Potrivit comunicatului postat pe site-ul Organizației Mondiale a Sănătății, 40 la sută din persoanele care trăiesc cu HIV (ceea ce constituie peste 14 milioane!) nu-și cunosc statutul. O mare parte din această categorie sunt persoane expuse unui risc sporit de infectare cu HIV pentru care adresarea la serviciile corespunzătoare în vederea testării prezintă o dificultate.
Comunicatul oficial menționează că acoperirea cu serviciile de testare la HIV rămâne a fi la un nivel scăzut printre diferite grupuri ale populației. Astfel, spre exemplu, indicii de acoperire la nivel global cu servicii de testare, profilaxie și tratament HIV printre bărbați este mai scăzut decât printre femei. Dintre toate persoanele testate la HIV, doar 30 la sută sunt bărbați. În rezultat, bărbații cu HIV vor fi cu o probabilitate mai mică diagnosticați cu HIV și respectiv, mai puțin probabil, vor primi tratament antiretroviral și, în consecință, cu o mai mare probabilitate vor deceda din cauze asociate cu HIV decât femeile.
Nivelul testării rămâne a fi scăzut și printre ”grupurile-cheie ale populației” și partenerii acestora, în special printre bărbații care fac sex cu bărbații, lucrătorii sexului comercial, persoanele transgender, utilizatorii de droguri injectabile și persoanele deținute – toți aceștia constituie aproximativ 44 la sută din cele 1,9 milioane de cazuri noi de infectare înregistrate anual printre adulți.
Până la 70 la sută din partenerii persoanelor care trăiesc cu HIV sunt, de asemenea, HIV-pozitivi. În momentul de față, o mare parte dintre parteneri persoanelor cu HIV nu sunt testați.
În legătură cu cele expuse, OMS promovează și propagă activ autotestarea la HIV. ”Propunând autotestarea, noi le oferim astfel oamenilor posibilitatea de a-și afla statutul HIV, de a-și informa partenerii și de a le recomanda acestora să facă testarea”, consideră dr. Gottfried Hirnschal, directorul Departamentului OMS pentru HIV. ”Aceasta va determina creșterea numărului de persoane care își vor cunoaște statutul și în felul acesta vor putea să ia măsurile necesare în acest sens”.
În Republica Moldova testul la HIV (pe sânge) poate fi efectuat gratuit în cabinetele de consiliere și testare voluntară din orice spital raional din țară; în cabinetele de consiliere și testare voluntară din cadrul centrelor medicilor de familie din municipiile Chișinău și Bălți; precum și la Spitalul de Dermatologie și Maladii Comunicabile din Chișinău.
Testele rapide pe salivă pot fi solicitate în cadrul organizațiilor nonguvernamentale care activează în sfera HIV/SIDA, precum și în Centrele Sociale Regionale din țară (Chișinău, Comrat, Bălți, Tiraspol). Din luna mai curent, testele rapide pe salivă pot fi procurate în unele farmacii din țară.