În perioada 26-29 septembrie curent, la Vadul lui Vodă s-a desfășurat training-ul ”Consultarea eficientă” pentru reprezentanții organizațiilor nonguvernamentale active în sfera HIV și reprezentanții Centrelor Sociale Regionale care oferă servicii de suport psihosocial pentru PHS și utilizatorii de substanțe psihoactive. Moderatori și traineri în cadrul seminarului au fost Vera Varâga, reprezentanta organizației ”Femei pozitive” (Ucraina) și Taras Brîjovatîi, reprezentantul organizației de caritate ”Serviciul social ”Betania” (Ucraina).
Peste 25 de participanți din toate regiunile Moldovei, pe parcursul celor patru zile ale seminarului, au studiat diferite tipuri și metode de consultare, precum și rolurile și funcțiile consultantului. În cadrul activităților de grup participanții au avut oportunitatea de a-și cultiva și perfecționa aptitudinile și tehnicile fundamentale de consultare, precum ”ascultarea activă”, ”observarea manifestărilor neverbale”, ”formularea și adresarea întrebărilor” și altele. Seminarul s-a desfășurat într-o atmosferă amicală și caldă. În același timp, toți doritorii de a se expune au menționat actualitatea temei alese și facilitatea de percepție și înțelegere a informației.
”De obicei, asemenea seminare durează două săptămâni. Aici însă am fost nevoiți să reducem numărul zilelor și, în același timp, să le oferim participanților un maxim de informație și competențe, de aceea am pus accent pe exercițiile practice. Participanții au fost foarte activi, în pofida programului încărcat. Printre problemele pe care le-am observat este procesul ”arderii”, al epuizării pe care îl provoacă munca consultantului. De aceea am insistat asupra acestui aspect, discutându-l și oferindu-le recomandări participanților. Sper că participanții au preluat maximum de informație utilă care cu siguranță le va prinde bine în cadrul activității lor de consultare”, a menționat Taras Brîjovatîi, unul dintre traineri.
Training-ul a fost organizat în cadrul componentei ”Consolidarea comunităților vulnerabile la HIV și TB și drepturile omului”, care este parte a proiectului “Fortificarea controlului HIV în Republica Moldova 2015 – 2017”, finanțat din cadrul grantului Fondului Global pentru Combaterea HIV/SIDA, Tuberculozei şi Malariei; recipient principal – Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate (Centrul PAS), sub-recipient – A.O. ”Inițiativa Pozitivă”.