img
Medicamentele antiretrovirale ar putea costa de 30 de ori mai mult, dacă Moldova va semna contractul privind proprietatea intelectuală, prevăzut în Acordul de liber schimb cu UE. 30 Оctombrie 2013

Experții din domeniul sănătății afirmă că guvernul este impus să adopte un șir de reguli, care vor asigura producătorilor de medicamente originale protecția producției lor pe parcursul a, cel puțin, 11 ani.  Asemenea măsuri ar putea afecta majoritatea persoanelor care trăiesc cu HIV, deoarece, în ultimă instanță, tratamentul lor s-ar putea scumpi de 30 de ori.  Acordul de liber schimb cu EU presupune, în primul rând, asumarea unor responsabilități de ordin internațional, printre care și contractul TRIPS (Trade Related Aspects of Intellectual Property Rights) – acordul privind aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală.

Aceasta înseamnă că Moldova trebuie să garanteze dreptul la patenta pentru invenția unui medicament original nou pe un termen de, cel puțin, de 11 ani.  În rezultat, nicio altă companie nu va putea importa medicamente generice, care reproduc medicamentele originale.

În opinia expertului PNUD în cadrul Ministerului Sănătății al Republicii Moldova,  Arcadie Astrahan,  autoritățile nu vor risca să refuze semnarea Acordului de liber Schimb din cauza regulilor TRIPS. Dumnealui consideră că pentru Moldova, soluția perfectă ar fi ca regulile acordului să fie aplicabile doar la medicamentele care vor fi înregistrate ulterior și fără a influența asupra celor deja înregistrate și aprobate. Problema constă în faptul că, oficial, la Agenția Medicamentului au fost înregistrate doar 4 din cele 29 de medicamente pentru tratamentul antiretroviral existente în lume.

Moldova intenționează să semneze la Vilnius în luna noiembrie curent Acordul de Liber Schimb Aprofundat şi Comprehensiv RM – UE.

Comunitatea terapeutica in Moldova - Positivepeople.md