Conducerea Centrului Medical „Galaxia” l-a suspus pe un deținut unui act de discriminare pe criteriul statutului său social, refuzându-i acordarea de asistență medicală. Explicăm ce s-a întâmplat și cu ce s-a încheiat totul.
Pe 10 februarie 2020, deținutul unei închisori din Moldova a depus o plângere la Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității. Bărbatul s-a plâns că i-au fost refuzate îngrijirile medicale la centrul medical privat „Galaxia” din Chișinău.
Deținutul avea nevoie de asistență medicală specializată, care nu i-a putut fi acordată în închisoare. Prin urmare, în acord cu administrația penitenciarului, la mijlocul lunii ianuarie 2020 deținutul, prin intermediul A.O. „Inițiativa Pozitivă”, s-a adresat la centrul Galaxia pentru a i se oferi servicii cardiace plătite (din contul deținutului).
Medicii centrului au anunțat inițial că pot oferi asistența medicală necesară, au emis o îndreptare pentru colectarea analizelor și au stabilit o dată pentru examinare. Însă, peste câteva zile, Nicolae Frunză, director adjunct al centrului „Galaxia”, a apelat „Inițiativa Pozitivă”, spunând că acest centru este privat și că-și rezervă dreptul să își aleagă pacienții și nu vor oferi servicii medicale unui deținut.
Consiliul pentru Egalitate a examinat plângerea deținutului, iar pe 10 iulie 2020 a emis o decizie cu privire la aceasta cu numărul 33/20. Consiliul a constatat că conducerea Centrului Medical „Galaxia” l-a suspus pe deținut unui act de discriminare pe criteriul statutului său social (în calitate de deținut), refuzându-i acordarea asistenței medicale. În decizia sa, Consiliul a subliniat că:
• deținuții sunt privați de libertate, dar nu de dreptul la îngrijiri medicale;
• pacientului nu i se poate refuza acordarea serviciilor medicale doar pentru că acesta se află în detenție - refuzul bazat pe așa motiv este un argument neobiectiv și irațional;
• instituțiile medicale private nu au dreptul să își aleagă pacienții și sunt obligați să acorde îngrijiri medicale tuturor celor care își pot achita serviciile.
„Această decizie joacă un rol important în asigurarea accesului liber la îngrijiri medicale pentru toate categoriile populației, indiferent de statut social, precum și în prevenirea discriminării în alte instituții medicale”, - a declarat avocatul Andrei Lungu, care a reprezentat interesele deținutului în Consiliu din partea A.O. „Inițiativă Pozitivă”. - Dacă vi s-au încălcat drepturile, adresați-vă neapărat unui avocat sau unei organizații obștești pentru ajutor. Experiența noastră demonstrează faptul că în Moldova se poate înfăptui justiția și acest lucru trebuie făcut!"
Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității nu doar a constatat discriminarea, dar va întocmi și un proces verbal împotriva directorului adjunct al centrului „Galaxia” privind comiterea unei încălcări, prevăzute de art. 71/1 din Codul Contravențional „Discriminarea privind accesul la serviciile şi bunurile disponibile publicului”. În prezent, această încălcare prevede aplicarea unei amenzi în privința persoanelor fizice în sumă de 3.000 - 4.200 lei, în privința funcționarilor în sumă de 6.000 - 10.500 lei și în privința persoanelor juridice în sumă de 10.500 - 13.500 lei. Decizia finală privind suma amenzii va fi luată de instanța de judecată.
Consiliul a examinat plângerea în regim online. În timpul examinării cauzei, reprezentanții A.O. „Inițiativa Pozitivă”, care au fost implicați nemijlocit în organizarea serviciilor medicale pentru deținut, au fost audiați ca martori.
Consiliul a expediat copii ale deciziei pentru informare către Agenția Națională pentru Acreditare în Domeniul Sănătății și Asistenței Sociale, care evaluează și eliberează certificate de acreditare a instituțiilor medicale ca furnizori de servicii sociale în Moldova, precum și Uniunea Instituțiilor Medico-Sanitare Private din Republică.
Dan Erușevschi