Organizatori: A.O. ”Inițiativa Pozitivă”, A.O. ”Uniunea pentru Prevenirea HIV și Reducerea Riscurilor” (UORN), CI ”Zdorovoe Budushee”, UNODC, UNAIDS și organizația sportivă ”Sporter”.
Sub egida: Comisiei Naționale ANTIGROG.
În parteneriat cu: Ministerul Sănătății; Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Ministerul Justiției, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul tineretului și sportului, Ministerul Educaţiei, Biroul de probațiune, Departamentul instituțiilor penitenciare, Inspectoratul general al poliției.
Perioada desfășurării: 26 iunie – 26 iulie 2016.
În anul 1987, Adunarea Generală a ONU a hotărât să marcheze anual, pe data de 26 iunie, Ziua Internațională de Combatere a Abuzului şi Traficului Ilicit de Droguri, ca expresie a determinării sale de a-și consolida activitatea și cooperarea în scopul creării unei societăți libere de abuzul de droguri. În acest an, Asociația Obștească ”Inițiativa Pozitivă”, ”Uniunea pentru Prevenirea HIV și Reducerea Riscurilor” (UORN), CI ”Zdorovoe Budushee”, UNODC, UNAIDS și organizația sportivă ”Sporter” și-au conjugat eforturile pentru a planifica și organiza un șir de evenimente prilejuite de Ziua Internațională de Combatere a Abuzului şi Traficului Ilicit de Droguri.
Conceptul campaniei ”Împreună pentru viață”, evenimentele din cadrul campaniei, precum și planul de realizare a acestora au fost coordonate și implementate prin eforturile conjugate ale partenerilor pe întreg teritoriul Republicii Moldova, și anume la Chișinău, Bălți, Râbnița, Tiraspol, Tighina, Comrat, Cahul, Orhei.
Scopul și obiectivele campaniei
Scopul principal al campaniei ”Împreună pentru viață” este consolidarea eforturilor tuturor partenerilor interesați pentru soluționarea eficientă a problemelor și aspectelor legate de consumul şi traficul ilicit de droguri.
Obiectivele campaniei:
1. Sporirea gradului de informare a populației generale privind aspectele legate de prevenire, tratament, îngrijire și suport în contextul consumului de droguri, precum și cultivarea unei atitudini tolerante, nediscriminatorii față de persoanele utilizatoare de droguri.
2. Ridicarea nivelului de interacțiune eficientă și consolidarea parteneriatului între autoritățile de resort și părțile interesate.
3. Implicarea comunității persoanelor care utilizează droguri în procesul de luare a deciziilor legate de consumul și traficului ilicit de droguri.
Mai detaliat despre ceea ce am reușit să realizăm
Maratonul ”Împreună pentru viață”
Peste 1500 de persoane, pe întreg teritoriul Moldovei, au participat la maratonul ”Împreună pentru viață” pe data de 26 iunie, Ziua Mondială de combatere a consumului și traficului ilicit de droguri. Maratonul s-a desfășurat la Chișinău, Orhei, Bălți, Comrat, Cahul, Tiraspol, Râbnița, Tighina.
În premieră, reprezentanții sectorului nonguvernamental, instituțiilor de stat, Inspectoratului General de Poliție, ai agențiilor ONU și altor structuri au participat în cadrul unui maraton care și-a propus să sensibilizeze publicul larg și să parcurgă o distanță simbolică în semn de conjugare și consolidare a eforturilor în lupta cu consumul și traficul ilicit de droguri.
La maraton au participat toți doritorii, care în felul acesta și-au exprimat solidaritatea în lupta cu problema comună a consumului și traficului ilicit de droguri. Fiecare participant a primit în dar un tricou, o brățară și o insignă cu simbolica campaniei.
La Chișinău, înainte de startul maratonului, a avut loc un briefing pentru jurnaliști la care au participat: Ivan Florean, viceministrul Tineretului și Sportului; Liliana Iașan, viceministrul Sănătății; Dorin Purice, viceministrul Afacerilor Interne; Viorica Dumbrăveanu, viceministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei; Viorel Soltan, directorul Centrului PAS; Ina Tcaci, coordonator UNODC Moldova; Igor Guja, directorul Departamentului Instituțiilor Penitenciare.
După încheierea cursei, participanții au avut ocazia să-și încerce norocul la o loterie, câștigătorii căreia au primit cadouri de preț din partea sponsorilor.
City-quest pentru deținuții IP nr.4 Cricova
Peste 30 de deținuți ai instituției penitenciare nr.4 din Cricova au participat pe data de 29 iunie curent la jocul intelectual city-quest, organizat în cadrul campaniei ”Împreună pentru viață”. Jocul a fost organizat de către Asociația Obștească ”Inițiativa Pozitivă” și ”Viața Nouă”, în parteneriat cu Departamentul instituțiilor penitenciare. Timp de câteva ore, șase echipe constituite din deținuți au dezlegat rebusuri, au soluționat probleme logice, au răspuns la întrebările concursului intelectual. În același timp, ceilalți deținuți, precum și colaboratorii penitenciarului au susținut participanții în calitate de suporteri.
