img
Încă un pas în formarea durabilității serviciilor psihosociale și reabilitării pentru utilizatorii de substanțe psihoactive 03 Аprilie 2015

La 2 aprilie curent, la Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei a avut loc consultarea reprezentanților ministerului cu societatea civilă privind regulamentul și standardele de calitate a serviciilor psihosociale și reabilitării pentru utilizatorii de substanțe psihoactive.

La ședință au participat reprezentanți ai cinci organizații nonguvernamentale, printre care reprezentații Centrului PAS, recipientul principal și ai asociației ”Viața Nouă”, sub-recipient în dezvoltarea serviciilor de asistență psihosocială a utilizatorilor.

Iată ce ne-a relatat despre întâlnirea desfășurată Djulieta Popescu, șeful Direcției politici de asistență socială din cadrul Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei: ”Scopul acestei întâlniri a fost de a discuta proiectul de hotărâre privind aprobarea regulamentului pentru această categorie de beneficiari, precum și standardele minimale de calitate a serviciilor oferite acestui grup de oameni. La elaborarea regulamentului a participat grupul de lucru în componența căruia au fost reprezentanții ministerelor, precum și ai organizațiilor obștești. Noi considerăm deosebit de important faptul că de data aceasta am analizat necesitățile acestei categorii de cetățeni care au într-adevăr nevoie de ajutor. Următoarea etapă va fi expertiza acestui document de către comitetul anticorupție și expertiza juridică, după care vom începe promovarea acestuia la nivel de guvern”.

IMG_4093

”Ședința de astăzi a fost o etapă semnificativă în formarea durabilității serviciilor de suport psihosocial în general și a reabilitării utilizatorilor de droguri în cadrul comunităților terapeutice”, ne-a relatat Ruslan Poverga, președintele asociației ”Viața Nouă”. ”Discutarea și elaborarea acestui concept a început la sfârșitul anului 2013. Elaborarea acestui regulament a durat destul de mult, întrucât ne-am dorit ca acesta să conțină cele mai bune practici ale regiunii noastre și ale altor țări în acest domeniu. Partea financiară a regulamentului este, de asemenea, elaborată și noi putem afirma că suntem satisfăcuți de rezultat. Acum nu ne rămâne decât să așteptăm decizia parlamentului și, în cazul unui aviz pozitiv, așteptăm trecerea la finanțarea de stat către anul 2017, când statul va putea achiziționa serviciile noastre”.

Comunitatea terapeutica in Moldova - Positivepeople.md