Ajutor in reabilitarea narcomaniei si alcoolismului in Moldova
„Am găsit droguri la fiul sau fiica mea, ce să fac?; Ce ar trebui să fac dacă fiica sau fiul meu consumă droguri?; Cum se procedez dacă soțul suferă de alcoolism?" - sunt întrebări destul de frecvente adresate de persoanele care doresc să ajute rudele și prietenii care au nevoie de tratament de dependența de droguri și dependența de alcool.
Comunitatea Terapeutică „Inițiativă Pozitivă” –
este un loc unde pot ajuta în tratarea narcomaniei și alcoolismului în Moldova.
Comunitatea Terapeutică „Inițiativa Pozitivă” din Anenii Noi desfășoară reabilitare dependenței de droguri și de alcool din 2005.
Aceasta este un centru de reabilitare acreditat pentru tratamentul dependențelor chimice (dependența de droguri și dependența de alcool), cu personal experimentat și unica în Moldova abordare integrată. Comunitatea Terapeutică este un centru un centrul narcologic situat lângă Chișinău, care cu adevărat îi ajută pe oameni dependenți de droguri să revină la o viață sănătoasă!
Teritoriul Comunităţii Terapeutice
Reabilitarea de la narcomanie si alcoolism in Chisinau Comunitatea Terapeutică „Inițiativa Pozitivă” este un tratament care se desfășoară conform metodologiei noastre, elaborate în baza multor ani de experiență, ținând cont de cele mai bune practici internaționale.
Unicitatea tratamentului constă în faptul că rolul principal nu îl joacă angajații (consultant „de la egal la egal”, manager de caz, psiholog, asistent social, jurist), ci însăși rezidenții comunității și recuperarea are loc la nivel fizic, psihologic, social și spiritual.
Succesul și nivelul ridicat de remisie al beneficiarilor noștri este rezultatul utilizării modelului de comunitate terapeutică(CT), cu o combinație de interacțiuni individuale și de grup cu specialiștii noștri. Noi cunoaștem răspunsul la întrebarea: „Cum se vindecă alcoolismul și dependența de droguri în Moldova?”
Povestea lui Maxim, unui (deja fost) dependent de droguri care a trecut tratament în Comunitatea Terapeutică din Moldova
Dependenta de alcool sau droguri in Moldova este o problemă complexă și soluția ei trebuie să fie, de asemenea, complexă. În acest sens, modelul comunității terapeutice este recunoscut ca fiind cel mai bun din lume și oferă astăzi cele mai bune rezultate de recuperare. Comunitatea Terapeutică „Inițiativa Pozitivă” funcționează în conformitate cu metodologia elaborată de experții noștri, aplicând cele mai bune practici și instrumente și respectând standardele naționale de prestare de servicii calitative de reabilitare pentru consumatorii de substanțe psiho-active (droguri). Pentru noi, ajutor pentru dependentii de droguri sau alcool in Chisinau - nu este pur și simplu lucru, ci o dorință de a scoate oamenii din dependența în care eram noi înșine și care am învins!
Asociația Obștească „Inițiativa Pozitivă” este singura organizație din Moldova care aplică o abordare integrată a tratamentului dependențelor chimice. Aceasta înseamnă că noi oferim o gamă completă de servicii în toate etapele tratamentului:
- Centru de zi (tratament ambulatoriu și pregătire pentru reabilitarea staționară);
- Comunitate terapeutică (parcurgerea programului de reabilitare);
- Centru de cazare temporară (program de adaptare și integrare în societate).
Certificate de acreditare a activităților noastre
Programul de reabilitare include o serie de activități care vizează schimbări cognitiv-comportamentale pentru restabilirea personalității:
- grupe în baza programului de 12 pași;
- grupe de ajutor reciproc;
- activități cultural-educaționale;
- grupe informative;
- educație moral-spirituală;
- instruire în acțiune;
- activități recreaționale comune;
- cercul sincerității.
