img
Pacienții farmacoterapiei cu metadonă din Moldova vor primi medicamentul la domiciliu 24 Аprilie 2015

La 23 aprilie curent, în incinta Dispensarului Narcologic s-a desfășurat o masă rotundă în cadrul căreia reprezentanții organelor de ocrotire a normelor de drept, ai organizațiilor nonguvernamentale, precum și ai instituțiilor medicale s-au familiarizat cu protocolului de eliberare a metadonei la domiciliu, în cadrul programului de reducere a riscurilor care este implementat în Moldova din anul 2004.
Facilitatorul întrunirii a fost medicul psihiatru-narcolog Lilia Fiodorov, care a pregătit o prezentare tematică și a răspuns la toate întrebările referitoare la eliberarea metadonei la domiciliu în cadrul programului de farmacoterapie cu metadonă, care este o componentă a programului de reducere a riscurilor.

”Dacă pe parcursul a cel puțin patru luni de administrare persoana nu a avut observații, dacă nu au fost constatate tentative de scoatere abuzivă a metadonei, dacă testele la droguri sunt negative și pacientul are o stare stabilă și satisfăcătoare, la o comisie specială se ia decizia privind posibilitatea de a i se elibera pacientului respectiv medicamentul la domiciliu sau nu”, a explicat Lilia Fiodorov. ”În primul rând, membrii familiei trebuie să știe că persoana se află în program, deoarece atunci când va începe să aducă medicamentul acasă, trebuie să aibă un loc unde să îl păstreze. În al doilea rând, bineînțeles, pacientul trebuie să știe cum se administrează medicamentul, acest aspect este important. În prima lună pacientului o se permite să ia 2-3 doze, adică el vine 4-5 zile la noi, iar pentru zilele de odihnă îi dăm metadona acasă. Astfel, timp de o lună el se află în acest regim de administrare, după care facem testul la droguri pentru a exclude utilizarea suplimentară. Pe lângă aceasta, se face și un test la metadonă, pentru a ne convinge că persoana într-adevăr o administrează, dar nu o vinde. Dacă testele sunt satisfăcătoare, noi îi permitem pacientului să vină de 2 ori pe săptămână. Și următoarea etapă, cea finală – este adresarea o dată pe săptămână și eliberarea medicamentului pentru 6 zile.”

Pacienților cărora li se va elibera metadona la domiciliu, li se vor emite, de asemenea, niște cartele speciale în care se vor indica datele personale ale persoanei, doza lui zilnică, precum și cantitatea de substanță care i se eliberează la domiciliu.

În momentul de față în Moldova se află în programul de farmacoterapie cu metadonă 1180 de persoane. Medicamentul este administrat zilnic de 392 de persoane. Puncte de eliberare a metadonei activează în 14 penitenciare din Moldova, precum și în trei orașe – Chișinău, Bălți și Comrat.

Comunitatea terapeutica in Moldova - Positivepeople.md