Materialul dat este o notiță din blogul lui Bill Gates. După cum știți, Gates stă la baza creării fondului care îi poartă numele, care are ca scop finanțarea programelor de combatere a bolilor infecțioase. În acest sens, Gates publică deseori eseuri pe tema bolilor care au zguduit lumea, din punct de vedere social și economic. Desigur, coronavirusul, care este sursa actualei pandemii, nu a trecut neobservat pe blogul antreprenorului. O traducere prescurtată a notiței poate fi găsită mai jos.
Se poate înțelege de ce mulți spun acum: „Când va reveni totul la normal?” Măsurile de carantină au lipsit multe persoane de muncă, au izolat oamenii apropiați și au agravat aspectele inegalității. Oamenii așteaptă cu nerăbdare când totul va fi așa cum a fost.
Din păcate, în pofida faptului că există dorința, încă nu există o soluție. Până la stabilizarea afacerilor și economiilor mai multor țări, vor trebui elaborate multe măs uri inovatoare pentru detectarea, tratarea și prevenirea COVID-19.
Baza este testarea. Este imposibil de eradicat o amenințare, fără a ști unde să o cauți. Pentru a restarta economia, sunt necesare testări ample în vederea prevenirii rapide a unor posibile focare de virus.
Sunt necesare inovații în testare. Testul actual de coronavirus se bazează pe o mostră de frotiu din cavitatea nazală a pacientului sau pacientei, care este preluată de lucrătorii din domeniul sănătății. Fundația Bill Gates a efectuat un studiu informațional, în cadrul căruia s-a constatat că mostrele luate de pacienți și de paciente de sine stătător, nu sunt mai rele decât cele luate de personalul medical.
În mod firesc, oamenii se întreabă dacă era necesară schimbarea comportamentului nostru obișnuit. Și în marea majoritate a cazurilor, răspunsul este „da”. Ar fi putut exista mai multe domenii, în care numărul de cazuri nu ar fi crescut niciodată până la un număr uriaș de infecții și decese, dar nu era nicio modalitate de a ști în prealabil care ar fi aceste domenii. Schimbările din viața de zi cu zi a statelor ne-au permis să evităm multe milioane de decese și supraîncărcarea excesivă a spitalelor, ceea ce ar fi dus la o creștere a mortalității din alte motive.
Pandemia nu a afectat toate țările în egală măsură. Primul focar a fost loc în China, unde au fost capabili să implementeze o izolare riguroasă și testări ample, pentru a opri o mare parte a răspândirii. Au fost afectate diferite țări: țări mai bogate, în care vin mai mulți oameni din întreaga lume, inclusiv. Țările care au răspuns rapid, efectuând un număr mare de teste și introducând reguli stricte de izolare, au reușit să evite infectarea la scară largă. Beneficiile acțiunilor prompte au însemnat și faptul că aceste țări nu au avut nevoie să își închidă economiile, spre deosebire de altele.
Cunoașterea bolii ne va ajuta la dezvoltarea instrumentelor de control și a politicilor de luare a deciziilor. Există o serie de lucruri-cheie, pe care încă nu le înțelegem. O serie de studii sunt în curs de desfășurare, pentru a răspunde la întrebările care nu au răspuns, inclusiv în Seattle și la Universitatea Washington. Colaborarea globală pe aceste probleme este impresionantă și vom învăța multe până la mijlocul verii.
În mod normal, Fundația Gates investește mai mult de jumătate din resursele sale în inițiative, care vizează reducerea deceselor cauzate de boli infecțioase. Aceste boli sunt motivul pentru care un copil dintr-o țară săracă de 20 de ori mai des moare înainte de vârsta de cinci ani, comparativ cu un copil dintr-o țară bogată. Bolile, combaterea cărora sunt finanțate de fond, includ HIV, malaria, tuberculoza, poliomielita și pneumonia infecțioasă. Ori de câte ori apare o epidemie precum Ebola, SARS sau Zika, lucrăm cu guvernele și sectorul privat, pentru a ajuta la modelarea riscurilor și a ajuta la mobilizarea resurselor, pentru a crea noi instrumente, pentru a opri epidemia.
Noua abordare, care mă bucură cel mai mult, este cunoscută sub numele de vaccin ARN. Primul vaccin COVID-19, care a început testele umane, este vaccinul ARN. Spre deosebire de vaccinul împotriva gripei, care conține fragmente de virus gripal, pentru ca sistemul imunitar să poată învăța să le atace, vaccinul ARN furnizează codul genetic necesar organismului pentru a produce fragmente virale de sine stătător. Când sistemul imunitar vede aceste fragmente, învață să le atace. Vaccinul ARN, în esență, transformă organismul în propria fabrică de vaccinuri.
Există cel puțin cinci alte concepte, care arată promițător. Dar, deoarece nimeni nu știe ce abordare va funcționa, este necesar să finanțăm mai multe dintre ele, astfel încât acestea să poată avansa cu viteză maximă simultan.
Chiar înainte ca un vaccin sigur și eficient să fie disponibil, guvernele vor trebui să decidă cum să îl distribuie uniform. Țările care oferă finanțare, țările în care se desfășoară testările și cele care au fost afectate cel mai mult, au o șansă mai mare de a obține prioritate. În mod ideal, este necesar un acord global cu privire la faptul cine ar trebui să primească vaccinul în primul rând, dar, având în vedere numărul de interese concurente, acest lucru este puțin probabil să se întâmple. Oricine va rezolva pe bună dreptate această problemă, va efectua un progres major.
Al Doilea Război Mondial a fost momentul definitoriu al generației părinților mei. În mod similar, coronavirusul pandemic - primul într-un secol - va defini această eră. Există, însă, o mare diferență între un război mondial și o pandemie: întreaga umanitate poate colabora, pentru a afla mai multe despre boală și pentru a dezvolta capacitatea de a o combate. Având instrumentele potrivite la îndemână și implementându-le rezonabil, în cele din urmă vom putea anunța sfârșitul acestei pandemii și îndrepta atenția asupra modului de prevenire și control a următoarei.
Parafrazat de Maxim Cuclev
Tradus de Dan Erușevschi