img
Lupta cu recidiva infracțională în Moldova continuă 17 Iulie 2020

Realitatea, cu care se confruntă deținuții după eliberare, nu este întotdeauna încurajatoare. Din această cauză astăzi în Republica Moldova continuăm să simțim efectele unui nivel de recidivă destul de ridicat. Datele arată că mai mult de jumătate din foștii deținuți se întorc în penitenciar într-o perioadă relativ scurtă, iar statistica neoficială în rândul consumatorilor de substanțe psihoactive este și mai îngrijorătoare – printre ei rata recidivei constituie circa 80%. 

Aceste persoane devin „clienții permanenți” al sistemului penitenciar din mai multe motive: lipsa unor competențe și abilități necesare, incapacitatea de a-și controla comportamentul, lipsa unor relații pozitive după eliberare, probleme de sănătate, reticența din partea societății. 

În efortul continuu de a combate rata înaltă de recidivă și pentru a maximiza șansele unei persoane cu trecut infracțional de a se regăsi și rămâne la libertate, proiectul „Educație pentru reintegrare a deținuților” desfășoară activități de informare și abilitare a deținuților în nouă penitenciare din țară. În completarea activităților în grup, desfășurate de trainerii proiectului în penitenciare, au fost publicate și repartizate Manuale de recuperare, reintegrare și adaptare socială. 

Obiectivele proiectului sunt atinse atunci când o persoană se eliberează din detenție cu următoarele cunoștințe și aptitudini:

  • de setare a unor scopuri și planificarea atingerii acestora;

  • de identificare a unui loc de muncă;

  • de întocmire a unui CV, a unei scrisori de intenție;

  • de interacțiunie socială;

  • de management al timpului;

  • de căutare, selecție, analiză și evaluare a informațiilor;

  • de soluționare a problemelor curente;

  • de setare a priorităților pentru viitor.

Însă succesul acestui efort nu depinde doar de implementarea proiectului propriu-zis. Reducerea cazurilor de recidivă depinde de implicarea tuturor agențiilor de stat, sectorului privat și întregii societăți per ansamblu. Persoanele care și-au ispășit termenul de pedeapsă și au fost eliberate din detenție nu trebuie să se confrunte cu stigmatizare și prejudecăți, ci trebuie să primească tot sprijinul necesar pentru a deveni membri cu drepturi depline ai societății. Aceasta nu este doar o abordare umană a unui grup vulnerabil de persoane, ci promovarea intereselor întregii populații, care, în primul rând, profită de transformarea unui consumator de resurse financiare într-o persoană, care lucrează și contribuie la buget. 

Noi am decis să elaborăm și să implementăm acest program, deoarece înțelegem că deținuții au nevoie să-și dezvolte anumite competențe pentru a se reintegra social. Desigur, rolul societății în a oferi posibilități egale tuturor cetățenilor este foarte important, dar deținuții trebuie să îndeplinească partea lor, adică să învețe principiile și abilitățile de bază, necesare pentru a trăi în mediul în care se reîntorc”, a explicat Ina Vutcariov, coordonatoarea proiectului.

Proiectul „Educație pentru reintegrare a deținuților” este implementat din luna martie a anului curent de către Asociația Obștească „Inițiativa Pozitivă”, finanțat de DVV International Moldova, din fonduri oferite de BMZ (Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare).

Autor: Dan Erușevschi

Comunitatea terapeutica in Moldova - Positivepeople.md