Câștigătoarea Campionatului Moldovei și a Campionatului Ucrainei la masaj, fondatoarea Școlii de masaj și un adevărat maestru al artei masajului, Aliona Cătană – una dintre partenerii acțiunii de caritate ”Faptele bune au culoare”. Mâinile ei puternice și abile dăruiesc zilnic cuiva sănătate, frumusețe și plăcere. În interviul oferit pentru site-ul nostru Aliona ne-a povestit ce atribuție are la problema HIV/SIDA, cum a ajuns să practice arta masajului și de ce echimozele (vânătăile!) după masaj sunt ceva incorect.
Aliona, de ce și pentru ce V-ați implicat în acțiunea ”Faptele bune au culoare”?
În primul rând, întotdeauna mi-a plăcut să fac binele. În al doilea rând, eu consider că în zilele noastre nimeni nu este asigurat de vreo boală sau situație periculoasă. De aceea, atât timp cât ai posibilitate trebuie să ajuți. Nu am ezitat nicio clipă când mi s-a propus să particip la această acțiune.
Ce știați despre HIV/SIDA până la acțiune și V-a afectat cumva această problemă pe Dumneavoastră sau pe cineva din imediata apropiere?
Îmi amintesc foarte bine că în clasele liceale ni s-a spus că SIDA este un dezastru, adică deja din adolescență încercau să ne cultive o atitudine negativă față de persoanele care trăiesc cu HIV. Mai târziu, bineînțeles, am început să aflu despre această problemă tot mai mult și atitudinea mea față de persoanele care trăiesc cu acest diagnostic s-a schimbat cardinal. Acum pot spune cu mândrie că printre prietenii și cunoștințele mele sunt persoane care trăiesc cu HIV. Ele sunt foarte pline de viață și întotdeauna pot conta pe ajutorul lor în orice situație. Să te întâlnești cu acești oameni la o ceașcă de cafea este o adevărată plăcere! Îmi doresc foarte mult ca poporul nostru să privească oamenii care trăiesc cu HIV ca pe niște persoane obișnuite, normale, pentru că anume așa sunt de fapt. Mai mult, ei apreciază și prețuiesc viața cu totul altfel decât noi. Pentru ei fiecare nouă zi este o sărbătoare și în acest sens avem ce învăța de la ei.
Aliona, să discutăm despre profesia Dumneavoastră. Cum de ați ajuns să practicați arta masajului?
Întâmplător. În timpul studiilor m-am înscris la niște cursuri de masaj, pur și simplu așa, în eventualitatea că îmi vor fi utile vreodată. Cel mai interesant este că ulterior părinții îmi povesteau că în copilărie îmi plăcea să le masez tuturor capul, mâinile, spatele și chiar adormeam îmbrățișând brațul mamei. Păi iată, dacă pe atunci cineva mi-ar fi spus că masajul va deveni afacerea vieții mele, aș fi râs de aceasta. Însă m-am implicat, am început să învăț serios, permanent îmi ridicam calificarea, am cutreierat multe țări, am participat la multe concursuri internaționale prestigioase, am deschis propria școală de masaj. În acest an se împlinesc exact 7 ani de când mă ocup de ceea ce îmi place.
Ce îi învățați de fapt pe învățăceii Dumneavoastră în afară de masaj?
Unul dintre elevii mei mi-a spus odată: ”Aliona, sunteți pentru noi o enciclopedie!”, pentru că eu mă străduiesc să îi învăț tot ce știu eu însămi și aceasta nu are neapărat legătură cu masajul. Toți elevii mei îmi sunt foarte apropiați, pentru fiecare am un locușor în inima mea. Chiar și după finisarea cursului noi menținem legătura, deoarece ei știu că pot apela la ajutorul și sfatul meu oricând, eu întotdeauna îi voi ajuta. Nu o fac pentru bani, ci din plăcere.
Este adevărat că după un masaj bun tot corpul trebuie să fie în echimoze?
Acesta este un mit. Echimoza (vânătaia) – este un hematom care se formează în locul unde se sparge vasul. În cazul masajului, indiferent de tipul acestuia, echimozele nu trebuie să apară. Mă bucur că în ultimul timp oamenii se interesează tot mai mult de aceste întrebări, pentru că mulți nu au nici cea mai vagă idee că în unele situații ei au nevoie anume de masaj, și nu de pastile, de exemplu.
Bine, în acest caz, ce durere ar trebui să aibă cineva ca să înțeleagă că are nevoie de masaj?
Anume aici este problema: noi nu trebuie să mergem la masaj doar atunci când ne doare ceva. Din vechime oamenii aplicau masajul în calitate de medicină alternativă și, nu mai puțin important, în calitate de metodă preventivă. Eu recomand curele de masaj minim de 2 ori pe an a câte 10 ședințe. În acest fel pot fi prevenite unele maladii, de exemplu, obezitatea, bolile articulațiilor. Nu există simptome concrete care să vă dea de știre că trebuie neapărat să fugiți la masaj. De aceea varianta optimă este masajul în calitate de măsură de prevenție.
Masorul trebuie să fie medic?
Bineînțeles, și la propriu, și la figurat. El trebuie să cunoască bine anatomia corpului, să fie capabil să depisteze patologia și să cunoască cum poate fi corectată. Și, evident, un masor bun trebuie să trateze sufletul pacientului umplându-l cu energie. Cu regret, nu toți masorii corespund acestor exigențe și, din ignoranță și lipsă de experiență, riști să-ți încredințezi sănătatea în mâinile unui escroc.
