img
Ministerul Sănătății avertizează despre Coronavirusul de tip nou 24 Ianuarie 2020

Situaţia epidemiologică la nivel național privind infecția cu Coronavirusul de tip nou este monitorizată zilnic de către Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP). În caz de suspecție sau depistare a cazurilor de boală infecțioasă, echipele specializate antiepidemice sunt gata să intervină operativ.

 

Laboratorul virusologic din cadrul ANSP dispune de facilități, echipament și personal pregătit pentru efectuarea diagnosticului de laborator a celor mai frecvente virusuri: gripale (A și B), și non gripale (VRS, Coronavirus, incl. MERS-CoV) și bacterii (Pneumococ, Hemophilus influenzae tip B, staphilococ) pentru confirmarea infecțiilor respiratorii acute. 

 

Laboratorul își consolidează în continuare capacitățile de diagnostic în comun cu biroul de țară al OMS pentru inițierea colaborării cu laboratoarele de referință regionale cu posibilități de diagnostic a infecției cu Coronavirus nou. ANSP dispune de specialiști certificați la nivel internațional pentru asigurarea transportării materialului biologic, în caz de necesitate, într-un laborator de referință în scopul confirmării bolii.

 

 Totodată, menționăm că în scopul prevenirii cazurilor de boală şi a complicaţiilor post-gripale în grupurile de populație cu risc sporit de îmbolnăvire, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a asigurat vaccinarea antigripală a 100 000 persoane în sezonul 2019-2020.

 

Simptomele noului coronavirus sunt, în multe cazuri, similare cu cele ale unei răceli, dar pot fi însoţite de febră şi oboseală, tuse uscată şi dispnee (dificultate în respiraţie).

 

În scopul prevenirii cazurilor de infecție cu Coronavirusul de tip nou (2019-nCoV), Organizația Mondială a Sănătății recomandă respectarea măsurilor de precauție, prin:

 

  • evitarea contactului strâns cu persoanele care suferă de infecții respiratorii acute;

 

  • spălarea frecventă a mâinilor, în special după contactul direct cu oamenii bolnavi sau cu mediul în care se află aceștia;

 

  • evitarea contactului strâns cu fermele de animale sau cu animalele sălbatice;

 

  • călătorii și călătoarele cu simptome de infecție respiratorie acută trebuie să respecte eticheta tusei (mențineți distanța, acoperiți gura cu brațul îndoit în cot în timpul tusei și strănutului, spălați-vă pe mâini).

 

În cazul simptomelor care indică prezența unei boli respiratorii, înainte, în timpul călătoriei sau după, turiștii și turistele sunt încurajați să solicite asistență medicală și să informeze lucrătorii medicali despre istoricul călătoriei.

Sursa

Comunitatea terapeutica in Moldova - Positivepeople.md