img
6 mituri despre candidoză, tratament și căile de transmitere 01 Оctombrie 2014

Aproape 70% din femeile de pe Terra au suferit de candidoză cel puțin o dată în viață. Fiecare a doua din numărul acestora s-a confruntat cu candidoza de câteva ori, iar la 5% din femei aceasta a dobândit un caracter cronic. În pofida acestor date statistice deloc îmbucurătoare, vom ruga bărbații să rămână totuși în fața computerului, pentru că candidoza este actuală pentru toți, indiferent de vârstă și sex. Deci, 6 mituri despre candidoză de care trebuie să vă debarasați, însoțite de explicații și argumente.

De cele mai multe ori candidoza apare din cauza disbacteriozei provocate de administrarea antibioticilor.

Pentru început să punem o dată pentru totdeauna toate punctele pe ”i” și să uităm pentru totdeauna acest cuvânt înfricoșător ”disbacterioză”. O asemenea boală nu există. Există gastrită, ulcer gastric și duodenal, sindromul cronic de colon iritabil, refluxul gastroesofagian, intoleranța la lactoză sau gluten și așa mai departe. Dar disbacterioza nu există!

somg6b

În ceea ce privește factorii care pot provoca candidoza. Vă prezint o listă întreagă: infecția vaginală; diabetul zaharat, administrarea diverselor medicamente antibacteriene, glucocorticoizilor, dușurile vaginale frecvente; utilizarea incorectă a tampoanelor și absorbantelor igienice; lenjerie intimă incorectă (din materiale artificiale, tanga); prezervative spermicide; eczeme vaginale, aplicarea îndelungată a dispozitivului intrauterin; schimbările hormonale în timpul ciclului menstrual, sarcinii, administrării contraceptivelor orale; utilizarea frecventă a spray-urilor intime și deodorantelor; imunitatea slăbită (stresuri frecvente, alimentație incorectă, administrarea imunosupresoarelor, cursurile de chimio sau radioterapie, infecția HIV).

Și în sfârșit, cel mai important – candidoza este provocată de ciuperci fungice gen Candida, și nicidecum de hipotermie, sexul neprotejat sau altceva de felul acesta. În general, în organismul uman parazitează 5 tipuri de aceste ciuperci – C.albicans, C.tropicalis, C.krusei, C.glabrata, С.parapsilosis. Cauza candidozei urogenitale în 80-90% din cazuri este Candida albicans, iar în restul cazurilor (10-20%) – alte tipuri, mai ales, C.glabrata.

Candidoza nu trebuie tratată neapărat cu medicamente costisitoare. Pentru aceasta se poate folosi un decoct obișnuit de mușețel, iar dacă simptomele nu sunt pronunțate, candidoza nu trebuie neapărat tratată – ea va trece de la sine.

Candidoza nu va trece de la sine, adică simptomele s-ar putea atenua sau dispărea temporar, dar în acest timp ciuperca se va înmulți progresiv. Da, unele remedii tradiționale precum sunt dușurile vaginale sau spălarea cu decoct de ierburi ar putea ușura mâncărimea sau alte simptome neplăcute, însă nici un remediu de felul acesta nu este în stare să distrugă ciuperca care deja a pătruns în rezervoarele naturale (intestine, cavitatea bucală).

De asemenea, este important să nu ne tratăm de sine stătător cu medicamente care i-au ajutat, de exemplu, prietenei / vecinei / colegei sau pe care vi le-a prescris medicul data trecută. Or, în organismul nostru se poate dezvolta rezistența la medicamente antifungice astfel încât medicamentele cu care ați tratat candidoza data trecută de data aceasta s-ar putea să fie ineficiente.
În ceea ce ține de întrebarea ”să mă adresez sau nu medicului”, bineînțeles că este mai bine să mergeți la medic și să faceți analize, pentru că adesea sub masca candidozei se pot ascunde boli periculoase precum tricomonaza, micoplasmoza și altele.

