Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a decis modificarea protocolului pentru diagnosticarea și tratamentul coronavirusului. Conform declarațiilor secretarului de stat al Ministerului Sănătății, Marina Golovaci, în cadrul unei conferințe de presă din 25 august, instituția a decis să reducă perioada de carantină pentru cei care s-au recuperat sau sunt tratați la domiciliu. La fel s-a decis modificarea listei de pacienți care trebuie să treacă testul COVID-19 și extinderea listei persoanelor care pot fi tratate la domiciliu.
Ministerul Sănătății a comunicat că acum pacienții externati sau cei care au finalizat tratamentul la domiciliu vor trebui să petreacă în carantină nu două săptămâni, ci 10 zile. Instituția a menționat că aceasta este o recomandare a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), care a declarat că persoanele care au avut coronavirus, după 10 zile, nu mai prezintă pericol pentru alte persoane.
Persoanele care sunt spitalizate cu forme ușoare sau moderate de coronavirus, vor fi externate după 10 zile din momentul apariției simptomelor, plus trei zile fără simptome. Ele nu vor fi testate la externare. Același protocol se va aplica și pentru pacienții care sunt tratați la domiciliu. După recuperare, aflarea lor în carantină nu va fi necesară.
După vindecarea coronavirusului, vor fi testate doar persoanele care au suferit forme severe de COVID-19, copiii cu pneumonie și copiii sub șapte ani.
De asemenea, pacienții cu cancer, boli autoimune, tuberculoză, HIV, SIDA și pneumonie vor fi testați pentru coronavirus cu 48 de ore înainte de internare în spital. Persoanele care vor beneficia de transplanturi de organe vor trebui, de asemenea, să fie testate pentru COVID-19.
Ministerul Sănătății a anunțat, de asemenea, modificarea listei de medicamente pe care medicii le utilizează în tratamentul coronavirusului. Acum, în conformitate cu recomandările OMS, preparatele Lopinavir / ritonavir, Hidroxiclorochina și Interferon au fost excluse din protocolul spitalului, deoarece numeroase studii au demonstrat ineficiența lor.
Ministerul îi îndeamnă pe cetățenii cu simptome de coronavirus să se adreseze la un medic și să nu încerce să se trateze de sine stătător.
Traducere: Dan Erușevschi