img
„Părinți solidari” au transmis Guvernului o petiție care solicită redeschiderea grădinițelor 02 Iunie 2020

Fоtо: newsmaker.md

Peste 2600 de părinți au înaintat autorităților o petiție prin care cer redeschiderea grădinițelor sau adoptarea măsurilor de protecție socială pentru familiile cu copii preșcolari.

Petițiile au fost depuse către Comisia Națională Extraordinară pentru Sănătate Publică și Ministerului Educației, Culturii și Cercetării și vor fi transmise prin mail Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și Avocatului poporului pentru drepturile copilului.

Potrivit Alei Revenco, conducătoarea asociației „Părinți Solidari”, prin această petițe, inițiată săptămâna trecută, se cere soluționarea problemei cu care se confruntă părinții a circa 150 de mii de copii din cauza grădinițelor închise. În condițiile în care, din 4 mai, majoritatea persoanelor au fost chemate să iasă la locurile de muncă, la aproape o lună din acel moment nu a fost stabilită modalitatea funcționării instituțiilor de învățământ. „Statul nu ne-a dat o soluție ce facem cu copiii”, a declarat Ala Revenco.

Ala Revenco menționează că părinții au de ales, fie merg la muncă, fie renunță la muncă ca să aibă grijă de copii. Părinții sunt la limită, pentru că și-au epuizat toate concediile posibile, de odihnă, din cont propriu etc. Copiii sunt lăsați fie cu vecinii, bunicii sau frații mai mari.

Părinții susțin că înțeleg eventualele riscuri legate de deschiderea grădinițelor în condițiile epidemiologice, însă, potrivit lor, copiii sunt supuși riscului dublu atât timp cât părinții muncesc și pot contacta virusul, iar ei sunt în grija altor persoane.

Potrivit Alei Revenco, dacă autoritățile decid că, din motive epidemiologice, grădinițle nu pot fi deschise, solicitarea e să întreprindă măsuri de susținere socială, prin care părinții să fie asigurați cu o indemnizație ce cel puțin jumătate din salariul acestora și să fie adoptate măsuri legislative prin care ei să-și păstreze locul de muncă.

Una dintre mămici prezente la depunerea petiției a relatat că are doi copii care merg la grădiniță. Din 11 martie ei stau acasă. „După aproape trei luni de zile, eu nu știu când acești copii vor merge să socializeze”. O altă mamă și-a exprimat îngrijorarea că copiii sunt nevoiți să stea singuri acasă în timp ce părinții sunt la muncă. În aceste condiții, cum poate fi asigurată siguranța copiilor, se întreabă femeia. Ea spune că nici angajatorii nu sunt foarte receptivi la situația creată și nu admit lucrul la distanță.

Școlile și grădinițele din Republica Moldova au fost închise în data de 11 martie, din cauza riscului de răspândire a noului tip de coronavirus.

Sursa

Comunitatea terapeutica in Moldova - Positivepeople.md