img
Ina Vutcariov despre noul proiect creativ pentru utilizatorii de substanțe psihoactive și persoanele care trăiesc cu HIV 16 Martie 2016

Al doilea an consecutiv psihologul asociației ”Viața Nouă”, Ina Vutcariov, implementează proiecte inedite printre beneficiarii săi, cu sprijinul financiar al ”DVV International Moldova”. Anul trecut s-a implementat proiectul ”Reintegrarea deținuților prin accesul la instruire”, iar în acest an este vorba despre ”Parteneriatul pentru instruire și reintegrare a utilizatorilor de substanțe psihoactive și a persoanelor HIV-pozitive”. Proiectul deja a demarat, respectiv, este momentul potrivit pentru a-i adresa Inei cinci întrebări despre noua ei creație.

 

Ina, povestește-ne mai detaliat despre acest proiect nou.

Noul proiect, care va fi implementat de Asociația Obștească ”Viața Nouă”, se numește ”Parteneriat pentru instruirea și reintegrarea utilizatorilor de substanțe psihoactive și persoanele HIV-pozitive”. Proiectul se va realiza cu sprijinul financiar al ”DVV International Moldova”. Acesta este deja al doilea an al colaborării noastre reușite cu această organizație. Anul trecut, după finisarea proiectului ”Reintegrarea deținuților prin accesul la instruire”, am obținut rezultate substanțiale, de aceea am hotărât să continuăm în anul curent implementarea unei abordări inovative în lucrul cu clienții noștri. În plus, de data aceasta planificăm să punem accent pe dezvoltarea parteneriatului cu sectorul de afaceri. Acest parteneriat va extinde posibilitățile noastre și ne va deschide noi perspective.

IMG_9178 IMG_8979

Cine va participa la acest proiect?

45 de beneficiari din trei instituții penitenciare (IP№4 Cricova, IP№15 Cricova și IP№3 Leova), precum și rezidenții comunității terapeutice ”Viața Nouă” din Anenii Noi. De asemenea, participanți ai proiectului vor deveni 15 parteneri de afaceri din Moldova. Aceștia din urmă vor avea rolul de niște ambasadori ai bunăvoinței, vor susține ideile noastre și ne vor sprijini în realizarea activităților de valoare socială pentru persoanele HIV-pozitive și persoanele care utilizează substanțe psihoactive.

Ce rezultate planificați să obțineți în final?

Ne propunem să obținem o experiență nouă de implementare a serviciilor psihosociale prin intermediul unui format interesant, atipic de lucru cu clienții. Mă refer la confecționarea articolelor de lucru manual și terapia prin artă. Prin intermediul acestor două componente, încercăm să aducem la conștiința clientului importanța unei comunicări corecte, a unei atitudini responsabile față de propria sănătate, importanța unui mod de viață corect, precum și riscurile și consecințele modului infracțional de viață.

De asemenea, noi ne străduim să consolidăm serviciile pe care le oferă asociația noastră prin intermediul parteneriatului cu sectorul de afaceri. Noi contăm pe faptul că în viitor întreprinzătorii care vor participa la acest proiect vor investi în el timpul lor și, posibil, resurse. Aceasta le va permite beneficiarilor noștri să simtă că ei nu sunt doar niște deținuți sau oameni pe cale de recuperare, ci sunt parte componentă a unei societăți active și sunt capabili să facă ceva interesant, bun și util.

unnamed (5) unnamed (1)

IMG_5056 IMG_5054

Există oare vreun scop voalat, uman în toate acestea?

Ne dorim, cel puțin, ca băieții-participanți să înceapă să creadă că ei sunt capabili, puternici, că sunt în stare să realizeze tot ce își propun și dacă au ales cândva o cale greșită, acum este cel mai potrivit moment să își schimbe direcția.

Mai realizăm o expoziție fotografică sau inventăm ceva nou?

Vom inventa, neapărat! De fapt, am putea începe chiar acum…

A întrebat Elena Derjanschi

Comunitatea terapeutica in Moldova - Positivepeople.md