img
Cine sunt acești oameni? 8 voluntari străini au povestit despre activitatea lor în Moldova, antipatia față de microbuzele locale și bunătatea inestimabilă a poporului moldovenesc 25 Аugust 2018

Ziua mondială a voluntarului va fi marcată tocmai la 5 decembrie. Noi însă am decis să nu așteptăm această dată și am intervievat opt voluntari străini despre activitatea lor, impresiile despre Moldova în general și despre poporul moldovenesc în particular. Recunoaștem că în lista noastră au fost incluși și doi voluntari ai ”Inițiativei Pozitive”. În schimb, restul intervievaților nu au absolut nicio legătură cu organizația noastră.

005

Ann Larrow, voluntar al Corpului Păcii, 57 de ani, a venit în Moldova din America acum 14 luni. În momentul de față Ann activează ca voluntar în cadrul ONG-ului ”Femeia și Copilul – Protecție și Sprijin” din raionul Criuleni.

”În momentul de față obligațiunile mele presupun consultarea și sprijinul în constituirea unei structuri organizatorice eficiente în cadrul ONG-ul ”Femeia și Copilul – Protecție și Sprijin”. De asemenea, eu le ajut membrilor administrației ONG-ului să-și perfecționeze nivelul de cunoaștere a limbii engleze. În afara orelor de serviciu, le ajut cu engleza liceenilor dintr-o organizație locală de tineret, colaborez cu biblioteca locală și petrec timp cu copiii din familiile social-vulnerabile de pe lângă centrul social local. Munca mea îmi permite să cunosc o mulțime de oameni interesanți, deși bariera lingvistică încă îmi dă multă bătaie de cap. Eu sunt încântată de frumusețea peisajului moldovenesc și de perspicacitatea localnicilor. În schimb microbuzele și maniera de a conduce a șoferilor localnici mă deprimă. Din bucate cel mai mult îmi place zeama, pe care o gătește de minune stăpâna casei în care locuiesc. Când voi reveni acasă, îmi voi aminti de Moldova ca de o țară cu tradiții deosebite și o speranță eternă la un viitor mai bun. Eu îi admir pe locuitorii acestei țări care tind să-și asigure copiii cu tot ce e mai bun în condițiile unei incertitudini complete”.

1939776_10202387749488479_1790736653_n

Agnieszka Kaminska, filolog, 25 de ani, a venit în Moldova din Polonia acum 7 luni. Agnieszka este voluntar în cadrul ONG-ului ”Inițiativa Pozitivă”.

”Acum mă ocup de traduceri pentru site-ul organizației noastre, de lucrări administrative. Acum o lună am efectuat un experiment propriu în cadrul campaniei ”Free Hugs” (Îmbrățișări gratuite): am ieșit pe strada centrală a orașului îmbrăcată într-un maiou cu inscripția ”Da, sunt HIV+” și purtând o pancartă ”îmbrățișări gratuite”, urmărind reacția trecătorilor. În scurt timp planific să colaborez cu Centrul pentru drepturile omului din Chișinău, vom filma cazuri de discriminare care au loc în Moldova. Îmi place foarte mult vara în Moldova – este foarte cald, verde, frumos și o mulțime de fructe și legume ieftine în piața centrală. Totuși traficul de mașini la noi este de-a dreptul nebun, iar noaptea pe străzi este foarte întuneric. Și încă ceva – când îi rog pe trecători în limba rusă să îmi arate strada de care am nevoie, oamenii, nu știu de ce, refuză. Însă imediat ce le spun de unde am venit – sunt gata nu doar să-mi arate strada, ci chiar să mă invite la ei acasă!”.

10643167_10203471631584854_1737763931_n

Sofia Gonzalez Rancaño, 25 de ani, psiholog, a venit în Moldova din Spania acum 5 luni. Sofia este voluntar la Centrul de caritate pentru refugiați.

În general, eu ofer ajutor în organizarea diferitor evenimente și activități pentru refugiații din Eritreea, Nigeria, Tanzania, Burkina Faso, Mali, Siria, Irak, Iran, Pakistan și Uzbekistan. Toți aceștia au fugit din țările lor de baștină din cauza acțiunilor militare și a violenței, fie din cauza persecuțiilor. În această vară am continuat să organizăm pentru beneficiarii noștri tabăra de vară însoțită de cursuri de limba arabă și engleză, organizăm activități creative și de agrement pentru copiii beneficiarilor. Cel mai important lucru în activitatea mea sunt oamenii pe care îi întâlnesc aici: aceștia sunt atât angajatorii mei, cât și refugiații nemijlocit. Fiecare dintre ei mi se adresează întotdeauna cu zâmbet și întotdeauna mă ajută. Îmi plac foarte mult costumele populare moldovenești, muzica, fructele ieftine și particularitate interesantă: șoferii de troleibuze și microbuze întotdeauna te vor aștepta dacă văd că alergi după ele!”.

Untitled-1

Tomas Ghislain, 24 de ani, politolog, a venit în Moldova din Belgia acum 9 luni. Thomas este voluntar la ”Hospice Angelus Moldova”, organizație care se ocupă de oferirea asistenței paliative bolnavilor de cancer.