Printre cei 871 de deținuți care își ispășesc în momentul de față pedeapsa în IP nr.4 din Cricova, în jur de 35 de persoane sunt afectate de problema consumului de substanțe psihoactive. Mai mult de 17 dintre aceștia frecventează cu regularitate grupurile de suport reciproc, organizate de Asociația Obștească ”Viața Nouă”. Evenimentul și-a propus să ridice nivelul de informare a deținuților privind modul sănătos de viață, programele de reducere a riscurilor și, de asemenea, privind riscurile și consecințele utilizării de droguri.
Seria meselor rotunde, ședințelor de lucru și a training-urilor
Pe parcursul unei luni, la Chișinău, Orhei, Soroca, Ungheni, Bălți, Edineț, Briceni, Fălești, Sângerei, Florești, Dondușeni, Tiraspol și Cahul s-au desfășurat mese rotunde, ședințe de lucru și training-uri de instruire cu participarea colaboratorilor poliției, ai sistemului penitenciar și organizațiilor neguvernamentale. Scopul acestor evenimente a fost conjugarea eforturilor pentru soluționarea problemelor legate de utilizarea și traficul ilicit de droguri.
Printre subiectele discutate în cadrul acestor întruniri s-au numărat cauzele adicției, formele de tratament ale dependențelor (farmacoterapia cu metadonă, reabilitarea în baza comunităților terapeutice, suportul psihosocial), programele de reducere a riscurilor, resocializarea foștilor utilizatori, dezincriminarea problemei, importanța unei atitudini umane față de utilizatori etc.
În felul acesta am reușit să acoperim în jur de 600 de persoane.
Mediatizarea campaniei
Pentru a asigura o acoperire și o mediatizare cât mai amplă a evenimentelor organizate în cadrul campaniei, au fost implicate în calitate de parteneri-media mari companii media din Moldova, și anume Simpals, allmoldova, locals, TV7, Europa Liberă, RTR Moldova și Moldova Sport.
În loc de încheiere
Potrivit estimărilor specialiștilor, peste 30 000 de persoane în Moldova sunt utilizatori de droguri. Fiecare dintre ei are nevoie de ajutor, sprijin și acceptare. Fiecare are șansa la o viață sănătoasă și lucidă. Fiecare dispune de aceleași drepturi ca și oricare altă persoană. Doar prin eforturi conjugate vom reuși să combatem epidemia utilizării și traficului ilicit de substanțe psihoactive. Doar împreună vom reuși să-i ajutăm pe foștii utilizatori să înceapă o viață nouă, iar pe acei care au învins boala – să rămână cât mai mult în starea de trezie. Or, problema consumului și traficului ilicit de droguri este una comună, împotriva căreia trebuie să luptăm coordonat și prin eforturi conjugate.
Campania ”Împreună pentru viață” a fost organizată:
Organizatori: A.O. ”Inițiativa Pozitivă”, A.O. ”Uniunea pentru Prevenirea HIV și Reducerea Riscurilor” (UORN), CI ”Zdorovoe Budushee”, UNODC, UNAIDS și organizația sportivă ”Sporter”.
Cu susținerea: A.B. ”Miloserdie” (Bender), CI ”Triniti” (Râbnița), A.O. ”Tochka opori” (Tiraspol), A.O. ”Pas cu pas regiunea Sud” (Cahul), A.O. ”Centrul Regional pentru Politici Comunitare” (Chișinău, Orhei), A.O. ”Mamele pentru Viață” (Chișinău), A.O. ”Viața Nouă” (Chișinău), A.O. ”Generația cu Inițiativă”, A.O. ”Adolescentul” (Orhei), A.O. ”Tinerii pentru Dreptul la Viață” (Bălți), A.O. ”Respirația a doua” (Bălți), CSR ”Renașterea” (Chișinău), CSR ”Viața cu speranța” (Bălți), CSR ”Împreună pentru Viață” (Comrat), CSR pentru PTH (Tiraspol), A.O. ”Credința” (Chișinău), Primăria mun. Bălți.
Cu suportul financiar al: Centrului PAS (grantul Fondului Global), Ambasadei Suediei în Moldova și Agențiilor ONU în Moldova.
Parteneri media: Simpals, TB7, allmoldova, Locals, Europa Libera, РТР Молдова, Moldova Sport.
Sponsori: SRL ”Apă Bună”, rețeaua farmaciilor ”FELICIA”, magazinul de mărfuri sportive ”Х-Style”, firma de produse cosmetice ”MariGold”, firma ”GIANT”, SRL ”ALVIA GRUP”.
Raportul în format PDF poate fi accesat aici: