img
La Chișinău s-a desfășurat acțiunea dedicată Zilei Mondiale de Informare și Sensibilizare cu privire la Supradozaj 04 Septembrie 2013

La 4 septembrie curent, în scuarul Teatrului de Operă și Balet a avut loc acțiunea cu genericul ”Supradozele pot fi prevenite. Viețile pot fi salvate!”.

 Pe an ce trece, numărul deceselor pe cauze de supradoze de substanțe psihotrope continuă să crească. În 95% din cazuri este vorba de adolescenți și tineri cu vârstă de la 15 până la 18 ani.

Unindu-și eforturile pentru ridicarea nivelului de informare cu privire la supradoze, reprezentanții asociațiilor care activează în domeniul suportului oferit utilizatorilor de droguri în Moldova, s-au adresat Ministerului Sănătății și Dispensarului Republican de Narcologie  cu solicitarea de a îmbunătăți calitatea asistenței medicale pentru utilizatorii de droguri, inclusiv prin introducerea măsurilor de prevenție a supradozelor în politica națională de sănătate. De asemenea, s-a solicitat asigurarea accesibilității medicamentului ”Naloxon” în toate programele de ajutor pentru utilizatorii de droguri și îmbunătățirea mecanismului de investigare, evidență și control al cazurilor de supradozaj. Acesta a fost apelul ONG-urilor reprezentate de președintele Uniunii organizaţiilor de reducere a riscurilor în Moldova, Ala Iațco, președintele AO ”Inițiativa Pozitivă”, Ruslan Poverga și reprezentantul Oficiului ONU privind drogurile și criminalitatea, Ina Tcaci.

Participanții conferinței de presă au luat cuvânt în fața unui teren îngrădit, în perimetrul căruia au fost conturate cu cretă pe asfalt siluetele persoanelor decedate, în timp ce pe standuri erau expuse fotografiile celebrităților care au decedat din cauza supradozajului de droguri. Organizatorii flash-mob-ului au explicat semnificația decorului: în timp ce lumea întreagă discută moartea acestor vedete, noi uităm de moartea acelora care trăiesc alături de noi și refuzăm să recunoaștem, că această problemă există și în țara noastră.

”Eu consider că noi suntem obligați, în regim de urgență,  să schimbăm radical atitudinea față de problema utilizării de droguri. Este inadmisibil ca dezvoltarea programelor eficiente, care influențează astăzi asupra problemei utilizării drogurilor, să fie examinată doar în contextul HIV/SIDA. Comisia Națională Antidrog trebuie să se dezvolte, iar societatea civilă trebuie să se implice în lupta cu narcomania. Eu nu înțeleg de ce,  potrivit datelor oficiale, practic nu există decese înregistrate pe cauze de supradozaj, în timp ce în realitate acestea se produc regulat.  În opinia mea, sarcina numărul unu este prevenirea răspândirii drogurilor în rândul tinerilor; în al doilea rând – asigurarea cu medicamentele necesare de prim ajutor în cazul supradozajului, dezvoltarea programelor de suport psiho-social și programelor de reducere a riscurilor pentru utilizatorii de droguri. Nu trebuie să contăm pe sursele și donatorii străini. Este țara noastră, poporul nostru și, respectiv, este problema noastră”, a afirmat Ruslan Poverga.

1230077_430989903685764_466899399_nDupă discursurile oficiale, participanții la acțiune au înscris în siluetele conturate pe asfalt prenumele prietenilor și apropiaților care au decedat de supradozaj, confirmând o dată în plus că aceștia nu sunt uitați. Acțiunea s-a încheiat cu un minut de reculegere.

Comunitatea terapeutica in Moldova - Positivepeople.md