Vineri, 4 septembrie 2020, la sediul Inspectoratului General de Poliție a avut loc prezentarea aplicației mobile Police Assistant. Aproximativ 15 colaboratori ai forțelor de ordine s-au putut familiariza cu lucrul instrumentului inovativ.
Aplicația mobilă oferă următoarele posibilități:
- redirecționarea reprezentanților grupurilor cheie vulnerabile la HIV către serviciile medicale și psihosociale vitale;
-
menținerea unui nivel ridicat de cunoștințe necesare pentru ca ofițerii de poliție să ofere asistență profesională și să-și asigure propria siguranță.
În timpul prezentării, participanții au avut posibilitatea de a testa noua aplicație Police Assistant în timp real, precum și de a oferi comentarii și feedback. În același timp, toți participanții au evidențiat importanța acestui instrument pentru a oferi asistență în timp util persoanelor din grupurile de risc, care le poate schimba sau chiar salva viețile.
Ofițerii de poliție au putut discuta aspecte legate de soluționarea problemelor în domeniile consumului de droguri, maladiilor infecțioase, interacțiunii sigure cu persoanele reținute din grupuri vulnerabile, utilizării unei abordări nediscriminatorii, precum și de respectare a confidențialității datelor cu caracter personal.
„Pentru soluționarea problemelor sociale complicate este nevoie de o abordare multidisciplinară. În acest sens, colaborarea structurilor de stat cu societatea civilă este foarte valoroasă, pentru că împreună putem avea un impact semnificativ și îmbunătăți viețile multor persoane din grupurile mai vulnerabile a societății noastre”, a spus Constantin Cearanovski, membru al Consiliului de Directori al A.O. „Inițiativa Pozitivă”.
Aplicația mobilă Police Assistant reprezintă un instrument, prin intermediul căruia colaboratorii de poliție redirecționează persoanele reținute din grupurile vulnerabile (consumatori de droguri, persoane care trăiesc cu HIV/SIDA, tuberculoză, hepatită, bărbați care fac sex cu bărbați și lucrători sexuali) spre serviciile de asistență medicală și psihosocială relevante.
Aplicația mobilă a fost elaborată în cadrul proiectului realizat de către Asociația Obștească „Inițiativa Pozitivă” în parteneriat cu Inspectoratul General al Poliției al Republicii Moldova, Biroul Națiunilor Unite de Combatere a Drogurilor și Criminalității (UNODC) și Programul Comun al Națiunilor Unite privind HIV/SIDA (UNAIDS) cu susținerea Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).
Lansarea oficială a aplicației va avea loc luna aceasta.