img
”Noi punem suflet în ceea ce facem!”. Ina Vutcariov despre bilanțurile lucrului în instituțiile penitenciare în anul 2017 11 Ianuarie 2018

Ina Vutcariov, coordonatorul lucrului în IP din cadrul Asociației Obștești ”Inițiativa Pozitivă” a decis să facă câteva mini – bilanțuri ale anului care a trecut. Noi am susținut-o, întrebând-o despre cele mai importate aspecte și despre momentele memorabile ale anului 2017. S-a dovedit că acestea au fost numeroase.

 

Ina, ce te-a determinat să faci bilanțurile anului?

Aceasta este deja o tradiție încetățenită. În fiecare an facem bilanțurile, fiindcă trebuie să evaluăm ceea ce am făcut, să vedem ce am făcut bine și nu prea, pentru a putea planifica activitățile pentru anul viitor. De asemenea, pentru noi este foarte important să-i auzim pe beneficiarii și clienții care utilizează serviciile noastre pentru a înțelege cum văd ei, dintr-o parte, munca noastră. În fiecare an noi efectuăm o astfel de evaluare și acest an nu este o excepție.

Care ar fi cele trei evenimente principale din anul trecut care au fost foarte importante pentru activitatea departamentului vostru?

Noi am implementat o abordare foarte calitativă de instruire a oamenilor în penitenciare. Este vorba despre programul de consultare ”de la egal la egal”. Acesta este visul nostru, parte a strategiei noastre, adică să instruim oamenii în penitenciare, pentru ca ei să aibă posibilitatea de a lucra calitativ și cu demnitate acolo unde se află și să ajute pe alții asemenea lor. Noi considerăm că aceasta este o performanță: am elaborat un program de instruire după principiul ”de la egal la egal”, am editat un ghid și în prezent acest program de instruire este utilizat nu doar în penitenciare, ci și în organizația noastră în lucrul cu oamenii noi.

Un alt aspect important care a fost realizat datoriră activității de advocacy în colaborare cu Departamentul Instituțiilor Penitenciare este că programul de tratament al hepatitei C se aplică inclusiv pentru deținuți. Mai mult decât atât, DIP și-a adus contribuția asigurând gratuitatea investigațiilor medicale necesare pentru înscrierea în programul de tratament. Astfel, acum orice deținut, potrivit listei de înscriere, poate beneficia de tratament gratuit al hepatitei C direct în penitenciar și această realizare este foarte importantă.

A treia performanță care a devenit posibilă datorită abordării multidisciplinare, referirii calitative și reacționării prompte este creșterea indicelui de aderență la tratamentul ARV în rândul deținuților. Aceasta este o dovadă a faptului că noi lucrăm coordonat și facem tot posibilul pentru soluționarea problemelor cu care se confruntă deținuții.

Pe câți oameni în medie i-ați ajutat anul trecut? Câte persoane ați implicat în programele voastre?

Circa 400 de persoane. La aceasta a contribuit inclusiv programul de instruire sponsorizat de ”DVV International Moldova”. Datorită acestui program am reușit să atragem mulți băieți noi. Este important însă să facem o distincție între băieții pe care i-am contactat 1-2 ori și le-am acordat ajutor, dar de o singură dată, și acei care sunt cu noi pe parcursul mai multor ani. Ei au devenit practic parte a echipei noastre: este vorba despre voluntarii și activiștii noștri. Deci sunt nivele diferite, deși toți sunt importanți pentru noi.

Care este indicatorul faptului că tu și echipa faceți totul corect?

Noi avem un mecanism eficient de interacțiune cu lucrătorii penitenciarelor și cu deținuții înșiși. Aceasta este o dovadă a faptului că avem un proces de comunicare corect. Ne străduim, de asemenea, să menținem nu doar relații de serviciu, ci uneori și relații prietenești, colegiale. Al doilea moment important – oamenii ne cunosc, știu despre noi. Adică nu este cazul să povestim unei persoanei noi cine suntem. Acest fapt vorbește de la sine că facem multe și oamenii sunt informați despre sfera activității noastre. Al treilea moment – după eliberarea din detenție mulți băieți aleg să devină parte a comunității noastre, adică ei fie se implică în programe de reabilitare, fie fac la noi voluntariat, devin colaboratori, fie mențin cu noi legătura aflându-se la distanță. Noi punem suflet în ceea ce facem, adică nu lucrăm de dragul indicatorilor.

Câți oameni s-au eliberat din detenție în anul trecut?

Sunt penitenciare în care dintr-un grup de 12 persoane s-au eliberat șase. Sunt însă și dintre acelea unde deocamdată nici un beneficiar de-al nostru nu a ieșit. Ne bucură însă nu faptul eliberării în sine, ci că băieții eliberați de mult timp nu se mai întorc în penitenciar, or, în țara noastră indicele recidivei este foarte înalt și faptul că omul se poate menține la liberate relevă că persoana respectivă s-a descurcat, a reușit să facă față situației. Deși când mă uit uneori la unii băieți, îmi dau seama că ei sunt în siguranță mai degrabă în penitenciar decât la libertate. Dar există și o altă categorie de băieți care au stat în detenție suficient și deja e timpul să plece acasă. Aceștia deja au înțeles tot ce se putea înțelege și s-au căit de fapta comisă de milioane de ori. Destinele sunt diferite, oamenii sunt diferiți, de aceea soarta organizațiilor nonguvernamentale este să lucreze individual și în toată mulțimea de cifre, rapoarte să vadă oameni concreți, fiindcă nici o viață nu seamănă cu alta.

Ce planuri aveți pentru anul 2018?

În primul rând, vom continua să implementăm activitățile de grup, instruirea după principiul ”de la egal la egal”. Ne vom strădui să investim în dezvoltarea băieților noștri, să facem din ei activiști, astfel încât ei să informeze pe alții și să transmită o informație veridică. De asemenea, ne propunem să implementăm programul de mentorat și să atragem în el băieții care au atins anumite rezultate sau tind să le atingă. Este vorba despre băieții care în trecut au fost fie în detenție, fie în dependență, iar astăzi au o viață de succes și se ocupă de lucruri importante. Exemplul lor va oferi beneficiarilor noștri o motivație în plus, le va ajuta să vadă soluția și ieșirea corectă din împrejurările dificile în care se află.

Cum vă putem ajuta? Mulți ard de dorința de a vă ajuta, însă nu știu cum!

Întotdeauna avem nevoie de voluntari la diferite nivele. Adică persoana ar putea să ne ajute din punct de vedere tehnic să facem ceva, ne poate ajuta să întocmim un mini-program de instruire sau ne poate ajuta material fie cu bani, fie cu produse alimentare, articole de igienă, cărți, instrumentar sportiv etc. Un alt nivel al voluntariatului, cel mai responsabil, este accesul în penitenciare și comunicarea cu băieții noștri de acolo. Este dificil, însă este un deziderat realizabil care merită toate eforturile. Dacă sunteți interesați de vreunul din aspectele enumerate, suntem întotdeauna deschiși pentru idei și oameni noi care doresc cu adevărat să ofere un ajutor.

Elena Derjanschi

Comunitatea terapeutica in Moldova - Positivepeople.md