img
Ochi de vultur. Câteva sfaturi utile de Ziua Văzului 08 Оctombrie 2015

Astăzi în toată lumea este marcată Ziua Văzului. Am decis să ne alăturăm și noi acestui eveniment important, de aceea am selectat pentru voi câteva date care cu siguranță vă vor fi de folos.

 

Oare este chiar atât de important să marcăm această dată?

Foarte! Potrivit datelor OMS, în anul 2010 aveau dereglări ale văzului în jur de 285 milioane de persoane, dintre care 39 de milioane erau orbi. Este mai puțin comparativ cu numărul de persoane cu deficiențe ale văzului constatate în anul 2004. Potrivit datelor Centrului Național de Management în Sănătate, în anul 2014 în Moldova au fost înregistrate 87181 de cazuri ale afecțiunilor oculare, dintre care 17314 sunt cazuri în rândul copiilor cu vârstă cuprinsă între 0 și 17 ani. Luați în considerare faptul că acestea sunt doar cazurile oficial înregistrate de adresare în instituțiile medicale de stat. Dar câți oameni trăiesc ani la rând cu un văz care se înrăutățește progresiv, fără a întreprinde nimic în acest sens, nimeni nu știe.

Pot să-mi dau seama de sine stătător dacă am un văz bun sau nu? Mi se pare că văd destul de bine, înseamnă că sunt sănătos?

A determina de sine stătător problemele văzului este posibil doar în cazul dacă ați învățat de oftalmolog. Doar medicul vă poate stabili un diagnostic și vă poate explica tot ce ține de probelele văzului. Dacă nu vă place să vizitați medicii sau considerați că nu aveți probleme cu văzul, citiți cu atenție simptomele enumerate mai jos. Dacă observați cel puțin un indiciu dintre cele enumerate, e timpul să mergeți la oculist:

• Obiectele sunt neclare, se dublează sau se văd ca prin ceață;
• Vă dor adesea ochii fără motiv;
• Când priviți spre sursa de lumină, vedeți un curcubeu sau o aureolă în jurul ei;
• Schimbați des ochelarii (nu confundați cu rama, ne referim anume la lentile);
• Vedeți deseori izbucniri de lumină acolo unde acestea nu sunt;
• Vi se înroșesc sau vi se umflă deseori ochii;
• Vedeți ”o pânză de păianjen” căzând când priviți la ceva;
• Pe pupile au apărut pete albe;
• Nu mai distingeți de la distanță afișele stradale, numerele transportului public, fețele oamenilor;
• Pentru a citi ziarul sunteți nevoit să îl apropiați de ochi sau să îl țineți sub unghi;
• Vedeți rău în întuneric;
• Deosebiți rău culorile.

Dacă cineva dintre rude are probleme cu văzul sau cineva dintre ei suferă de diabet zaharat, trebuie să vizitați oculistul mai des decât în mod obișnuit. Vizita obișnuită înseamnă o dată pe an.

Mama mi-a insuflat din copilărie că dacă voi mânca mult morcov, voi avea un văz extraordinar! Trebuie să mănânc morcov în continuare?

La discreția voastră. Doar să țineți cont de faptul că la ziua de astăzi nu există nici o dovadă științific întemeiată precum că morcovul și/sau afinele îmbunătățesc vederea. Dacă vă doriți cu adevărat să vă păstrați vederea sau nu vreți să admiteți înrăutățirea acestea, respectați următoarele măsuri de precauție:

• Purtați ochelari de protecție solară pe vreme însorită (mai ales iarna, când cade zăpada);
• Purtați ochelari de protecție în timpul lucrului cu mașina de șlefuit etc.;
• Nu comandați ochelari în baza rețetei vechi. Întotdeauna verificați-vă vederea înainte de a comanda ochelari noi sau lentile de contact;
• Lepădați fumatul;
• Limitați consumul de alcool;
• Păstrați-vă greutatea corporală în limitele normei;
• Spălați-vă des pe mâini, străduiți-vă să nu atingeți ochii pe parcursul zilei;
• Nu folosiți cosmetica străină pentru ochi sau produse cosmetice cu termen expirat de valabilitate;
• Țineți sub control nivelul tensiunii arteriale și a colesterolului în sânge;
• Consumați produse bogate în antioxidanți (legume cu frunze de culoare verde), condimente, ouă, citrice, nuci, soiuri de pește gras;
• Vizitați regulat oftalmologul.

shutterstock_151506770

Dar ce este de făcut cu computerele, tabletele și celelalte chestii electronice? Acestea înrăutățesc vederea, nu?

Computerul, laptopul, televizorul sau tableta nu pot în sine sau prin radiația pe care o emit să înrăutățească vederea. La persoanele care petrec mult timp în fața ecranelor, vederea se înrăutățește din cauza încordării excesive a mușchilor oculari. Aceasta, la rândul său, se întâmplă din cauza iluminării incorecte a locului de muncă, a amplasării incorecte a ecranului și ignorarea celor mai simple sfaturi ale oftalmologilor, precum regula: 20/20/20. Aceasta din urmă înseamnă: la fiecare 20 de minute priviți în depărtare la cel puțin 20 de metri în fața voastră timp de minim 20 de secunde. Distanța dintre ochi până la ecran trebuie să fie de minim 25 de centimetri și ecranul trebuie să fie amplasat puțin mai jos de nivelul ochilor.

