img
”Nu HIV ucide, ci lipsa acceptării”. 5 întrebări adresate lui Michel Sidibé, director executiv UNAIDS 25 Martie 2016

Michel Sidibé, directorul executiv UNAIDS, adjunctul secretarului general ONU, este una dintre cele mai influente figuri în lupta globală cu HIV/SIDA, care deja al șaptelea an consecutiv face tot posibilul și imposibilul pentru a pune capăt epidemiei o dată pentru totdeauna. În exclusivitate pentru portalul www.old.positivepeople,md Michel a răspuns la câteva întrebări importante.

 

Michel, cum credeți, vom reuși să învingem vreodată infecția HIV?

Cândva, demult, nici nu ne-am fi putut imagina că persoanele care trăiesc cu HIV se vor trata. Oamenii mureau, spitalele erau supraaglomerate de ei, iar astăzi peste 15 milioane de persoane în întreaga lume administrează tratamentul ARV. Atunci când abia apăruse tratamentul ARV, persoanele cu HIV primeau câte 18 pastile pe zi, astăzi însă ei administrează o singură pastilă. Observăm un real progres și acesta mă determină să cred că în viitorul apropiat vom învinge infecția HIV, vom reuși să atingem performanța zero cazuri noi de deces, zero cazuri noi de infectare, zero stigmă și discriminare.

Persoanele cu HIV care vorbesc deschis despre diagnosticul său sunt niște eroi?

Oamenii afectați de epidemie trebuie să fie fața luptei cu infecția HIV. Noi trebuie să îi respectăm pentru îndrăzneala și cutezanța lor. Însă este foarte important, de asemenea, să le asigurăm accesul la informația oportună și la serviciile de prevenție, la protecție și îngrijire. În acest caz ei vor putea
să-și apere și să-și promoveze cu succes drepturile și să lupte cu epidemia.

Cum e să fii directorul celei mai influente organizații din lume în domeniul HIV/SIDA?

Eu mă pot califica cu îndrăzneală un norocos, întrucât eu reprezint interesele a peste 35 de milioane de persoane care trăiesc cu HIV în lumea întreagă. Eu sunt mândru de această oportunitate, fiindcă acești oameni luptă pentru atingerea scopurilor care îmi sunt apropiate și mie: echitatea socială, lupta cu stigma și discriminarea, asigurarea accesului la servicii. Organizația pe care o conduc este pentru mine cea mai bună dintre cele mai bune: pe parcursul întregii perioade a existenței sale, ea a reușit să schimbe concepția lumii despre sănătate, medicamente, valorile umane, activism. Pentru mine aceasta este cea mai importantă organizație de pe pământ, în spatele căreia sunt oameni consacrați cauzei pentru care luptă, oameni care se trezesc cu gândul: ”Noi vrem să trăim”.

12063615_1157118237654855_8007859197006099577_n

Când ați făcut ultima oară testul la HIV?

Să știți că în orice țară pe care o vizitez, sunt întotdeauna invitat să fac testul la HIV. Întotdeauna îmi este frică puțin, nu știu de ce (râde). Pare-mi-se ultima oară a fost în Africa de Sud. Eu cred că testarea nu trebuie să ne mai sperie. Noi trebuie să tindem spre testare, autotestare, trebuie să reducem prețurile la teste și să le facem accesibile pentru fiecare. Testul la HIV trebuie să devină ceva obișnuit, banal.

Continuați fraza ”Dacă aș fi HIV-pozitiv…”

Dacă aș fi HIV-pozitiv, eu, bineînțeles, m-aș strădui să trăiesc pozitiv. HIV nu reprezintă o problemă. O problemă sunt oamenii care îi exclud pe acei care trăiesc cu HIV, care îi discriminează. Problema nu rezidă în boală, ci în excludere, în lipsa respectului. Or, nu HIV ucide, ci lipsa acceptării.

Discuția s-a desfășurat în cadrul celei de-a V-a Conferinţe HIV/SIDA în Europa de Est şi Asia Centrală.

 

Mulțumim Snejanei Colomieț pentru ajutorul în organizarea acestui interviu.

Foto:EECCAC2016

Text: Elena Derjanschi

Comunitatea terapeutica in Moldova - Positivepeople.md