img
Primele date ale sistemului inovațional REAct au fost prezentate la o conferință online 14 Decembrie 2020

Miercuri, 9 decembrie 2020, în ajunul Zilei Internaționale a Drepturilor Omului, a avut loc o conferință online pe tema respectării drepturilor omului în timpul pandemiei COVID-19. La acest eveniment, au fost prezentate pentru prima oară date privind analiza încălcărilor colectate pe parcursul anului în Georgia, Moldova, Kârgâzstan, Tadjikistan și Ucraina, prin intermediul instrumentului inovațional REAct. La întâlnirea organizată de „Alianța pentru Sănătate Publică”, au participat reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale, structurilor de stat și experți internaționali în domeniul drepturilor omului.

REAct este un instrument unic pentru monitorizarea încălcărilor drepturilor populațiilor cheie vulnerabile la HIV și tuberculoză, care permite reacționarea la acestea și protejarea drepturilor acestor persoane în timp util. la conferință au fost prezentate 1763 de cazuri, adică solicitări din partea reprezentanților grupurilor cheie, înregistrate cu ajutorul sistemului REAct. Printre principalele încălcări conform datelor colectate, s-au constatat:

  • discriminare, acțiuni ilegale, violență din partea organelor de drept (45% din cazuri)
  • refuzul accesului la servicii medicale, divulgarea datelor medicale și stigmatizarea din partea lucrătorilor din domeniul sănătății (26%)
  • violență fizică a femeilor atât de către parteneri sexuali și rude, cât și de către ofițeri de poliție (20%).

Participanții evenimentului au menționat eficacitatea sistemului REAct și au decis să îl folosească în continuare. La momentul actual, acest instrument este implementat cu succes de 14 organizații neguvernamentale din Georgia, Moldova, Kârgâzstan, Tadjikistan și Ucraina, acoperind 28 de orașe din Europa de Est și Asia Centrală. Partenerii proiectului, de asemenea, oferă asistență socială, consiliere juridică beneficiarilor și ajută la soluționarea cazurilor de încălcare a drepturilor acestora.

Sistemul REAct este implementat în Republica Moldova de către A.O. „InițiativaPozitivă” în cooperare cu organizațiile partenere ale societății civile în cadrul proiectului regional „Sustenabilitatea serviciilor pentru populațiile cheie din regiunea Europei de Est și Asia Centrală” (#SoS_project), implementat împreună cu „Alianța pentru Sănătate Publică”, Ucraina, și finanțat de Fondul Global pentru combaterea SIDA, tuberculozei și malariei.

Comunitatea terapeutica in Moldova - Positivepeople.md