Mark Dybul este deja de un an director executiv al Fondului Global de luptă cu HIV/SIDA, TBC și malarie. Înainte de această funcție a condus cel mai amplu program din lume pentru combaterea unei singure maladii – HIV/SIDA, lansat de ex-președintele SUA, George Bush. Dybul a făcut parte din administrația președintelui și cei doi păstrează legătura până acum. S-a aflat mult timp în Africa, unde a făcut și cercetări științifice. Recent a vizitat Moldova cu mai multe scopuri, printre care, spune el, să felicite Moldova pentru progresele vizibile în lupta cu aceste maladii și curajul de a dezvolta abordări inovative. Într-un interviu acordat pentru Sănătate Info, Dybul vorbește despre experiențele sale în Africa și lucrurile care l-au marcat, despre cum este să fii director executiv al Fondului, dar și despre cât de greu a fost să recâștige încrederea, după ce în 2011 Fondul Global a fost zguduit de un amplu scandal de fraudă.
Care este scopul vizitei Dvs. în Republica Moldova?
Sunt două motive pentru care sunt aici. În Republica Moldova are loc Comitetul Fondului Global pentru TBC, HIV /SIDA şi malarie. Consiliul de administrare al Fondului va discuta aspecte economice importante. Al doilea motiv al vizitei mele aici este să mulţumesc şi să felicit atât Guvernul Republicii Moldova, cât şi oamenii de aici pentru progresul enorm pe care l-au înregistrat în lupta cu aceste maladii. Moldova este cu adevărat un exemplu pentru toată regiunea. Progresul nu a fost semnificativ, însă există aici o abordare inovativă în combaterea acestor maladii, în special în cazul TBC. Moldova a adoptat altă abordare şi acest lucru este demn de apreciat. O altă reuşită este că Guvernul a înregistrat o creştere economică în ultimii doi ani şi şi-a mărit contribuţia în sectorul de sănătate.
Vedeţi cu adevărat un progres? Mai există încă foarte multe probleme de soluţionat…
Este adevărat că mai sunt unele probleme. Important este că Guvernul Republicii Moldova se axează pe rezultate. Am avut o întâlnire cu ministrul Sănătăţii, care spunea exact acelaşi lucru – „avem nevoie de rezultate”. Rămân încă multe de făcut, dar dacă este să comparăm rezultatele statelor vecine şi chiar a unor state mai mari, Moldova se descurcă destul de bine. Focusarea pe rezultat şi dorinţa de a încerca lucruri noi, inovative este importantă. Şi aici pot menţiona programele-pilot prin care se încearcă tratamentul în staţionar a bolnavilor de TBC şi renunţarea la spitalizare. Această abordare nu este deloc simplă, pentru că într-un final va fi nevoie de reducerea spitalizărilor, dar este mult mai eficientă, pentru că previne infectarea altor oameni din spitale. Ratele de infectare rămân totuşi destul de înalte în penitenciare, unde există multă TBC şi HIV, din cauza consumului de droguri, iar Guvernul şi-a exprimat dorinţa de a redresa această situaţie.
Un alt aspect important este că aici se comunică foarte mult cu societatea civilă şi cu ONG-urile. Fondul Global finanţează programe prin intermediul ONG-urilor şi prin intermediul organizaţiilor cvasi-statale şi care sunt susţinute de către Ministerul Sănătăţii, pentru că instituţia îşi doreşte rezultate. Deci, da. Mai există multe de făcut, dar rezultatele sunt bune.
Care sunt cele mai importante subiecte pe care le veţi discuţa în aceste zile în cadrul Consiliului de Administrare al Fondului?
Bugetul Fondului s-a majorat în acest an cu 12,2 miliarde de dolari, iar comitetul trebuie să decidă în aceste zile cum vor fi distribuiţi banii ca să fie utilizaţi cât mai corect. Moldova a înregistrat o creştere economică, iar contribuţiile pentru sănătate au crescut, totuşi Fondul Global va contribui cu o co-finanțare. Pe lângă multe granturi, Fondul a susţinut în Republica Moldova programe în valoare de 85 de milioane de dolari. Chiar dacă s-a înregistrat această creştere economică, Fondul nu va înceta să ofere suport oamenilor de aici. Astfel că nu vom susţine atât proiecte noi, cât le vom oferi continuitate celor începute.
Spuneaţi despre un nou model de finanţare şi l-aţi caracterizat ca pe o investiţie inteligentă. Ce înseamnă de fapt acest lucru?
Înseamnă să foloseşti statistici pentru a obţine un impact mai mare şi mai multă flexibilitate. Organizaţiile Fondului Global au devenit mai mult birocratice pentru statele care aplică diferite programe ca să obţină rezultate, de aceea sprijinul nu era atât de consistent. Prin noul model de finanţare încercăm să ne ferim de birocraţie şi să oferim sprijinul de care statele au nevoie.
Aţi spus că Fondul Global va da prioritate statelor în care tratamentul este întrerupt sau insuficient. Este şi Moldova printre aceste state?
Nu este chiar aşa. Scopul este impactul, iar ideea este să prevenim cazurile noi de infectare. Soluţia nu este doar să tratezi oamenii, ci să previi infecţiile. Acum, rezultatele ştiinţifice pe care le avem ne permit să reducem nivelurile de infecţii, pentru ca acestea să nu mai fie la nivel de epidemie. Tratamentul îşi are rolul său foarte important, dar nu este scopul principal – esenţială este prevenţia.
Recent s-a împlinit un an de când aţi devenit director executiv al Fondului? Care sunt sentimentele? Este ceea ce v-aţi dorit?
Eu de fapt am fost în Consiliul de Administrare al Fondului Global încă de la crearea acestuia. Deci, am fost foarte aproape tot timpul şi ştiam foarte bine cum este să munceşti aici. Fondul Global este o instituţie creată în secolul XX ca să susţină statele în procesul lor de dezvoltare, înţelegând foarte bine că doar ajutorul din partea guvernelor nu este suficient, că mai este nevoie de implicarea şi altor sectoare, precum cel non-guvernamental sau cel privat.
Aţi spus anterior că statele cu ajutorul Fondului Global ar putea eradica în aproximativ zece ani aceste maladii?
De fapt, eu folosesc foarte rar cuvântul „eradicare”. Este mai mult vorba despre controlul lor. Noi nu vom fi în măsură să le eliminăm în această perioadă. Însă datorită nivelulul de ştiinţă şi posibilitea de a înţelege epidemiologia şi cu investiţii maxime sunt sigur că putem ţine sub control aceste maladii, ca ele să nu mai fie o ameninţare pentru sănătatea publică.
Aţi condus Planul de Urgenţă al Preşedintelui Bush pentru Combaterea SIDA în Africa. Cum a fost această experienţă?
Una extraordinară. Planul a fost lansat de preşedintele Bush, dar a fost susţinut în America, atât de democraţi, cât şi de republicani. A fost şi este şi acum cel mai amplu program lansat pentru combaterea unei singure maladii, iar bugetul acestuia a fost de cel puţin 50 de miliarde de dolari în ultimii zece ani. Am conlucrat strâns cu Fondul Global atunci, iar cel mai important lucru pe care l-am făcut împreună a fost să oferim oamenilor, printr-un parteneriat, posibilitatea să obţină rezultate, iar aceasta era o nouă abordare. Nu este suficient să ai numai bani. Această experienţă a schimbat abordarea faţă de HIV şi față de combaterea acestei maladii.
Mă întreb dacă acolo aţi avut situaţii care v-a marcat în vreun fel?
Ştiţi, da. O să vă povestesc o singură situaţie. Când a început programul PEPFAR, eram în Africa, făcând cercetări. Este imposibil să descrii devastările de acolo. Erau sate întregi distruse. Erau sate şi oraşe întregi în care trăiau numai copii orfani. Părinţii acestora decedaseră toţi de SIDA. Întreaga societate nu mai avea nicio speranţă, oamenii erau derutaţi şi depresivi.
