Potrivit unui nou studiu prezentat la cea de-a 24-a Conferință Internațională SIDA (AIDS 2022) persoanele singuratici care trăiesc cu HIV au mai multe șanse de a scăpa luarea terapiei antiretrovirale, punându-și sănătatea în pericol.
Studiul a fost realizat în primul an al pandemiei COVID-19. În el au participat aproximativ 2000 de oameni. Aproape jumătate dintre participanți au simțit de la o singurătate moderată până la totală. După ajustarea factorilor demografice, a fost găsită o asociere puternică între singurătate și nerespectarea tratamentului.
Persoanele cu venituri mici, văduvele și femeile divorțate, s-au simțit singuri mai des decât alte grupuri de oameni.
Izolarea socială și singurătatea pot avea un impact negativ asupra sănătății fizice și mentale. Mai ales la vârstnici. Potrivit Centrului de Control și Prevenirea Bolilor (CDC), acest fenomen este asociat cu o probabilitate crescută de deces, un risc crescut de demență, boli de inimă și accident vascular cerebral. Un alt studiu recent a constatat că depresia netratată a fost asociată și cu o aderență mai scăzută la terapia antiretrovirală.
Dar totuși, tinerii cu HIV din acest studiu s-au simțit mai singuri și au avut mai multe șanse să-și scape luarea medicamentelor decât cei mai în vârstă. Acest lucru este contrar celor mai multe cercetări despre singurătate. Experții cred că acest lucru se datorează impactului pandemiei asupra sentimentului de izolare socială al tinerilor.
Intervențiile de sănătate publică pentru reducerea sentimentelor de izolare în rândul persoanelor care trăiesc cu HIV deja au început, iar unele au fost prezentate la AIDS 2022.
Există un număr tot mai mare de inițiative care caută programe de sprijin pentru tineri care să-i ajute să învețe despre sănătatea lor și să încurajeze aderarea la terapie.
Pentru persoanele în vârstă care trăiesc cu HIV, cercetătorii analizează diverse programe sociale, inclusiv un „sat virtual” pentru combaterea izolării în timpul COVID-19.