Eu trăiesc cu HIV: există pericolul să fiu afectat de boli oculare?

Dacă administrați corect și regulat tratamentul ARV și nivelul celulelor CD4 este mai mare de 250, atunci nu vă paște nici un pericol. Dacă însă imunitatea v-a scăzut sub acest nivel și continuă să cadă (deosebit de periculos pentru văz se consideră nivelul 50 CD4 și mai jos), fiți pregătiți de apariția infecțiilor oculare. Cea mai răspândită dintre acestea este citomegalovirusul. Dacă nu este tratat la timp, pe fundalul imunității scăzute, el poate provoca orbirea. De asemenea, văzul poate fi afectat de următoarele infecții oportuniste: virusul varicelei, virusului herpesului simplu, toxoplasmoza și sifilisul. În același timp, aceste maladii pot fi prevenite dacă veți fi atenți la simptomele organismului, veți face regulat analizele CD4 și bineînțeles dacă veți fi aderent la tratamentul antiretroviral.

Ați putea să ne explicați de ce toți oamenii în etate nu văd nimic fără ochelari? Și pe mine mă așteaptă același lucru?

În primul rând, nu toți. Persoanele cu vârsta de peste 50 de ani constituie în jur de 65 la sută din toți oamenii care suferă de dereglări ale văzului. Dacă vă așteaptă sau nu același lucru depinde de mulți factori, cei mai importanți dintre aceștia fiind diagnosticul precoce și tratamentul efectuat la timp. Rețineți că cele mai frecvente cauze ale dereglării văzului sunt: anomaliile de refracție necorectate (miopia, hipermetropia sau astigmatismul) – 43%, cataracta neoperată – 33% și glaucomul – 2%. Toate acestea pot fi tratate și prevenite dacă vă adresați în timp util la medic.

shutterstock_283471337

Cum pot să protejez vederea copiilor mei?

Pentru aceasta trebuie să respectați câteva reguli: în odaia copiilor întotdeauna trebuie să fie o iluminare bună. Jucăriile trebuie să fie mari și viu colorate. Culoarea jucăriilor, de asemenea, contează: în primele șase luni de viață culorile optimale sunt galben și verde, iar după aceasta, cu cât mai variate sunt culorile, cu atât mai bine. Pentru ca copilul să învețe să vadă corect, nu agățați în primele trei-patru luni în fața lui jucării la distanță mică (mai puțin de 40 cm.): copilul nu va putea examina bine jucăria, în schimb se creează riscul dezvoltării strabismului. Apoi, când copilul va mai crește, faceți tot posibilul pentru ca în loc de tabletă, laptop sau televizor copilul să petreacă timp în aer liber sau, cel puțin, să se joace în jocuri obișnuite și cu jucării obișnuite. Nu permiteți copilului să citească în transport, or, aceasta poate cauza înrăutățirea văzului. Atrageți atenția asupra comportamentului copilului în timpul lecturii sau vizionării televizorului: își mijește oare ochii și cât de jos se apleacă. Această vă va permite să depistați la timp problemele vederii și să începeți tratamentul acestora. Fiți atenți la alimentația copilului: aceasta trebuie să fie diversificată, iar partea fundamentală a acesteia trebuie să fie constituită din fructe și legume. Potrivit recomandărilor OMS, omul trebuie să consume pe zi minim 5 fructe și legume pentru a-și asigura organismul cu microelementele necesare și a reduce riscul numeroaselor maladii periculoase. Și, în sfârșit, un ultim aspect: dacă ați observat roșeața sau lăcrimarea ochilor copilului, nu încercați să îl tratați de sine stătător, ci adresați-vă neapărat la medicul oftalmolog.

Deși înțeleg că este o abatere de la subiect, câinii văd într-adevăr totul în alb-negru?

Mult timp s-a considerat că aceștia văd anume așa: într-o gamă alb-negru. Dar de fapt ei deosebesc culorile, dar nu așa cum o fac oamenii. Pentru câini este complicat să perceapă diferența dintre oranj și roșu, dintre culoarea galbenă și cea verde. În același timp, ei deosebesc până la 25 de nuanțe de gri, de aceea văd foarte bine pe întuneric. Se consideră că acuitatea vederii la câini este aproximativ de trei ori mai mică decât la om. Dacă ne-am propune să testăm văzul unui câine cu ajutorul unui tabel obișnuit de testare care se află pe peretele oculistului, atunci câinele, teoretic bineînțeles, ar distinge doar rândul al treilea. Amintim că o persoană cu vedere normală citește rândul al zecelea.

Comunitatea terapeutica in Moldova - Positivepeople.md