Comunitatea Terapeutică „Catharsis” pentru persoanele deținute în închisorile din Republica Moldova a apărut în luna iulie, 2018, în Penitenciarul nr. 9 – Pruncul. Aceasta a fost creată cu scopul de a ajuta persoanele care, aflându-se în penitenciar, suferă de dependență de substanțe psiho-active. În programul Comunității „Catharsis” intră, pe lângă depășirea dependenței de droguri, instruirea în vederea îmbrățișării unei profesii, dar și pregătirea pentru viața de după eliberare.
Potrivit datelor oficiale, între anii 2012-2018 în R. Moldova au fost inițiate 8995 de dosare penale în care obiectul infracțiunii au fost drogurile. Beneficiarii Comunității Terapeutice susțin că societatea, în loc să ofere sprijin, îi închide, fără a înțelege că dependența este o boală, nu o alegere și, în loc să fie lecuiți, din contra, sunt pedepsiți și izolați.
Programul comunității este strict și include ședințe de grup, consiliere individuală, terapie prin muncă, activități de auto-cunoaștere și activități de auto-dezvoltare.
Cei mai mulți dintre beneficiarii programului Comunității Terapeutice sunt persoane care au consumat droguri din nevoia de a fi acceptate în cercul lor de prieteni, de a fi validați de „idolii” lor, persoane care nu au avut susținerea familiei sau a prietenilor, sau care nu au văzut alte posibilități de a trece peste perioade dificile ale vieții. O mare parte dintre ei au devenit dependenți fiind minori, iar de atunci, nu au avut nicio tangență cu lumea din afară. Acești oameni sunt victime cărora nu li s-a oferit șansa de a se revanșa și de a demonstra că pot fi de folos societății.
Reintegrare
Foștii deținuți, de regulă, au o soartă predeterminată: nu-și pot găsi de lucru, sunt ocoliți de membrii comunității și se izbesc de prejudecăți. În lipsa oportunităților, ei se întorc la consumul de droguri, văzând în asta evadarea din lumea reală, din societatea care îi respinge și nu-i acceptă ca parte din ea. Cei mai mulți dintre deținuți nu au o profesie și sunt una dintre cele mai discriminate categorii sociale.
Conform statisticilor, peste 50 procente de persoane deținute recidiviază după eliberarea din penitenciare. De cele mai multe ori, acest lucru se întâmplă, deoarece foștii deținuți nu sunt pregătiți pentru viața din libertate.
„Societatea noastră trebuie să înțeleagă faptul că o persoană care a săvârșit o infracțiune și a fost eliberată, a plătit pentru asta și a revenit în societate, e o persoană liberă, cu drepturi egale”, declară Ina Vutcariov, șefa Secției Activități pentru persoanele aflate în conflict cu legea la AO „Inițiativa Pozitivă”.
Ce oferă, de fapt, Comunitatea
Comunitatea Terapeutică „Catharsis” oferă un program de activități pe perioada de un an persoanelor deținute, dependente de droguri, care vor să-și schimbe viața.
La început, Comunitatea acomodează doritorii de a se reabilita, lucru care durează, aproximativ, o lună. După, timp de 11 luni, este perioada de reabilitare propriu-zisă. Deținuții care nu vor fi eliberați, la dorința lor, vor rămâne în Comunitate până la finele termenului de pedeapsă.
Beneficiarii programului sunt selectați foarte minuțios. Aceștia trebuie să-și poată controla comportamentul, să poată să citească și scrie, să nu aibă dosare pe rol și, cel mai important, să-și dorească foarte mult schimbări în viață.
„Comunitatea Terapeutică este mediul perfect pentru a face o „curăţenie generală” a lumii interioare, a identifica principiile şi valorile, care te vor ghida în viaţă şi a formula un plan de acţiuni pentru eliberare.”, mărturisește Dan, unul dintre absolvenții Comunității, eliberat recent.
Pe parcursul perioadei de reabilitare, beneficiarii trebuie să respecte un program care presupune terapie prin muncă, activitate de grup, activități recreaționale sau individuale și timp liber.
Pe parcursul anului petrecut în Comunitate, rezidenții au acces la sesiuni de autodezvoltare, autoanaliză și corectare prin diferite activități. Majoritatea rezidenților lucrează și primesc salarii sau practică diverse hobby-uri. Unii fac traduceri, alții – articole hand-made, în timp ce alții învață să lucreze la calculator.
Beneficiarii consideră că educaţia şi munca sunt cruciale în procesul de corijare a comportamentului unui deţinut și că, fără aceste două elemente, detenţia devine nu doar lipsită de sens - ea devine distructivă pentru personalitatea deţinutului. Astfel, unii dintre ei nu numai că nu depind financiar de rude şi apropiaţi, dar îi pot deja susţine la rândul lor.
Un alt beneficiu al muncii remunerate din cadrul Comunității Terapeutice „Catharsis”, pe lângă pregătirea pentru o activitate profesională după eliberare, mai este și faptul că efectuarea muncii remunerate într-un penitenciar presupune micșorarea termenului de detenție.
Ce urmează după terminarea programului
După un an de activități în cadrul Comunității, foștii beneficiari ori se integrează în societate, în cazul în care sunt eliberați, ori continuă programul în faza de post-reabilitare și ajută și ei, la rândul lor, alte persoane deținute și dependente de droguri care vor să-și schimbe viața.
Beneficiarii, în urma absolvirii programului, nu mai recidiviază. Aceștia devin mai responsabili, mai concentrați asupra responsabilităților pe care le au, aspiră să se dezvolte mai departe, se controleză emoțional, devin autocritici, devin mai flexibili, mai înțelegători și își îmbogățesc vocabularul, având în spate și o experiență de muncă și de interacțiune cu alți oameni. Cel mai important, totuși, este faptul că rezidenții Comunității ajunși la finalul programului, își schimbă principiile și viziunile și devin mai pregătiți pentru viața de după zidurile penitenciarului. Or, activitatea în cadrul comunității este o imitare a vieții dinafara penitenciarului.
Mulți dintre foștii beneficiari mărturisesc că datorită acestui program au înțeles că li se mai oferă o șansă. Încep să aprecieze lucrurile care le erau indiferente înainte de a se pomeni acolo și înțeleg cât este de important să fie înconjurați de oameni dragi și apropiați, să simtă dragoste, grijă și căldură, să aibă spațiu personal și, în general, au început să aprecieze viața și să o vadă ca un dar, cu toate dificultățile ei, să prețuiască faptul că sunt sănătoși și cel mai important, au realizat că după detenție există viitor.
„Înainte, când mă eliberam, mă eliberam, s-ar putea spune, în nicăieri. Nu aveam obiective, nu aveam o atitudine sănătoasă față de mine, față de viață, față de oamenii din jurul meu. Nu aveam niciun sens pentru care să mă eliberez. Sincer, ieșeam la liberate cu gândul că voi reveni acolo [în închisoare]. La ultima mea eliberare, însă, am ieșit o persoană complet nouă. Aveam obiective, un sens. Privesc viața altfel, iar acest lucru este foarte diferit față de experiențele mele trecute. Sunt foarte fericit că sunt liber acum.”, spune Alexandru Biac, unul dintre absolvenții Comunității.
Până în prezent, de serviciile Comunității Terapeutice „Catharsis” au beneficiat 27 deținuți, 8 dintre ei au fost eliberați și nu au recidivat. Comunitatea este un intrument de reducere a recidivei, schimbarea comportamentului și a viziunii asupra lucrurilor, și reintegrarea foștilor dependenți de substanțe psiho-active în societate.
Eugenia Wetz