”Acum mă ocup de comunicație, de site-ul organizației noastre, sunt responsabil de lunarul ”Quiz Night” și particip la organizarea Balului anual de caritate, destinat colectării mijloacelor bănești pentru necesitățile organizației noastre și informării comunității privind activitatea noastră. În general, poporul moldovenesc este mult mai liniștit decât cel belgian și mie îmi place aceasta. Ador bucatele tradiționale locale numite sarmale. Îi sfătuiesc pe toți să le mănânce doar împreună cu o sticlă de vin moldovenesc. În schimb, îmi este frică de microbuzele arhipline și periculoase, mai bine mergi pe jos. Și sunt de acord că fetele moldovence sunt cele mai frumoase, însă doar după cele belgiene!”.

IMG_6175

Maria Molina Peris, 23 de ani, jurnalistă, a venit în Moldova din Spania acum 7 luni. Este voluntar la OWH (studioul OWH este autorul Festivalului Internațional de film documentar ”Cronograf”)

”Pe lângă obligațiunile zilnice care îmi revin în cadrul organizației în care activez (redactarea materialelor foto și videi, organizarea festivalului local ”Cronograf”, căutarea festivalurilor internaționale), eu mă ocup de elaborarea propriilor proiecte. Unul dintre cele mai importante este proiectul foto cu genericul ”Un moment pătrunzător”: eu merg pe străzi și rog oamenii să-mi permită să-i fotografiez în timp ce, cu ochii închiși, ei își imaginează fericirea lor. În țara voastră sunt fructe și legume foarte ieftine, iar plăcintele și vinul sunt incredibil de gustoase. În schimb drumurile voastre sunt un adevărat coșmar și, în pofida ospitalității, localnicii sunt uneori foarte rezervați și chiar brutali”.

Maarja Andla

Maarja Anda, 26 de ani, designer grafician. A venit în Moldova din Estonia acum 7 luni. Maarja este voluntar la ADIT Moldova, organizație care primește și repartizează voluntari străini în Moldova, precum și trimite voluntari moldoveni peste hotare.

”În fiecare zi am de făcut o mulțime de lucruri mărunte. Foarte mult contactez cu voluntarii. În același timp, eu lucrez asupra unor proiecte proprii. Recent am finisat de filmat niște materiale pentru un film documentar propriu despre viața voluntarilor și viața în Moldova. În curând voi începe să îl montez. Îmi place atitudinea loială față de voluntari, care oferă spațiu pentru creație. Ceea ce nu îmi place, este corupția locală, care este o mare nenorocire. În ceea ce-i privește pe moldoveni – au o bunătate sufletească incredibilă, uneori chiar exagerată. De asemenea, mi-am propus să învăț să gătesc sarmale, pentru că sunt fantastice!”.

1048146_425139400933888_1352385901_o

Erika Rydergard, politolog, a venit în Moldova din Suedia acum 2 an. Erika este voluntar și asistent de proiecte în cadrul ONG-ului ”Inițiativa Pozitivă”.

”Inițial am venit în Moldova pentru a face voluntariat: la început în această postură mă ocupam de traduceri, actualizam site-ul organizației, îndeplineam diferite sarcini mărunte. Cu timpul interesele mele și ale administrației au găsit un numitor comun și am fost angajată în funcția de asistent de proiect. Este o muncă interesantă care mă ajută să mă dezvolt și să lucrez cu oamenii pentru care dorința de a ajura altor oameni este prioritară. Îmi place foarte mult natura și peisajul local, care este diferit de ceea ce m-am obișnuit să văd în Suedia. Deoarece îmi plac foarte mult dulciurile, nu pot să nu laud ciocolata voastră, în special îmi place ciocolata neagră cu susan. Din neajunsuri aș menționa corupția, canicula verii și lipsa laptelui din ovăz (în Suedia acesta este fabricat special pentru oamenii care suferă de intoleranța la lactoză). În rest, aveți o țară și oameni minunați, care, nu știu din ce cauză, depun toate eforturile pentru a pleca de aici”.

430438_10151225016779879_1736934289_n (1)

Michael Watts, 30 de ani, voluntar al Corpului Păcii. A venit în Moldova din America acum 2 ani. Michael activează ca voluntar în baza programului de Dezvoltare a businessului mic.

”Eu le ajut reprezentaților businessului mic și mijlociu să se dezvolte în direcția corectă. De asemenea, predau engleza, mă ocup de organizarea activităților culturale. A fi voluntar înseamnă, înainte de toate, a fi deschis la cunoașterea unor oameni noi la noi experiențe și cunoștințe noi. În caz contrar, aceasta nu este voluntariat, ci o simplă călătorie în altă țară. Moldova înseamnă, în primul rând, oameni. Nicăieri altundeva nu există prietenie ca aici. Înapoi în America voi lua neapărat rețeta de sarmale și un kilogram de arahide în ciocolată produse de fabrica locală. Bineînțeles, nu voi uita niciodată magnificul complex istoric ”Orheiul Vechi” unde cu o deosebită plăcere fac alpinism”.

Elena Derjanschi

Comunitatea terapeutica in Moldova - Positivepeople.md