img
Poliția, medicii și ONG: combaterea răspândirii HIV, tuberculozei și COVID-19 23 Iulie 2021

Pe 21 iulie 2021 în incinta Comunității Terapeutice pentru consumatorii de droguri aflați în programul de reabilitare din satul Beriozchi, Anenii Noi, s-a desfășurat ședința grupului de lucru privind pilotarea schemelor de referire de poliție la ONG-uri a persoanelor din grupurile cu risc sporit de infectare cu HIV, în special a persoanelor utilizatoare de droguri, lucrătorilor sexuali și bărbaților care practică sex cu bărbații.

Procesul de pilotare are drept scop interacțiunea organelor de drept cu ONG-uri și servicii medicale relevante în vederea prevenirii răspândirii bolilor infecțioase, precum HIV/SIDA, tuberculoză (TB), COVID-19.

La eveniment au participat polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Centru, de la Direcția Antidrog și de la Inspectoratul Național de Securitate Publică, precum și reprezentanții ONG-urilor „Inițiativa Pozitivă”, „AFI”, „Genderdoc-M”, medicii de la Dispensarul Republican de Narcologie, reprezentanții Programului Național de Răspuns în Tuberculoză și ai direcției asistență socială Centru.

Participanții la eveniment au avut posibilitatea de a interacționa cu rezidenții Comunității Terapeutice „Inițiativa Pozitivă”, a face cunoștință cu serviciile de reabilitare a consumatorilor de droguri și a se familiariza cu activitățile oferite în cadrul instituției.

Ina Tcaci, coordonator de Programe în cadrul Agenției Națiunilor Unite pentru Combaterea Drogurilor și Criminalității în Moldova (UNODC) a discutat cu toți cei prezenți la eveniment despre Planul comun de implementare a acțiunilor de profilaxie HIV, TB, COVID-19 în grupurile cu risc sporit de infectare pentru perioada iunie 2021 – iunie 2022. Astfel, au fost analizate acțiunile planificate, instituțiile responsabile, termenii de realizare și indicatorii de progres în vederea implementării activităților în cadrul pilotării schemelor de referire de la polițe către ONG-uri și servicii medico-sociale.

Pilotarea schemelor de referire se realizează în cadrul Programului comun al ONU „Consolidarea drepturilor omului pe ambele maluri ale Nistrului”, cu sprijinul financiar al Ambasadei Suediei în Republica Moldova.

Acest eveniment este, de asemenea, o continuare logică a cooperării noastre cu PNUD Moldova, în cadrul căreia a fost elaborată și lansată aplicația mobilă "Police Assistant", concepută pentru a ajuta colaboratorii de poliție să ofere asistență persoanelor care aparțin unor grupuri-cheie vulnerabile la HIV.

 

Sursa

Comunitatea terapeutica in Moldova - Positivepeople.md