Candidoza este absolut inofensivă, este ceva asemănător răcelii. Ce mare lucru dacă este, că doar nu e cancer!

main19067460_186c41e51ccee65ec6c5efd53c46fb9d

Într-adevăr, nu există nicio legătură între candidoza și cancerul uterin. Totuși candidoza netratată poate evolua într-o formă cronică și, în consecință, poate provoca stări depresive și probleme grave în viața sexuală. Mai mult decât atât, candidoza cronică poate cauza cistita candidozică și, rareori, cervicita candidozică și salpingita (afectarea fungică a trompelor uterine și a uterului). Candidoza din timpul sarcinii poate cauza complicații, inclusiv dezvoltarea altor infecții pe fundalul celor existente, precum și infectarea copilului la naștere.

Persoanele care trăiesc cu HIV trebuie să fie deosebit de atente la simptomele organismului, întrucât ele sunt supuse riscului de a se infecta de candidoză, atât vaginală, cât și orală, într-o măsură mai mare. Acest risc este deosebit de înalt la persoanele cu HIV ale căror celule CD4 se află sub nivelul de 200 celule/ml. Pe lângă candidoză, la persoanele care trăiesc cu HIV, pe parcursul întregii vieții persistă riscul înalt de a se îmbolnăvi de una din cele peste 20 de infecții oportuniste fundamentale. Cum putem reduce la minim acest risc? Fiind aderent la tratamentul antiretroviral (dacă acesta a fost prescris), ducând un mod sănătos de viață și urmărind simptomele organismului.

Candidoza vaginală nu poate apărea la persoanele care nu au viață sexuală, aceasta este imposibil.

denervacia-chlena

Ba este foarte posibil, deoarece însăși ciuperca Candida trăiește în toate mucoasele noastre permanent, și nu doar în perioada infectării cu candidoză. Pur și simpli unii factori provoacă reproducerea ciupercii și anume atunci începe candidoza. De aceea la fetele care nu duc o viață sexuală candidoza este posibilă și chiar probabilă în cazurile când este dereglat fonul hormonal, micoflora vaginală sau este slăbită imunitatea.

De candidoză te poți infecta în timpul actului sexual, de aceea, dacă unul din parteneri are candidoză, cel de-al doilea trebuie neapărat să se trateze.

 

Nu este adevărat! Oamenii de știință au demonstrat cu mult timp în urmă: candidoza vaginală nu se transmite pe cale sexuală. În ceea ce ține de recomandarea de a se abține de la contacte sexuale în timpul bolii și a curei de tratament, aceasta este condiționată, în primul rând, de faptul că în timpul candidozei sexul este practic imposibil din cauza pruritului constant și senzației de arsură locală, iar sexul vaginal poate agrava simptomele. Încă un aspect de menționat, multe supozitoare și unguente vaginale sunt incompatibile sau pot diminua proprietățile de protecție ale prezervativelor și altor mijloace de contracepție. Dacă însă aveți un partener sexual constant, acesta nu trebuie neapărat să facă aceeași cură de tratament. Este însă obligatoriu să facă analize la prezența infecției fungice, pentru a se convinge că totul este în regulă. Singura cale posibilă de transmitere a candidozei pe cale sexuală este sexul oral și doar în cazul când unul din parteneri are candidoza orală.

Candidoza poate afecta doar femeile, de aceea bărbații nu au de ce să-și facă griji.

Nu este adevărat. Bărbații care au probleme cu imunitatea sau care suferă de boli cronice (de exemplu, diabet zaharat sau infecția HIV) se pot, de asemenea, infecta de candidoză atât orală, cât și vaginală. Candidoza la bărbați nu se manifestă prin careva indicii specifice, adică are aceleași simptome: secreții cremoase cu aspect albicios, prurit și arsuri în timpul urinării. În cazul candidozei orale – leziuni albe pe mucoasa bucală, senzația de uscăciune a mucoaselor, probleme la înghițire, rareori, febra. Dacă însă vă interesează de ce la bărbați candidoza apare, după cum se zice, mai rar decât la femei, vă vom răspunde simplu: pur și simplu pentru că simptomele candidozei la bărbați sunt mai puțin evidente și bărbații înșiși pot timp îndelungat să nu-și dea seama că sunt afectați de candidoză.

Surse: http://www.zdorovieinfo.ru/ http://www.nhs.uk/
http://www.betterhealth.vic.gov.au/ http://aids.gov/

Comunitatea terapeutica in Moldova - Positivepeople.md