea stăpânire de sine. Băieții învață toate acestea în cadrul proiectului. De asemenea, proiectul conține și componenta relației cu sectorul de afaceri. Astfel, noi le oferim oamenilor posibilitatea ca după eliberarea din detenție sau finisarea cursului de reabilitare să beneficieze de condiții, sprijin pentru a se angaja în câmpul muncii și a avea un venit câtuși de mic. De aceea, da, asemenea activități contribuie la reintegrare, însă nu luate separat, ci într-un cadru complex, în comun cu alți factori.
De ce oamenii de afaceri ar trebui să angajeze peroane din această categorie, ne poți explica?
Business-ul este motorul anumitor schimbări, adică oamenii doresc să creeze ceva și să schimbe lumea din jurul său. Atunci când implicăm în afacerea noastră o astfel de persoană care a utilizat droguri sau a fost în detenție, sau și una, și cealaltă, îi oferim astfel o șansă de a-și schimba stilul de viață de la unul distructiv la unul constructiv, respectiv, noi într-adevăr schimbăm lumea din jurul nostru. Da, există o mulțime de riscuri, de probleme, complicații și cazuri când oamenii au încercat, dar nu au reușit. Însă există, în același timp, multe practici și experiențe pozitive, când oamenilor li se oferă o șansă, angajându-i în câmpul muncii, și aceștia își schimbă viața în bine.
La ce bun vă trebuie toate acestea?
Organizația noastră are următoarea poziție: noi luptăm pentru oameni pe parcursul întregii lor vieți, atât timp cât ei își doresc acest lucru și ne permit să îi ajutăm. În activitatea noastră noi aplicăm numeroase și diverse practici, însă scopul este unul singur – să le oferim o șansă acelor care își doresc schimbări calitative și de durată și cărora nu le este frică să aleagă o altă cale.