img
Noul Program Național HIV/SIDA în cifre 08 Аugust 2016

Noul Program Național de prevenire și control al infecției HIV/SIDA și infecțiilor cu transmitere sexuală (ITS) are puțin peste o săptămână. Documentul politic fundamental privind acțiunile naționale în sfera HIV/ITS conține 46 de pagini în care este expus planul detaliat de acțiuni ca răspuns la epidemie. Noi am studiat cu atenție documentul și am extras pentru voi cele mai importante cifre pe care trebuie să le cunoașteți.

18500 de persoane trăiesc astăzi cu HIV în Moldova, potrivit estimărilor specialiștilor.

58% din numărul total de cazuri de infectare cu HIV, înregistrate până în acest moment, constituie ponderea bărbaților. Ponderea femeilor constituie 42%.

26,2% constituie ponderea tineretului (cu vârstă cuprinsă între 15-24 de ani în momentul stabilirii HIV+) din numărul total de cazuri HIV înregistrate oficial.

În 86,6% dintre cazuri infectarea cu HIV s-a produs pe cale heterosexuală (adică prin actul sexual dintre bărbat și femeie).

1,9% a constituit prevalența infecției HIV în rândul deținuților în anul 2014, ceea ce reprezintă cu 1,5% mai puțin decât în anul 2013.

Cu 5% a crescut prevalența infecției HIV în rândul bărbaților care practică sex cu bărbații.

20% din numărul estimat de consumatori de droguri injectabile vor fi acoperite cu servicii de suport psihosocial şi de reabilitare către anul 2020.

100% din mostrele la sânge vor fi testate la HIV și sifilis conform protocoalelor naționale către anul 2020.

Până la 45% va crește indicatorul integrat al cunoştinţelor despre HIV în rândul tinerilor către anul 2020.

50% din numărul estimativ al persoanelor adulte şi 100% din numărul copiilor cu vârsta până la 15 ani care trăiesc cu HIV şi necesită tratament antiretroviral vor fi asigurate cu tratament antiretroviral către anul 2020.

IMG_4803

Cel puţin 80% din persoanele infectate cu HIV vor beneficia de servicii psiho-sociale oferite în cadrul Centrelor Sociale Regionale şi organizaţiilor neguvernamentale active în domeniu către anul 2020.

99,9% din numărul bolnavilor cu infecţie gonococică și cu sifilis vor fi asiguraţi cu tratament specific către anul 2020.

100% din persoanele aflate în situaţii de risc de infectare cu HIV şi care s-au adresat după ajutor, vor primi profilaxie postexpunere, aplicată după contactul cu virusul.

60% din consumatorii de droguri injectabile vor fi acoperiţi cu servicii de prevenire în cadrul programelor de reducere a riscurilor către anul 2020.

Mai puțin de 35% va constitui rata mortalității asociată cu tuberculoza/HIV.

4.2% din utilizatorii de droguri injectabile vor primi tratament de substituţie cu opioide pe parcursul a cel puţin 6 luni către anul 2020.

1,046 miliarde de lei constituie bugetul estimativ al Programului, dintre care 43,4% constituie deficitul bugetar.

A extras cele mai importante date Elena Derjanschi

Comunitatea terapeutica in Moldova - Positivepeople.md