Cum putem deosebi un escroc de un profesionist?
Un profesionist va răspunde la toate întrebările clientului, chiar și la cele care nu au legătură cu masajul. Pe lângă aceasta, el trebuie să prezinte, la solicitare, licența de activitate, diploma de absolvire a universității, certificatul de la stația sanitaro-epidemiologică. Clientul poate în orice moment să renunțe la serviciile masorului, dacă ceva i se va părea suspect. Dacă apelați la serviciile masorului pentru prima oară, vă sfătuiesc să mergeți inițial la o convorbire prealabilă, pentru a cunoaște mai aproape persoana și a discuta detaliile.
Aud adesea că pentru copiii cu paralizie cerebrală sau alte dereglări congenitale se prescrie un masaj deosebit. În ce măsură este justificat aceasta?
Din punctul meu de vedere, în asemenea cazuri masajul trebuie să fie, categoric, în capul listei printre metodele terapeutice. Eu ador asemenea cazuri deoarece pentru mine acesta este un test specific – voi reuși eu oare să recuperez un astfel de copil sau nu voi reuși? ¬¬Am avut un băiețel cu o malformație a șoldului care după 15 ședințe de masaj a început să se târască. Îmi plac foarte mult asemenea cazuri dificile, pentru că în ele vezi un rezultat real.
Există oare contraindicații absolute pentru masaj?
Da, este vorba de cancer. În cazul oricăror tipuri de tumori cancerigene masajul este categoric contraindicat. În rest, totul este individual.
Aliona, cât costă o oră de masaj la noi și cât costă peste hotare?
La mine o oră de masaj general costă de la 250 până la 350 de lei. În învecinata Ucraină aceeași oră costă de trei ori mai mult. Peste hotare și nivelul de profesionalism este mai înalt, toți masorii au studii medicale, toți sunt obligați o dată la jumătate de an să facă cursuri de perfecționare. Țara noastră este pe cale spre această performanță.
Vă puteți aminti ziua în care ați reușit să masați un număr maxim pe persoane?
Odată am masat timp de o zi 12 persoane. Îmi amintesc că am plecat de la serviciu la ora 12 de noapte, foarte obosită, însă atât de satisfăcută, încât am avut forțe după aceasta și pentru discotecă.
Dumneavoastră lucrați cu mâinile. Este greu?
Mâinile însele nu obosesc, pentru că în timpul masajului lucrează întregul corp. Iar mișcările pornesc de la inimă. Apropo, după o ședință un masor bun simte nu oboseală, ci satisfacție. Mai mult decât atât, nivelul lui de satisfacție este exact de două ori mai mare decât al clientului.
Aliona, cine Vă face Dumneavoastră masaj?
Cu regret, eu sunt un ciubotar fără cizme. Au încercat să-mi facă masaj și elevii mei, și prietenii-colegi de breaslă. Problema însă este că eu sunt foarte pedantă și este imposibil pentru mine pur și simplu să stau culcată și să mă desfăt. Eu încep să fac observații, să comentez, să dau sfaturi etc.
La campionatele la care participați cu regularitate după care principiul sunt desemnați câștigătorii?
Cel mai important criteriu este nivelul de posedare a tehnicii de masaj. Juriul apreciază ce mijloace de masaj folosește participantul, dacă le aplică corect sau nu, cât de atent lucrează, ce anturaj creează în timpul ședinței, cum se mișcă, în ce poziție lucrează. De fapt, masorul trebuie să danseze în timpul ședinței de masaj de parcă ar avea aripi.
Aveți un tip preferabil de masaj?
Eu îmi ador munca, de aceea nu pot să spun că un anumit tip îmi mai mult decât celelalte. Eu mă străduiesc să mixez tehnicile, să le perfecționez, să introduc ceva nou. Odată un client mi-a spus: ”Aliona, eu vin la tine deja de 6 ani și tu niciodată nu m-au masat la fel”.
Primiți complimente specifice.
Cum e lucrul, așa sunt și complimentele (râde).
Aliona, în încheiere aș vrea să Vă adresez 5 întrebări provocatoare.
De acord.
Când ați făcut ultima oară testul la HIV?
Acum un an.
imaginați-vă că trebuie să explicați unui elev din clasa întâi ce este infecția HIV. Cum îi veți spune?
Cu siguranță va fi sub forma unei povești, dar care anume….mă voi gândi între timp dacă îmi permiteți.
Dacă în viitorul apropiat s-ar descoperi un vaccin împotriva HIV, V-ați vaccina?
Mai degrabă nu decât da.
Care este cel mai mare viciu al Dumneavoastră?
Eu nu pot spune ”Nu” și, respectiv, întotdeauna cad de acord.
Dar trei reguli ale modului sănătos de viață?
Mișcarea, armonia și dragostea.
Dragi prieteni, dacă doriți să vă aduceți contribuția în lupta cu epidemia HIV/SIDA în Moldova, folosiți serviciile masorului Aliona Cătană – până la 8% din costul unei ședințe de masaj vor fi transferate pe contul special destinat ajutorului oferit persoanelor care au devenit victime ale HIV/SIDA. Detalii la telefonul: 079991774
Elena Derjanschi