img
Pensule, culori, două pânze. Atelierul de terapie prin artă ”Nu tăcerii! Nu violenței!” 13 Noiembrie 2016

Opt femei, două tablouri, emoții trăite în trecut și inspirație. Acestea au fost componentele atelierului de terapie prin artă, care s-a desfășurat vineri, 11 noiembrie, în studioul de artă ”Șapte Culori ale Fericirii”.

Câteva ore consecutiv femeile care trăiesc deschis cu HIV și au fost supuse violenței și-au materializat emoțiile pe pânză. Înainte de aceasta, fiecare dintre participantele atelierului de terapie prin artă și-a povestit istoria violenței trăite în trecut în cadrul unui cerc al sincerității, fără a-și ascunde emoțiile, trăirile și chiar lacrimile.

”Pe parcursul întregii vieții noi depozităm în noi un efect rezidual al violenței trăite cândva. Noi ne-am întâlnit astăzi aici pentru a clarifica ce putem face cu această stare de lucruri. Am înțeles pentru mine personal că ciclul violenței se încheie cu mama: dacă mama nu a soluționat această problemă, aceasta va apărea în viața copilului ei, iar apoi în viața copiilor acestuia și așa mai departe. Eu am reușit să depășesc violența în propria mea viață, iar acum caut o modalitate de a-mi ajuta copiii să facă la fel, întrucât ei sunt, într-o măsură sau alta, schilodiți de trecut. Eu știu că se poate face față violenței și dacă nu poți să o înfrunți de una singură, îți va veni neapărat cineva în ajutor”, a mărturisit Natalia Palamari, una dintre participantele atelierului de terapie prin artă.

Tablourile neobișnuite și expresive care au fost produsul câtorva ore de muncă intensă vor fi prezentate în scurt timp în cadrul unei expoziții de caritate cu vânzare, iar banii colectații vor fi transferați în fondul campaniei ”Faptele bune au culoare”, care acordă suport gravidelor și mamelor HIV-pozitive.

img_9693

img_9768

”În acest an am optat pentru o abordare mai creativă pentru desfășurarea campaniei ”Violența nu are justificare!”, o abordare orientată pe femeile înseși. În timpul cercului de sinceritate am urmărit felul în care femeile primeau vindecare interioară și eliberare de rănile sufletești. Pentru mine acesta este cel mai important aspect, și anume femeia să fie psihologic sănătoasă, să fie în stare să poarte în sine și să împartă cu alții un spirit pozitiv. Or, o va putea face doar atunci când lumea ei interioară va fi una pozitivă. Atelierul de terapie prin artă care s-a desfășurat astăzi a ajutat femeile să devină mai sigure, mai determinate, mai ferme în intențiile lor”, a menționat Irina Belevțova, liderul Comunității femeilor care trăiesc și sunt vulnerabile la HIV; reprezentanta Rețelei eurasiatice a femeilor care trăiesc cu HIVSIDA în Moldova și a A.O. ”Mamele pentru Viață”.

”Femeia care a fost supusă violenței trebuie să vorbească despre aceasta. Nu trebuie să-i fie frică de condamnarea celor din jur și de sentimentul vinovăției. Este foarte greu să trăiești cu această durere, dar totuși trebuie să o depășești și să te eliberezi de ea. Nu trebuie să rămâi singură cu problema, trebuie să ceri ajutor, fiindcă întotdeauna se vor găsi oameni receptivi la durerea ta”, a adăugat Svetlana Lebedeva, una dintre participantele atelierului de terapie prin artă.

Aproape toate femeile au participat la un asemenea atelier de terapie prin artă pentru prima dată. Cu toate acestea, fiecare dintre ele a reușit să-și exprime individualitatea și să descopere în sine noi capacități și talente.

img_9834

img_9815

img_9897

img_9887

img_9876

”Noi trăim în această lume împreună, unul lângă celălalt, și nu trebuie să-i judecăm, să-i condamnăm pe cei care au fost supuși violenței. Femeile care se află astăzi aici s-au confruntat cu violența în virtutea unui anumit concurs de împrejurări, dar cu toate acestea, viața merge mai departe! Ele sunt niște persoane minunate, cumsecade, demne, care au nevoie de suport, compasiune, fiindcă ele își doresc ceea ce dorim fiecare dintre noi – să trăiască, să iubească, să picteze. Ele au un mare potențial și o dorință nestăvilită de viață, iar acestea sunt lucruri inestimabile”, a conchis Inga Orehova, pictor, psiholog, proprietara studioului de artă ”Șapte Culori ale Fericirii”.

Campania ”Violența nu are justificare!” se desfășoară perioada 11-25 noiembrie în șase regiuni din Moldova, cu suportul următoarelor organizații: A.O. ”Inițiativa Pozitivă” (Chișinău), CI ”Zdorovoe Budushee” (Tiraspol), Centrul Social Regional pentru persoanele care trăiesc cu HIV ”Împreună pentru Viață” (Comrat), ”Pas cu Pas regiunea Sud” (Cahul), ”Miloserdie” (Tighina), A.O. ”Respirația a doua” (Bălți), Centrul Social Regional pentru persoanele care trăiesc cu HIV ”Viață cu Speranță” (Bălți).

 

Organizatori: Comunitatea femeilor care trăiesc și vulnerabile la HIV; Asociația Obștească ”Inițiativa Pozitivă”.

Cu sprijinul financiar: UN Women Moldova, Rețeaua eurasiatică a femeilor care trăiesc cu HIV/SIDA, Centrul PAS.

Comunitatea terapeutica in Moldova - Positivepeople.md