Peste 500 de persoane au participat la maratonul ”Împreună pentru viață”, care s-a desfășurat duminică, 26 iunie, în parcul Valea Morilor. Maratonul a fost organizat de AO ”Inițiativa Pozitivă”, ”Uniunea pentru Prevenirea HIV și Reducerea Riscurilor” (UORN), CI ”Zdorovoe Budushee”, UNODC, UNAIDS și organizația sportivă ”Sporter”. Maratonul a fost organizat cu prilejul Zilei Internaționale de Combatere a Abuzului şi Traficului Ilicit de Droguri.
La cursa de 2,5 și 5 kilometri au participat reprezentanți ai sectorului nonguvernamental, instituțiilor de stat, Inspectoratului General de Poliție, ai Biroului de probațiune, agențiilor ONU, persoane care au experiență de utilizare a drogurilor și simpli cetățeni care au hotărât să susțină campania ”Împreună pentru viață”. Primii 300 de participanți care s-au înregistrat cu primit în dar un tricou imprimat cu simbolica campaniei, brățări și insigne.
”Noi am alergat nu de dragul victoriei. Noi am parcurs această distanță pentru a vizualiza conjugarea eforturilor tuturor părților interesate de lupta cu abuzul și traficul de droguri. La maratonul nostru au participat reprezentanții diferitor structuri care au alergat cot la cot alături de acei care au reușit să învingă dependența narcotică și acei care încearcă s-o înfrunte în prezent”, a spus Ruslan Poverga, președintele asociației obștești ”Inițiativa Pozitivă”.
Pentru reprezentanții mass-media s-a organizat un briefing la care au participat: Ivan Florean, vice-ministru al tineretului și sportului; Liliana Iașan, vice-ministru al sănătății; Dorin Purice, vice-ministru al justiției; Viorica Dumbrăveanu, vice-ministru al muncii, protecției sociale și familiei; Viorel Soltan, director al Centrului PAS; Ina Tcaci, coordonator UNODC Moldova; Igor Guja, directorul Departamentului Instituțiilor Penitenciare.
”În acest an campania noastră este orientată pe consolidarea eforturilor partenerilor corespunzători în lupta cu utilizarea și traficul ilicit de droguri. Luând în considerare faptul că persoanele dependente de droguri adeseori ajung în spitale, la poliție sau penitenciar, nu mai putem acționa izolat, fiecare individual. Abordarea bazată pe sprijin, și nu pe pedeapsă, trebuie să fie primordială în activitatea organelor de drept în lupta cu fenomenul numit dependență”, a afirmat Ina Tcaci, coordonatorul UNODC în Moldova.
După aceasta pe participanți îi aștepta o ”încălzire” de la antrenorul principal al Federației de gimnastică estetică în grup, Oxana Mihalciuc-Moraru. La ora 10:00, moderatoarea maratonului, Lilu Ojovan, a dat startul.
La finele maratonului organizatorii au distribuit participanților înghețată oferită de sponsorul ”JLC” și au organizat o loterie, câștigătorii căreia au primit cadouri de preț de la sponsorii evenimentului: rețeaua de farmacii ”Felicia”, magazinul de mărfuri sportive ”X-Style”, firma de produse cosmetice ”MariGold”, SRL ”Alvia Grup”. Premiul mare al loteriei a fost tableta ASUS Zenpad C 7.0. Pe parcursul maratonului toți participanții și-au potolit setea cu apă de la sponsorul evenimentului SRL ”Apă Bună”.
În această zi maratonul s-a desfășurat în alte șapte orașe: Bălți, Orhei, Cahul, Comrat, Tiraspol, Tighina și Râbnița.
Evenimentul s-a desfășurat sub egida Comisiei Naționale ANTIDROG.
În parteneriat cu: Ministerul Sănătății; Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Ministerul Justiției, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Învățământului, Ministerul tineretului și sportului, Inspectoratul general al poliției, Biroul de probațiune, Departamentului instituțiilor penitenciare.
Cu suportul financiar al: Centrului PAS (grantul Fondului Global), Guvernului Suediei și Agențiilor ONU în Moldova.