De asemenea, consultații ale diferiților specialiști:
- consultant „de la egal la egal”;
- manager de caz;
- psiholog;
- asistent social;
- jurist (dacă este necesar).
Programul de reabilitare în comunitatea terapeutică are următoarele obiective și direcții principale:
- conștientizarea, recunoașterea și înțelegerea clară a naturii dependenței sale;
- identificarea cauzei comportamentului adictiv;
- găsirea mecanismelor corespunzătoare pentru a depăși dependența;
- obținerea abilităților necesare pentru o viață în sobrietate;
- elaborarea și respectarea unui plan de menținere a sobrietății.
Interiorul Comunităţii Terapeutice
Programul de reabilitare dependenței de droguri sau alcool durează nouă luni. El este compus din trei etape, fiecare având rolul său.
1. Primul curs al programului durează trei luni. Sarcinile rezidenților din primul curs includ dezvoltarea de practici comportamentale care corespund regulilor și principiilor Comunităţii Terapeutice (CT), precum și respectarea deplină a orarului și implicarea în responsabilitățile distribuite, formarea unei poziții și abilităților care permit utilizarea eficientă a tuturor instrumentelor existente în procesul de reabilitare. În decursul acestei perioade, rezidentul din primul curs lucrează intens cu managerul său de caz conform planului individual.
Între primul și al doilea curs se face o pauză și rezidentului i se acordă un scurt concediu în afara comunității terapeutice. Pauza durează trei zile și scopul său este ca persoana să-și reînnoiască motivația, să-și revizuiască principiile și să poată iniția o nouă etapă cu sarcini, gânduri și obiective noi.
2. Al doilea curs este diferit de primul. Ținând cont de principiile și regulile comunității terapeutice, rezidentul din al doilea curs, pe lângă faptul că își îndeplinește calitativ responsabilitățile care îi sunt atribuite în cadrul programului și al distribuției sarcinilor, participă activ la toate activitățile de grup și individuale, înțelegând valoarea dezvoltării continue și realizând faptul că comportamentul său este un exemplu pentru alți rezidenți. De regulă, la această etapă de reabilitare, se formează responsabilitatea și angajamentul într-un anumit domeniu de activitate a comunității terapeutice, rezidentul din al doilea curs asumându-și responsabilitatea pentru întreținerea și dezvoltarea acestuia. Această perioadă durează trei luni.
3. Perioada de adaptare constă în reintegrarea treptată a rezidentului în societate. Aceasta este perioada în care rezidentul învață să aplice noile principii și abilități în afara centrului de reabilitare. În această perioadă, rezidentul se află o săptămână la Chișinău, locuind în centrul temporar de cazare al organizației, o săptămână în Comunitatea Terapeutică „Inițiativa Pozitivă” din Anenii Noi. În afară de principalele responsabilități care se aplică rezidenților primului si al doilea curs, rezidenții din perioada de adaptare, realizând importanța modelării corecte a comportamentului lor și măsura deplină a responsabilității pentru acesta, ca fiind o resursă pentru influențarea alegerii altor rezidenți, îndeplinesc sarcina de a asistenta angajații.
Principala responsabilitate a rezidenților din perioada de adaptare este de a contribui la activitatea comunității terapeutice prin crearea unui mediu care să permită tuturor rezidenților să respecte și să aplice regulile și principiile sale. Etapa de adaptare oferă mai multe oportunități de dezvoltare personală, inclusiv implicarea în activitățile organizației și efectuarea unor lucrări de termen scurt. Această perioadă la fel durează trei luni.
De asemenea, va puteti familiariza cu alte servicii, inclusiv:
- Testarea rapida la HIV
- Ajutor social si psihologic in penitenciar
- Suport psihologic si social pentru persoanele cu HIV
- Programul de reducerea efectelor nocive ale drogurilor si alcoolului
- Consultanta juridica pentru protejarea drepturilor persoanelor cu HIV
Comunitatea terapeutica in Moldova – Positivepeople.md
Activități din CT care vizează ajutorarea dependenților de droguri
Din 2005 până în prezent, 550 de persoane au beneficiat de serviciile de reabilitare în cadrul Comunității Terapeutice, dintre care:
- 79 de persoane au creat și restabilit familii;
- 32 - au creat o afacere și sunt antreprenori de succes;
- 63 - sunt voluntari în AO „Inițiativa Pozitivă” și au o poziție socială activă în societate.
