img
Moldova a făcut încă un pas în abordarea problemei copiilor străzii 25 Аugust 2020

Săptămâna trecută a avut loc ședința grupului de lucru responsabil de problema copiilor străzii și a copiilor consumatori de droguri. La întâlnire a fost discutată necesitatea elaborării unei intervenții complexe la nivel de comunitate și stabilirea măsurilor de suport în vederea protecției drepturilor persoanelor minore fără adăpost. Întâlnirea avut loc la sediul Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale cu participarea reprezentanților ministerelor Sănătății, Educației și Afacerilor Interne, primăriei municipale, instituțiilor medicale relevante, organizațiilor partenere internaționale, Agenției Naționale Antidrog, Centrului de sănătate pentru tineri „Neovita” și Asociației Obștești „Inițiativa Pozitivă”.

La ședință s-a discutat despre situația privind problemele copiilor străzii, au fost ascultate opiniile mai multor specialiști cu privire la soluționarea acestor probleme și stabilirea măsurilor de suport din partea autorităților publice, instituțiilor medico-sanitare și sociale și societății civile. Participanții au convenit asupra necesității studierii practicilor internaționale în domeniul dat și, totodată, a fost luată decizia de a crea un grup de lucru, care va dezvolta un concept al reformei asistenței copiilor în situație de risc.

„Având în vedere factorii implicați în problema copiilor străzii, soluția ar trebui să includă un set de servicii medicale și sociale care să acopere toate necesitățile acestor lor. Este necesar de elaborat standarde și un regulament al acestui spectru de servicii, în care să fie implicată comunitatea, organizațiile necomerciale, autoritățile și instituțiile publice relevante”, a spus Constantin Cearanovski, membru al Consiliului de directori AO „Inițiativa Pozitivă”.

Probleme cheie care accentuează riscurile copiilor care trăiesc în stradă sunt: consumul substanțelor psihoactive, crima și violența și problemele de sănătate, inclusiv bolile infecțioase (HIV, tuberculoză, COVID-19).

La momentul actual problema copiilor fără adăpost este foarte acută în capitală. Serviciile sociale și inițiativele civice nu sunt capabile să rezolve fundamental problema și să ofere serviciile necesare pentru resocializarea acestora.

Crearea grupului de lucru și întâlnirea a fost organizată la inițiativa Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a Republicii Moldova.

Comunitatea terapeutica in Moldova - Positivepeople.md