AO „Inițiativa Pozitivă” și Inspectoratul Național de Probațiune se află la ultima etapă a elaborării unui model de abordare integrată de lucru cu subiecții probațiunii, care va extinde accesul, va îmbunătăți calitatea serviciilor și va oferi durabilitate serviciilor vitale pentru persoanele vulnerabile la HIV.
Acestea au fost subiectele cheie ale discuției care a avut loc ieri, 6 august, în timpul unei întâlniri de lucru la sediul AO „Inițiativa Pozitivă” între angajații organizației și reprezentanții Inspectoratului Național de Probațiune.
Participanții la ședință au discutat, de asemenea, următorii pași pentru atingerea unui obiectiv comun important- prestarea de servicii mai calitative pentru subiecții probațiunii care consumă substanțe psihoactive.
„Serviciul de probațiune din Moldova este un partener de lungă durată al organizației noastre și împărtășește abordarea integrată și dorința de a extinde gama de servicii pentru persoanele aflate în conflict cu legea, care au un comportament riscant”, a declarat Ruslan Poverga, directorul general al AO „Inițiativa Pozitivă”.
S-a decis că în viitorul apropiat specialiștii AO „Inițiativa Pozitivă” vor fi integrați în serviciul de probațiune la nivelul municipiului Chișinău, unde vor consulta subiecții probațiunii în domeniile reducerii riscurilor în consumul de droguri, prevenirii HIV/SIDA și infecțiilor cu transmitere sexuală, reabilitării dependenței de droguri și schimbării modului infracțional de gândire.
„Cooperarea în acest format ne va permite să evaluăm eficacitatea acestei abordări deja în șase luni și apoi să căutăm modalități de extindere a acesteia la nivel național”, a adăugat Ruslan Poverga.