Pastuhov Evghenii:
„Comunitatea Terapeutică este locul în care începi să trăiești cu adevărat și să te bucuri de viață.”
Hamuleac Vasilii:
„În acest loc am învățat să fiu eu însumi și să mă bucur de lucruri simple.”
Gâncu Pavel:
„Comunitatea Terapeutică este cel mai bun loc pentru a lucra asupra ta.”
1) Este posibil de vizitat rudele și prietenii care parcurg programul de reabilitare?
Stabilitatea emoțională persoanei care parcurge programul de reabilitare este foarte importantă pentru noi. Orice informație - pozitivă sau negativă - poate duce la o tulburare emoțională. Din acest motiv, noi analizăm fiecare situație în mod individual.
2) Programul include un tratament medicamentos?
Programul de reabilitare nu include un tratament medicamentos, el se bazează pe sprijin psihosocial, deși noi putem asista în trecerea detoxifierii în dispensarul narcologic republican înainte de începerea reabilitării. Excepții constituie cazurile în care un rezident are boli cronice care necesită un tratament medicamentos prescris de medic, conform căruia o persoană poate combina activitatea din comunitatea terapeutică și sprijinul psihosocial.
3) Care este orarul zilnic în comunitatea terapeutică?
În Comunitatea Terapeutică este respectat cu strictețe orarul zilnic, care include activități de grup, instruire în acțiune, dezvoltare individuală, consultări cu specialiști și timp personal. În weekend, mai mult timp este dedicat activităților recreaționale.
4) Sportul este inclus în programul de reabilitare?
Gimnastica matinală face parte din orarul zilnic. De asemenea, periodic se organizează evenimente sportive în aer liber. Fiecare rezident are posibilitatea să acorde atenție culturii sportive în timpul liber.
5) Cât costă serviciile de reabilitare?
Plata lunara – 12000 lei. Reabilitarea constă din trei cursuri de trei luni fiecare.
6) Care este garanția unei reabilitări reușite?
Dependența de substanțe psiho-active este o boală cronică care necesită o motivație înaltă pentru recuperare și menținere a remisiei. Responsabilitatea pentru recuperare revine nu numai programului de reabilitare, ci și rezidentului însuși, precum și familiei și prietenilor săi. În cazul unei interacțiuni armonioase a tuturor acestor factori, acest lucru va duce cu siguranță la un rezultat de succes.
Vladimir Gaiț, director general Bertam Grup S.R.L.
„Cred că pentru o schimbare radicală a personalității trebuie să intri într-o atmosferă în care toate condițiile te vor ajuta să te schimbi și să devii o persoană diferită.
Comunitatea Terapeutică este anume acel loc unic în care a fost creată această atmosferă favorabilă pentru schimbare."
Rhodey Yates, fostul președinte al Federației Europene a Comunităților Terapeutice
„În 2016, am avut onoarea să fiu invitat la Initiativa Pozitivă pentru a mă întâlni cu personalul și rezidenții. Mi-a plăcut să petrec timp cu ei în această comunitate optimistă, pozitivă și grijulie, pasionată de munca lor comună. În urma acestei vizite, Initiativa Pozitivă a devenit un membru binevenit și respectat al Federației Europene a Comunităților Terapeutice - familia noastră de comunități terapeutice."
Persoana de contact: Vladimir Dodon (Coordonator)
Adresa: Moldova, raionul Anenii Noi, satul Berezchi, str. Păcii, 98
Tel.: +37369301240
E-mail: [email protected]
Pagina de Facebook: Comunitatea terapeutica in Moldova "Inițiativa Pozitiva"
Parteneri