Ţin minte o situaţie într-o clinică din Namibia. O femeie avuse doi copii şi ambii decedaseră de SIDA, virusul fiind transmis feților de la naștere. Îl avea de scurt timp pe-al treilea, iar când am rugat-o să ne spună cum îl cheamă, ne-a spus ceea ce s-ar traduce „Nu există speranţă în lume”. Îşi numise copilul aşa. Nu te poate lăsa rece o astfel de întâmplare. Cea mai mare dorinţă a oamenilor este să aibă copii, iar ea nu credea că copilul ei va supravieţui. Totuşi, datorită programelor implementate acolo ea şi copilul ei au beneficiat de tratament antiretroviral, ceea ce le-a schimbat cu mult calitatea vieţii. Cifrele sunt niște statistici, dar când vezi oameni zâmbind, sperând, este ceva absolut inedit.
Apropo, de investiții. Acum trei ani Fondul s-a pomenit într-un scandal uriaș în privința modului de gestionare și împărțire a banilor. Atunci mai mulți donatori au redus substanțial sumele donate. Este greu să recâștigi încrederea?
Este, dacă nu te schimbi. De aceea am și introdus noul model de finanțare și am renunțat la birocrație. Ne-am mișcat mai departe. Uneori, trebuie să se întâmple ceva foarte rău ca să fie bine. O dovadă că am recâștigat încrederea este că am obținut în acest an un buget mai mare cu 30 la sută decât înainte de a avea loc acel scandal.
O precizare despre Fondul Global. Au existat discuții că se va retrage, lăsând autoritățile să se descurce singure. Este așa sau totuși va exista o continuitate a finanțării?
Fondul Global nu se retrage. Probabil astfel de discuții au avut loc din cauza modificării modelului de finanțare, a perioadei de tranziție. Anul trecut Guvernul a majorat cheltuielile pentru sănătate, astfel că și-a luat responsabilitatea de a asigura tratamentul antiretroviral tuturor persoanelor noi-diagnosticate. Deci, în martie vom decide câți bani va primi Republica Moldova în următorii ani și cum pot fi aceste resurse utilizate cât mai bine. În timp, dacă Moldova își va îmbunătăți situația economică, poate alocările vor fi mai mici.
Credeți că Guvernul se va descurca să-și gestioneze banii corect și să-i îndrepte exact acolo unde este nevoie ca să existe rezultate?
Dacă am fi plecat brusc, cred că ar fi existat foarte multe dificultăți, însă este vorba despre o perioadă îndelungată în care vom lucra împreună și va exista o co-finanțare. Dacă am pleca acum, ar fi o problemă.
Aveți sfaturi pentru autoritățile moldovene în privința modului de a investi banii în sănătate?
Nimic altceva decât să continue să dezvolte programele inovative și să continue conlucrarea cu organizațiile non-guvernamentale. De obicei, persoanele care trăiesc cu HIV sunt marginalizate și nu au acces la servicii de sănătate. Iar aici trebuie să se implice ONG-urile. În timp, ar fi foarte bine să fie majorate contribuțiile pentru sănătate, pentru că volumul asistenței externe nu va mai fi același.
Cât de importantă este comunicarea cu mass-media în America? Vă întreb pentru că la noi totuși există tendința de a ascunde sau de a nu vorbi despre anumite probleme de sănătate?
Nu știu ce se întâmplă aici. Sunt la prima mea vizită, dar pot spune că am conlucrat foarte bine cu Ministerul Sănătății în identificarea multor probleme. Avem o experiență diferită, dar comunicarea este foarte importantă.
Vreau să vă întreb opinia despre exclusivitatea datelor și medicamente generice. Republica Moldova a semnat Acordul de Asociere care prevede asigurarea drepturilor marilor producători de medicamente originale, iar acest lucru va întârzia apariția pe piață a medicamentelor generice. Nu credeți că acest lucru va avea efecte negative asupra accesului la medicamente?
Nu sunt avocat și nici expert în politici de piață. Nu pot spune că știu foarte bine aceste prevederi. Din câte cunosc există anumite flexibilități, care le permite Guvernelor să țină situația sub control.
Domnule Dybul, vă mulțumim pentru acest interviu.
Sursa: http://e-sanatate.md/News/1990/exclusivinterviu-cu-mark-dybul-directorul-executiv-al-fondului-global-ar-fi-bine-ca-moldova-sa-majoreze-contributiile-pentru-sanatate-pentru-ca-volumul-asistentei-externe-nu-va-mai-fi-acelasi